Dünger selber machen: 3 einfache DIY Rezepte-Botanicly

Zelf kunstmest maken: 3 eenvoudige doe-het-zelfrecepten

Omdat kamerplanten van nature buiten groeien op het platteland en soms niet op onze breedtegraden, is het belangrijk om ze een beetje mest te geven om ze te helpen. Vooral in het voorjaar na de rustfase heeft de plant veel voedingsstoffen nodig. Een goede bemesting kan een gezonde groei ondersteunen en deficiëntieverschijnselen voorkomen. Hier presenteren we een paar handige tips en leggen we uit hoe je eenvoudig zelf mest kunt maken.

Waarom hebben planten eigenlijk mest nodig?

Dat is een goede vraag en ook gemakkelijk te beantwoorden. Planten die we in de zomer in het appartement of op het balkon zetten, groeien van nature niet in onze natuurlijke omgeving. Het zijn vooral tropische en mediterrane planten die gewend zijn aan een ander klimaat en andere vegetatie. Voedingsstoffen die via de bodem worden opgenomen, zijn doorgaans tientallen jaren beschikbaar.

Omdat we de planten echter thuis in een pot houden, hebben de planten na verloop van tijd niet meer voldoende voedingsstoffen in de grond. Maar dat is niet zo wild! allereerst helpen we je te begrijpen wat voor voedingsstoffen de plant nodig heeft, waar je speciaal op moet letten en hoe je zelf mest kunt maken.

dünger selber machen

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor de plant?

We weten dat planten voedingsstoffen nodig hebben om te overleven. Maar welke zijn vooral belangrijk en wat gebeurt er als de plant er te veel of te weinig van heeft?

Stikstof: De plant heeft het nodig voor de groei en de vorming van groene bladeren. Een overmaat wordt aangegeven door donkergroene bladeren en lange, zwakke en dunne scheuten. De planten zijn gevoeliger voor plagen en ziekten. Een tekort manifesteert zich als een slechte groei en kleine lichtgroene tot gele bladeren.

Fosfor: Is zeer belangrijk voor bloemvorming, wortelgroei en de vorming van chlorofyl. Een teveel wordt weerspiegeld in groeistoornissen. Deficiëntiesymptomen worden uitgedrukt door zwakke wortelgroei, kleine bloemen en bladeren. Soms verkleuren ook de onderzijden van de bladeren blauwgroen tot violet en vertonen de toppen een bruinachtige verkleuring.

Calcium: Ontzuurt de bodem en verbetert de bodembeluchting. Het verhoogt de beschikbaarheid van andere voedingsstoffen en stimuleert de celdeling. Te veel calcium veroorzaakt geelgroene bladeren en leidt tot de dood van jonge plantendelen.

Magnesium: Is nodig voor de vorming van bladgroen en eiwit en regelt de waterhuishouding van de plant.

Als oudere bladeren vlekkerig en geelachtig worden, maar de bladnerven groen blijven, is dit een teken van magnesiumtekort. Een teveel aan magnesium leidt meestal ook tot een calciumtekort.

Zwavel: Is een bestanddeel van belangrijke verbindingen, waarvan sommige beschermen tegen bijvoorbeeld insectenschade. Deze belangrijke plantenvoedingsstof kan vrijkomen door emissies van bijvoorbeeld de industrie of het verkeer en is daarom meestal voldoende beschikbaar voor planten. Een tekort leidt meestal tot groeiremming bij jongere bladeren.

Kalium: Zorgt voor een goede waterhuishouding van de plant. Het versterkt het celweefsel en maakt de plant weerbaarder. Als er een kaliumtekort is, is de wortelvorming vaak verstoord. Te veel kalium vermindert de opname van magnesium.

Meer interessante feiten over de opname van voedingsstoffen door planten vindt u Hier.

Waar worden meststoffen uit de bouwmarkt van gemaakt?

In de bouwmarkt vind je veel manieren om je plant te bemesten. Of het nu gaat om een ​​speciale, langdurige, vloeibare of organische meststof, ze bevatten allemaal verschillende voedingssamenstellingen. In de bouwmarkt kun je ook complete mest kopen, die bestaat uit alle drie de basiscomponenten npk (stikstof-fosfor-kalium) en sporenelementen. Volledige mest is universeel inzetbaar en heeft een uitgebalanceerde nutriëntenverhouding. Dat betekent dat alle 3 de cijfers op de achterkant van de verpakking bijna hetzelfde zijn. Je kunt uzelf ook de reis naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt besparen en eenvoudig zelf kunstmest maken.

