Wintergemüse pflanzen: 4 Pflanzen-Botanicly

Wintergroenten planten: 4 planten

Wintergroenten leveren niet alleen belangrijke vitamines, mineralen en vezels voor een gezond voedingspatroon. Het biedt ook voordelen voor het milieu. Het dekt alleen korte transportroutes van het veld naar het winkelmandje. U hoeft uw groenten echter niet alleen in de winkel te kopen. We laten je zien hoe eenvoudig het is om thuis wintergroenten te planten.

Waarom zijn slechts sommige groenten geschikt voor de winter?

Wintergroenten zoals boerenkool, spruitjes en rapen ontwikkelen na de eerste nachtvorst een bijzonder vol aroma. Het bijzondere aan de groenten: de winterharde planten groeien ook bij slecht weer en lage temperaturen goed.

Tip 1: Plant veldsla als wintergroente

Klein, maar machtig: De blaadjes van veldsla zijn vrij klein. Maar ze kunnen wel met veel power scoren voor onze gezondheid. En ze zijn natuurlijk ook heerlijk! Je kunt deze wintergroenten zelfs onder de sneeuw planten.

Wanneer en hoe moet de veldsla gezaaid worden?

U kunt uw veldsla het hele jaar door direct in de losgemaakte grond zaaien, mits de temperatuur minimaal 5°C is. Als de bodemtemperatuur onder de 5°C komt, stopt de groei van de plant, maar bevindt deze zich pas in een rustfase.

Als je de veldsla in de winter knapperig en vers wilt oogsten, zaai je hem het beste in oktober. Hierbij dient u een rijafstand van 15 cm aan te houden. Graaf een groef in de grond en zaai de veldsla dun. Zorg dat het zaad niet dieper dan 2 cm onder de grond zit en houd de grond vochtig tot ontkieming.

Tip: wil je jaarrond verse veldsla oogsten, zaai deze dan op verschillende tijdstippen.

De optimale locatie

Je veldsla groeit alleen goed in direct zonlicht. Zaai hem dus op een zonnig balkon of vensterbank. Na ongeveer 2-3 weken zie je de eerste zaailingen al.

Bewater en bemest veldsla

Geef je veldsla na het zaaien regelmatig water en verwijder direct onkruid als je er wat van ziet. Veldsla hoeft niet bemest te worden. Ongeveer 2 maanden na het zaaien kunt u uw veldsla oogsten.

Tip: Snijd alleen het bovenste blad af en laat het onderste deel van de veldsla zitten. Het groeit snel terug, dus je kunt het maandenlang onafgebroken oogsten.

salad-264826_1920-2

Tip 2: Plant spruitjes als wintergroente

Er zijn veel verschillende soorten spruitjes. Spruitjes kunnen pas hun volle smaak ontwikkelen als ze ingevroren zijn. Hilds Ideal is een soort die je kunt oogsten van oktober tot februari. Het ras "Gronninger" kunt u oogsten van oktober tot maart. Als u echter in september wilt oogsten, probeer dan de variëteiten "Nelson" of "Early Half Tall". Deze vroege rassen zijn echter niet beschermd tegen vorst. Om ze echter toch lekker te laten smaken, hebben ze een hoger suikergehalte.

Zaaien in het appartement

Door in zaaitrays te zaaien, kunt u uw wintergroenten al in maart planten. Je kunt dus comfortabel beginnen met het kweken van de planten in je appartement en ze op het balkon planten als de temperaturen hoger zijn. Vul de potten met potgrond tot ongeveer 0,5 cm onder de rand. Per pot moet je ongeveer 3 spruitjeszaadjes strooien. Deze bedek je met aarde en houdt het vochtig met een spuitfles.

Na ongeveer 1 week beginnen je spruiten te ontkiemen. Zodra hij de eerste 4 bladeren heeft ontwikkeld, zet je ze in een grotere pot. De gecultiveerde zaailingen kunnen dan half mei - eind juni op hun definitieve plaats worden geplant.

Zaaien op het balkon

Wil je je spruitjes direct buiten planten, dan moet je wachten tot er geen vorst meer is, de maand april zou dus ideaal zijn. Zaai de spruitjes op een rij met ongeveer 1-2 cm diepe groeven en bedek ze licht met aarde. Let er bij het watergeven op dat u de zaden niet wegspoelt. De plantafstand is hier 50-70 cm. Met goede zorg kun je vanaf september je spruitjes oogsten.

Water geven en spruitjes bemesten

Je kunt vanaf het begin van de rozetvorming bemesten met plantenmest. Vooral voor wintergroenten is een goede watervoorziening in de zomer van belang. We hebben hier tips voor u over hoe u eenvoudig zelf kunstmest kunt maken.

