Kürbis pflanzen: Wann, Wie, Wo – Unsere besten Expertentipps

Pompoenen planten: Wanneer, hoe, waar - onze beste tips van experts

Veel van de engelse kolonisten die in 1692 in noord-amerika aankwamen, overleefden alleen de winter omdat de indianen hen onder meer van pompoenen voorzagen. Bij deze gelegenheid vieren amerikanen nog steeds "thanksgiving" met traditionele pompoentaart op de laatste donderdag van november. Wil je ook je eigen pompoen planten? dan hebben wij de perfecte tips en trucs van de experts voor je.

Het verhaal van de pompoen

De pompoen bestond al 12. 000 jaar geleden. Archeologen vonden kernen en resten van schelpen in mexico en zuid-amerika. Maar de egyptenaren, grieken, romeinen en aziatische volkeren waren toen al bekend met de pompoen.

Christopg columbus ontdekte in 1492 in cuba vruchten die erg op pompoenen leken. Van het latijnse woord "cucurbita", dat in europa bekend stond als flespompoen, ontstond na enige tijd "kurbitz". En vandaag is het gebruikelijke woord van de vrucht "pompoen".

De pompoen was een zeer populair voedsel en werd, samen met aardappelen en tomaten, een souvenir uit de nieuwe wereld. De teelt is zeer eenvoudig en de klimatologische omstandigheden waren ideaal. De pompoen was lang houdbaar en dus genoten ook de zeevarenden van de voordelen van de pompoen. Daarmee verspreidde de pompoen zich over de hele wereld.

De pompoen bevat weinig koolhydraten en eiwitten. Het is rijk aan kalium, natriumarm en bevat veel provitamine a. Het vruchtvlees bevat kiezelzuur, wat een gunstig effect heeft op bindweefsel, huid en nagels. Zoveel redenen om pompoen te eten en je eigen pompoen te planten.

johannes-hofmann-409370-unsplash-e1538739318525

Wanneer moet de pompoen geplant worden?

Binnenteelt zorgt voor een betere groei op het balkon. De ideale startdatum voor het zaaien is midden/eind april. Je moet zeker wachten op de ijsheiligen, anders kan je pompoen bevriezen en verdorren.

Hoe de pompoenplant te kweken

Stap 1: Voordat je de zaden in de grond plant, moet je ze 24 uur laten weken in lauw water.

Stap 2: Nadat de zaden zijn geweekt, plaatst u ze 1-2 cm diep in de grond en maakt u ze licht vochtig. Potten met een diameter van 6 cm zijn geschikt om te zaaien. Het kweken van aarde uit de bouwmarkt of uit een tuincentrum is hier het meest geschikt.

Stap 3: De perfecte kiemtemperatuur ligt tussen de 23 en 25 °c. Om deze temperatuur te garanderen, kun je eenvoudig huishoudfolie over elke pot spannen.

Stap 4: Nu plaats je ze op een halfschaduwrijke, warme vensterbank. Binnen de komende 8 dagen begint je pompoen te ontkiemen.

Stap 5: Na het ontkiemen zet je de pot op een lichte, koelere plek net onder de 20°c.

Stap 6: Na 4 weken kun je je pompoen planten, alleen deze keer buiten. Nu is het half mei en kan je plant naar het balkon. Je hebt een sierpot nodig met een inhoud van 60 liter en groentegrond.

Tip: De rijpende vruchten kunnen aangetast zijn door rot. Om dit te voorkomen kun je een laag stro of een plank onder de pompoen leggen. Pas op dat u het fruit niet beschadigt.

patrick-fore-402574-unsplash

De juiste plek om de pompoen te planten

De pompoen staat het liefst op een zonnige standplaats met minimaal 6 uur zon per dag. Het zou de reden moeten zijn en beschut tegen harde wind en geplaatst in verse, bij voorkeur licht vochtige grond.

Pompoenplanten hebben veel ruimte nodig. Wil je je planten samen in een perk planten, zorg er dan voor dat ze 1,50 meter uit elkaar staan, zodat iedereen genoeg ruimte heeft om zich te ontwikkelen en prachtige vruchten te produceren.

Tip: Als je een tuin hebt, plant je pompoen dan in de directe omgeving van de composthoop, of beter nog, direct op de composthoop. Zo bespaar je mest en krijgt de pompoen voldoende voedingsstoffen binnen.

Kun je de pompoen ook in een Potplanten?

Natuurlijk! je kunt je pompoen gemakkelijk in een Potplanten. Zorg er in ieder geval voor dat de pot een inhoud heeft van minimaal 60-90 liter. De beste grond is op compost gebaseerde groentegrond, die je gemakkelijk kunt vinden in een bouwmarkt of tuincentrum.

Bij het planten van pompoenen in een pot is het belangrijk om drainage te creëren. Dat betekent dat je scherven aardewerk, grind of stukjes piepschuim over de onderste opening in je pot legt. Spreid er een lucht- en waterdoorlatend vlies over uit. Nu kun je de grond vullen en de sterkste van je pompoenplanten begraven. Giet vervolgens royaal.

De eerste 8 dagen moet je pompoenplant op een halfschaduwrijke plek op het balkon staan. Daarna moet de pot met veel zon op zijn definitieve plek staan.

Tip: Zet de pot op een sierpot zodat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen.

steffi-pereira-508924-unsplash

De juiste verzorging voor uw pompoenplanten

Kleine pompoensoorten zoals "baby bear", "acorn pumpkin" of "little sweet" zijn geschikt voor op je balkon. Na het planten van de pompoen is verzorging erg belangrijk, vooral bij het snijden moet je op een paar dingen letten.

Waterpompoenplanten

Je moet je pompoenplanten matig maar regelmatig water geven. Als de grond van je plant te droog is, stopt de groei. Bij het water geven is het belangrijk dat je altijd van onderaf water geeft. Als je je plant altijd van bovenaf water geeft, kan het voorkomen dat bladeren en bloemen snel worden aangetast door ziektes.

Bemest pompoenplanten

Bij het planten van pompoenen is het erg belangrijk om regelmatig te bemesten. Organische mest, zoals tuincompost, werkt het beste. Daarnaast zorgen plantenmest, koffiedik en eierschalen voor voldoende stikstof, kalium en fosfor.

Als u uw eigen meststof wilt maken, zijn hier 3 eenvoudige recepten voor u.

Pompoenplanten snoeien

Als je veel kleine pompoenen wilt kweken, dan hoef je je pompoenplantjes niet terug te snoeien. Als je echter grote pompoenen wilt oogsten, moet je wachten op de bloesem en dan de snoeischaar pakken.

Voor elke scheut moet je een vrouwelijke bloem met vruchtzetting selecteren. Het is minimaal 1,5 meter van de kluit. Je knipt gewoon alle andere bloemen af. Als je van plan bent een gigantische pompoen te laten groeien, laat er dan maar 2 bloemen op. Omdat je altijd 1 bloesem als reserve moet laten bij het planten van de pompoen.

john-silliman-147938-unsplash

Het planten van een pompoen is helemaal niet moeilijk. Je moet hem bij voorkeur in je appartement hebben en hem alleen buiten zetten na de ijsheiligen. Geef hem geen water van bovenaf en zorg voor voldoende mest. Met deze tips van experts kom je heel ver!

In onze winkel vind je ook wat meststoffen, maar dat niet alleen: We hebben ook waanzinnig mooie kamerplanten die van je huis een kleine oase zullen maken. Kijk eens.


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.