Frostschäden bei Zimmerpflanzen - Was tun?

Vorstschade aan kamerplanten - wat te doen?

De temperatuur is voor planten hetzelfde als voor ons mensen: Sommigen houden van warm, anderen houden van mild. Sommige kunnen extreme temperaturen prima aan, maar plotseling koud weer zal alle planten beschadigen. Wat velen niet verwachten, kan ook aan kamerplanten in huis vorstschade ontstaan.

Hoe vorstschade optreedt bij kamerplanten

Vorstschade aan kamerplanten ontstaat wanneer de plant enkele minuten wordt blootgesteld aan koude temperaturen. Bijvoorbeeld door langer te luchten in de winter. Schade kan al optreden na slechts 10 minuten. Maar ook als je je plant direct naast een vaak geopend raam plaatst, kan er schade ontstaan ​​door de kou. Bij tropische en subtropische planten kan dit al bij +5°c. Het is raadzaam om de temperatuur buiten het raam in de gaten te houden.

blätter mit frostschäden

Koud- en vorstschade detecteren

Terwijl sommige planten alleen maar stoppen met groeien of bloeien, hebben andere slappe bladeren. Na een paar minuten ijzige lucht zijn de bladeren beschadigd. Dan zijn er witte vlekken te zien op de bladoppervlakken. Dit is een teken dat metabolisme niet meer mogelijk is. Vaak worden eerst de onderste oudere bladeren of scheuten aangetast, gevolgd door de bovenste jongere bladeren of scheuten. Een paar dagen later zie je, vooral bij exotische planten, dat de bladeren bruin worden en afsterven. Als individuele bladeren afsterven, kan de plant overleven. Als de plant lange tijd is blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt, kunnen de wortels bevriezen.

Behandelen van vorstschade

Veel planten lijken dood door vorstschade, maar zullen herstellen. Dit kan echter worden vertraagd door de stress die de plant heeft gehad. Daarom moet u hier geduld hebben en een beetje wachten. Vorstschade kan het beste pas worden verwijderd als de plant weer gaat uitlopen. Dode bladeren of delen van de plant die geen nieuwe scheuten produceren, kunnen worden afgesneden. Laat bij het afsnijden van een deel van Lepelplant enkele millimeters dood blad over. Hierdoor blijft het blad dat nog in leven is onbeschadigd en heeft de plant meer energie beschikbaar voor regeneratie.

Preventie: Planten goed overwinteren

Om je planten schadevrij de winter door te krijgen, moet je ze naar een winterverblijf brengen. Naast het trappenhuis zijn ook de kelder of de slaapkamer geschikt. Lees ons Overzicht overwinterende planten.

Heb je ooit vorstschade aan een plant gehad? wat heb je gedaan? voel je vrij om ons een reactie te schrijven, we kijken uit naar tips.


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.