Tip: Houd de zaailingen de eerste twee tot drie weken na het planten vrij droog om de wortelgroei te stimuleren.

keenan-loo-27635-unsplash-2

Tip 3: Plant boerenkool als wintergroente

De boerenkool is zeer robuust, zeer productief en hoeft niet bewaard te worden. Het is een van de meest eiwitrijke groenten en bevat ook veel vitamine C en ijzer.

Boeren zaaien: eerst in zaadbakken

De optimale plantdatum is half mei. De zaden moeten eerst worden gekweekt in zaaddozen of potten. Zaai de zaden eenvoudig enkele centimeters uit elkaar op een diepte van 1 tot 2 cm en bedek ze met aarde. Compostgrond is het meest geschikt voor boerenkool, heb je deze niet klaar dan is alleen potgrond voldoende.

Na ongeveer 6 weken kunnen de jonge plantjes dan het bed in. Plant ze 40-60cm uit elkaar op je balkon. Zorg ervoor dat de planten een paar centimeter dieper in de grond staan ​​dan in de pot. Geef de wintergroenten na het planten licht water.

de optimale locatiecondities

Boerenkool groeit graag op voedselrijke grond die vocht vasthoudt en geeft de voorkeur aan een gedeeltelijk schaduwrijke plek.

Tip: Boerenkool wordt vaak aangetast door de ziekte die knolvoet wordt genoemd. Om de ziekte tegen te gaan, kun je bij het planten wat kalk in de grond werken om de pH-waarde te verhogen.

Bewater en bemest de boerenkool

In de zomer moet je zorgen voor een constante watertoevoer, zodat de gekrulde bladkronen krachtig kunnen vormen. Je moet het bed onkruidvrij houden en regelmatig de ruimtes tussen elke boerenkoolplant opbreken. In de hoofdgroeifase mag de toevoer van voedingsstoffen niet worden verwaarloosd. Ondersteun daarom je boerenkool met biologische plantaardige mest.

Tip voor het oogsten: Je haalt meer uit je boerenkool als je alleen de buitenste bladeren oogst. Deze groeien steeds weer terug. Wel moet je dit regelmatig doen, anders gaat de boerenkool bitter smaken. Zodra de boerenkool begint te bloeien, is hij niet meer eetbaar.

laura-johnston-637056-unsplash-2

Tip 4: plant aardpeer als wintergroente

De artisjok van Jeruzalem is niet veeleisend en gemakkelijk te verzorgen. Als je deze wintergroenten echter wilt planten, moet je op een paar dingen letten.

De juiste potmaat is belangrijk

Jeruzalem artisjok groeit als een weelderige vaste plant met gele bloemen. Planten die als vaste plant groeien, kunnen niet in een gewone bloempot. De wortels hebben geen ruimte en de plant heeft weinig balans in groei.

De emmer moet daarom een ​​diameter hebben van minimaal 35cm. Elke plant heeft zijn eigen emmer nodig, die zwaar moet zijn of extra moet worden verzwaard.

Hoe plant je je eigen artisjok van Jeruzalem

Jeruzalem artisjok kan worden gekweekt uit zaad, maar deze ingewikkelde route wordt zelden genomen.Het is veel gemakkelijker om knollen op de markt te kopen: plant in elke pot één knol en bedek deze met een laag aarde van ongeveer 10 centimeter lang. Geef de grond water en houd deze constant vochtig. Geef echter niet te veel water, omdat het water zich ophoopt en de knol kan gaan rotten.

De juiste locatie

Kies een zonnige of halfschaduwrijke plek voor je aardpeer. Zorg ervoor dat je de pot voldoende weegt, anders kan hij omvallen in de wind.

Goed water geven en bemesten

Als het voldoende ruimte heeft en niet uitdroogt, zal het van de lente tot de herfst groeien. Niet geoogst, het is een winterharde plant die sterft, maar in het voorjaar weer zal ontkiemen. Compost is geschikt als extra meststof, als je die niet klaar hebt staan ​​kun je ook zelfgemaakte mest gebruiken. Hoe gemakkelijk het is om het te maken, vind je hier.

Tip: Als u de bloemen verwijdert, ontstaan ​​er extra bollen.

jerusalem-artichoke-2192048_1920-2

Zoals je ziet is het planten van wintergroenten niet zo moeilijk. Zo kun je zelfs in de koude wintermaanden genieten van verse groenten.

Bent u ook geïnteresseerd in kamerplanten? Op onze website vind je nog meer handige tips. Of kom gewoon langs in onze winkel.

.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.