Gurken pflanzen: Wann, Wie, Wo – So wirst Du zum Experten-Botanicly

Komkommers planten: wanneer, hoe, waar - zo word je een expert

Komkommerplanten zijn vooral populair bij hobbytuinders omdat ze verfrissend en lekker smaken, maar ook heel gemakkelijk te kweken zijn. We laten je zien hoe eenvoudig het is om je eigen komkommers te planten. Uiteraard verneemt u van ons ook of en hoe de uitbreiding ook op het balkon mogelijk is en hopelijk wordt u ook een expert.

Het verhaal van de komkommer

De komkommerplant (Cucumis sativa L.) komt oorspronkelijk uit India, waar hij al meer dan 3000 jaar wordt verbouwd. Vanuit India bereikte het het oude Rome, Griekenland. De komkommerplant kwam voor het eerst naar Duitsland rond 1500 na Christus

De belangrijkste teeltgebieden voor komkommers bevinden zich in China, Turkije, Iran en de VS. Maar ook in Nederland, Spanje en Griekenland is de teelt erg populair.

De komkommerplant behoort tot de komkommerfamilie en is verwant aan de pompoen en meloen. De vruchten behoren tot de bessen die in de wilde vorm bolvormig en geelgestreept waren. Deze smaakte echter alstublieft, omdat ze zichzelf beschermden tegen roofdieren. Deze wilde vorm groeit nog steeds in de subtropische valleien van de Himalaya.

In en rond Berlijn is de komkommer vooral bekend uit het Spreewald. De komkommerplanten houden daar van de vochtige en voedselrijke grond. De Spreewald-augurk is een van de weinige DDR-producten die na de hereniging zonder onderbreking verkrijgbaar bleef.

markus-spiske-624945-unsplash

Het juiste moment om komkommers te planten

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor soort komkommer je wilt planten. Hier kun je beslissen of het een komkommer moet worden of liever de kleinere versie, de ingelegde komkommer.

Je kunt geënte komkommers in de winkel kopen, het voordeel voor jou: ze zijn beter bestand tegen ziekten door een sterker en minder gevoelig wortelstelsel, aangezien ze op pompoenzaailingen zijn geënt.

De optimale standplaats voor uw komkommerplanten

De plek waar je gemakkelijk je komkommers kunt planten, moet warm, zonnig en beschut tegen de wind zijn. De temperaturen mogen niet onder de 10°C komen. Een zuidelijke huismuur is het meest geschikt voor het planten van komkommers.

Zo slaag je erin om je komkommerplanten te kweken

Komkommerplanten kunnen heel goed uit zaad worden opgekweekt, omdat ze betrouwbaar ontkiemen en vrij snel groeien. Zaaien begint half april.

Stap 1: Plant de zaden ongeveer 10 cm diep in de grond. Gebruik potgrond en een pot naar keuze. Als je geen pot beschikbaar hebt, kun je gemakkelijk lege toiletpapierrollen gebruiken om je komkommer klaar te maken.

Stap 2: Bedek de zaden na het planten met wat aarde en houd de pot voldoende vochtig.

Stap 3: Zet je pot op een warme, lichte plek in huis.

Stap 4: Na ongeveer 1 week ziet u uw komkommerzaailing al. Nu heeft hij veel licht en minder warmte nodig.

Stap 5: Na ongeveer 2-3 weken is de plant groot genoeg om in een grotere pot te planten. Gebruik alleen deze keer plantaardige aarde.

Tip: Slakken zijn dol op jonge komkommerplanten. Bescherm de zaailingen direct na het planten met een slakkenhek

francesco-gallarotti-72602-unsplash

Stadstuinieren: plant komkommers op het balkon

Twee soorten zijn bijzonder geschikt voor het balkon: Libelle (klein en knapperig) of Picolino F1 (bittervrije, vrouwelijk bloeiende komkommerplant)

Als het 's nachts niet meer koud is onder de 8°C, kun je je komkommers op het balkon planten. Om een ​​goede wortelgroei van uw komkommerplant te garanderen, dient de pot een diameter van minimaal 30 cm te hebben.Als je een verhoogd bed hebt, is dit natuurlijk nog beter

Als je klaar bent met het planten van de komkommers, moet je onder de scheuten van je komkommer reiken met een latwerk van ongeveer 2 meter hoog. Vooral klimhulpen met een ruw oppervlak zijn geschikt omdat de fijne scheuten zich daar veel beter aan kunnen vasthouden.

Komkommerplanten zijn niet de enige planten die je op je balkon kunt planten. Als je een pompoen op je balkon wilt planten, kijk dan hier.

harshal-s-hirve-50029-unsplash

Hoe zorg je goed voor je komkommerplanten

Als je eenmaal klaar bent met het planten van komkommers, mag de zorg voor je planten niet worden verwaarloosd. We hebben alle tips en trucs voor je op een rijtje gezet.

Veel water geven op het balkon

Op het balkon hebben de komkommerplanten veel water nodig, maar zorg ervoor dat er geen wateroverlast is. Geef je plant in de zomer minimaal één keer per dag water.

Komkommerplanten bemesten

Als je te veel mest geeft voordat je vrucht draagt, krijg je bossige planten maar weinig fruit. Gebruik je geen slow-release mest, voeg dan om de 2 weken wat vloeibare mest voor groenteplanten toe bij het water geven. Komkommerplanten zijn echter erg gevoelig voor zout. Ze hebben weinig stikstof en chloor nodig. Daarom is het beter om meststoffen te gebruiken met een laag stikstof- of chloorgehalte.

Als u uw eigen meststof wilt proberen, vindt u hier 3 eenvoudige doe-het-zelfrecepten.

Komkommerplanten afmaken, zo werkt het

Het wegknippen van overtollige zijscheuten van uw komkommerplant zorgt voor een meer gecontroleerde groei, sterkere en robuustere planten en meer bloei en vruchtvorming. In tegenstelling tot de tomatenplant hoef je dit echter maar één keer te doen.

Als je je komkommer op een latwerk omhoog laat groeien, verwijder dan alle bloemen en vruchten onder een groeihoogte van 60cm. Verwijder zijscheuten alle zijscheuten in een bladas door ze er eenvoudig met duim en wijsvinger uit te wrikken.

Een overvloedige oogst

Omdat de bloemen van uw komkommerplanten al na 2 weken vrucht dragen, kunt u uw komkommers vanaf eind mei/begin juni oogsten. Bij grote planten kun je meestal 2 komkommers per week oogsten. Wil je je geoogste komkommers langer vers houden, bewaar ze dan niet in de koelkast, maar in de kelder of in de voorraadkast.

Tip: Als je je komkommerplant vroeg oogst, stimuleert dit vooral de groei van nieuwe vruchten.

kelly-neil-558227-unsplash

Het planten van komkommers kan zo eenvoudig zijn. Voor een optimale verzorging van uw komkommerplanten is vooral minimaal één keer per dag water geven en veel licht van belang. Het mooie van komkommerplanten is vooral dat je ze op je balkon kunt planten en omdat ze omhoog klimmen kunnen ze een mooi privacyscherm zijn.

Als je ook geïnteresseerd bent in andere soorten groenten op je balkon, dan hebben we ook tips en tricks voor de perfecte teelt van sla.

In onze winkel vind je ook mooie kamerplanten voor elke locatie.

.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.