Pflanzen richtig überwintern: So überstehen deine Pflanzen die Kälte-Botanicly

Planten correct overwinteren: zo overleven je planten de kou

Als de eerste peperkoek in de schappen van de supermarkt ligt, is het tijd om na te denken over hoe je eigen planten de winter zullen overleven. Oktober is nog wat vroeg voor inheemse planten, maar voor exotische planten is het binnenkort tijd voor het winterkoekje. Een ander verschil is tussen balkonplanten die 'hardy' zijn, d.w.z. ze kunnen buiten ongedeerd overleven, en kamerplanten die een winterverblijf nodig hebben. In dit artikel leer je hoe je planten de winter goed overleven.

...of op het balkon. Sommige planten zoals buxus, sommige bamboesoorten en olijfbomen zijn winterhard en kunnen in de winter buiten blijven staan. Deze planten komen uit streken waar het vriest. Ze zijn ook gewend aan koude winters. Toch moet u uw balkonplanten winterklaar maken, zodat ze in het voorjaar weer krachtig kunnen groeien.

Bescherm planten tegen bevriezing

Balkonplanten moeten in de winter worden beschermd voordat de grond volledig bevriest. Als het vriest, kan de plant geen water meer opnemen en sterft van de dorst. Om dit te voorkomen kun je de potten op 2-3 cm dik piepschuim zetten. Zo zijn ze geïsoleerd tegen sterke kou van onderaf. De planten kunnen van bovenaf worden beschermd, bijvoorbeeld door bladeren of stro op de grond te stapelen. Daarnaast kan de pot worden afgedekt met jute of wintervlies en kan er een folie over de plant worden geplaatst. Zo verpakt kun je je planten zorgeloos overwinteren.

De laatste watergift voor de winter

Het gevaar voor balkonplanten in de winter zit niet zozeer in lage temperaturen, maar eerder in het gevaar dat ze uitdrogen. Ook in de winter hebben planten water nodig. Voor de eerste nachtvorst moeten de planten weer goed worden bewaterd, dan kunnen ze een kleine watervoorraad opnemen. Planten verliezen vocht via hun bladeren. Als ze op een plek staan ​​met veel wind, kunnen ze sneller uitdrogen. Dit betekent dat de ideale plek voor planten om te overwinteren een beschutte plek is tegen de wind. Het helpt ook om de plant af te dekken met folie.

Kamerplanten overwinteren

Wanneer kamerplanten overwinteren, moet worden opgemerkt dat planten in de winter in rust gaan. Bij minder licht in de winter vermindert de plant zijn stofwisseling. Dit betekent dat hij een lagere temperatuur en minder water nodig heeft. Er kunnen problemen ontstaan ​​als de plant in de winter weinig licht krijgt en tegelijkertijd boven een warme kachel staat. Daarom moeten exotische planten in een winterverblijf worden overwinterd.

Uw planten kunnen hier overwinteren

Een licht trappenhuis kan een geschikte plaats zijn om uw planten te overwinteren. De ideale temperatuur is hier 5-10 °C. Het is belangrijk om vooraf te beoordelen of er tocht in het trappenhuis is. In dit geval kan de kelder ook dienst doen als winterverblijf. Hier is de temperatuur ideaal. Vaak is er echter niet genoeg licht. Een andere optie voor winterslaap kan de slaapkamer zijn. In de winter is de luchtvochtigheid hier hoger en verwarmen veel mensen hun slaapkamer minder. De vuistregel is: hoe koeler de kamer, hoe donkerder deze kan zijn.

Bereid je voor op de winter

In de winter stoppen de planten bijna volledig met hun levenscyclus. Net voordat de planten in huis komen, moet je opnieuw bemesten. Over het onderwerp Kamerplanten bemesten, lees hier onze tips. Door te bemesten ontstaat er een kussen dat voldoende moet zijn voor de komende maanden. Planten kunnen ook op de winter worden voorbereid door in de herfst minder water te geven.

Voordat u naar het winterverblijf verhuist, moeten zieke en beschadigde scheuten worden verwijderd. Snoeien beschermt tegen ongedierte. Ongedierte dat zich op de planten kan bevinden, moet met de hele tak worden verzameld of afgesneden.

Verzorging in de winter

Bij het overwinteren van je planten is het belangrijk om ze niet veel water te geven. Uw plant zal echter blij zijn als u hem af en toe met water besproeit. Dit verhoogt de luchtvochtigheid en daarmee het welzijn van de plant.

Zogenaamde "vergeilung" komt soms voor in winterkwartieren. Zo worden planten genoemd die lange, dunne en meestal zachte scheuten vormen. De plant doet dit om te proberen een lichtbron te vinden en zoveel mogelijk van het beperkte licht op te vangen. De scheuten groeien snel, dus ze zijn zwak en worden snel aangevallen door ongedierte. Als je zo'n groei waarneemt, is dat een teken dat je plant op een te warme plek staat. Kijk hierboven waar je je plant nog kunt overwinteren.

Wat doe je met je planten in de winter? Heb je nog andere tips? Laat gerust een reactie achter.

.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.