Waar moet je speciaal op letten bij het bemesten?

Als uw plant al gebreksverschijnselen heeft, is het meestal te laat, want kunstmest is geen remedie voor planten. Het is belangrijk dat u regelmatig en goed gedoseerd bemest. In het voorjaar en de zomer kun je je planten om de 2 weken bemesten, in het late najaar geef je de plant wat minder en in de winter bijna niets.

Tip: Zorg ervoor dat dU wat water geeft bij of na het bemesten van de plant, zodat de voedingsstoffen beter beschikbaar zijn voor de planten.

dünger selber machen

Zelf kunstmest maken: Zo eenvoudig is het!

Laten we aan de slag gaan, hier zijn de 3 langverwachte recepten:

Recept 1: Meststof uit de keuken - koffiedik

Als je graag koffie drinkt, kun je er zelfs iets goeds mee doen voor je planten. Koffiedik is ongelooflijk rijk aan stikstof en rijk aan zwavel en fosfor. Met koffiedik maak je eenvoudig zelf kunstmest.

Stap 1: Voordat u het koffiedik als meststof gebruikt, moet u het eerst gedurende meerdere dagen verzamelen. Anders is het nauwelijks de moeite waard om met elke filterzak door de tuin te lopen.

Stap 2: De belangrijkste stap is drogen. Je koffiedik kun je het beste over een groter oppervlak in de zon laten drogen. Zonder het droogproces kan het gebeuren dat je potgrond met de mest gaat schimmelen.

Stap 3: Nu kun je je eigen gedroogde koffiedik plat in het vloeroppervlak werken.

Tip: Als je de zelfgemaakte meststof gewoon uitstrooit, vergaat het heel langzaam en is het effect te klein. dünger selber machen

Recept 2: Een geschenk van het kippenhok - de eierschaal

Het is nog makkelijker om zelf kunstmest te maken. Bewaar na het maken van een ei de eierschaal! eierschalen bevatten veel kalk en verhogen de ph van je grond.

Stap 1: Doe de geplette eierschaal in een bak met water en laat het een paar uur staan.

Stap 2: Je kunt nu de eierschaal verwijderen, omdat deze niet uiteenvalt.

Stap 3: Nu kun je je planten water geven met het verrijkte water.

Tip: AangezienEen eierschaal de ph verhoogt, moet je deze niet gebruiken voor planten die een voorkeur hebben voor zure grond (bijv. Hortensia's, vleesetende planten).

Recept 3: Tuinmest - brandnetelmest

Het onkruid, dat nogal ongewenst is in de tuin, kan in een mum van tijd worden omgezet in een geweldige mestkuur. Naast de heilzame voedingsstoffen heeft brandnetelmest een afschrikkende werking op ongedierte. Maak je eigen meststof van brandnetels, zo eenvoudig is het:

Stap 1: Het is het beste om een ​​grote container van plastic, steen of hout te gebruiken. Vermijd het gebruik van metalen vaten, aangezien er tijdens de vergisting een chemische reactie van de mest kan optreden. Zet de pot op een plek die zo zonnig en warm mogelijk is.

Stap 2: Hak 1 kg brandnetels fijn en doe ze in de container, die je vervolgens vult met 10 liter water tot net onder de rand.

Stap 3: Na ongeveer 14 dagen is de drijfmest klaar. Hij is nu bruin van kleur en er ontstaan ​​geen luchtbellen meer. Je kunt hem nu goed afsluiten, in het donker bewaren en het hele tuinseizoen gebruiken.

Stap 4: Verdun de brandnetelmest 1: 10 met water en giet deze direct in het wortelgebied.

Tip: Brandnetelmest ruikt erg onaangenaam, bewaar hem dus liever buiten op je balkon of in de tuin.

Of het nu met eierschaal, koffiedik of brandnetel is, met deze 3 ingrediënten maak je nu eenvoudig je eigen meststof. Probeer het nu! heb je niet genoeg planten voor je zelfgemaakte mest? neem dan een kijkje op Onze paginaEn laat je inspireren.


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.