Zimmerpflanzen umtopfen: Einfache Anleitung die Spaß macht-Botanicly

Kamerplanten verpotten: eenvoudige instructies die leuk zijn

Om de groei van uw geliefde groenten niet te belemmeren, moet u uw kamerplanten van tijd tot tijd verpotten. Je vraagt ​​je vast af wanneer het juiste moment is, of hoe vaak je plant verpot moet worden. Kortom: Hoe worden kamerplanten correct verpot? Deze en andere vragen willen we graag voor je beantwoorden. We zullen ook enkele voorbeelden van kamerplanten gebruiken om u te laten zien hoe u op de juiste manier kunt verpotten. Want tijdig verpotten in verse grond is de basis voor een krachtige groei en zorgt tevens voor een goede toevoer van voedingsstoffen voor de ontwikkeling van de plant. In dit artikel vind je onze eenvoudige en leuke gids.

umtopfen-min-2

Lente of winter? In welke tijd van het jaar moet je je kamerplanten verpotten

Over het algemeen kunt u uw kamerplanten op elk moment van het jaar verpotten. De groeifase is echter het meest geschikt. In het voorjaar krijgt je kamerplant voldoende daglicht en tegelijkertijd frisse grond met nieuwe voedingsstoffen. Verpotten is dus de beste voorwaarde voor een gezonde en krachtige plantengroei.

Natuurlijk kunt u uw plant ook in de herfst of winter verpotten, bijvoorbeeld als u merkt dat de aarden pot barst of de potgrond op is. Wacht dan niet tot het voorjaar, maar neem direct het heft in eigen handen!

Hoe vaak moet ik mijn kamerplanten verpotten?

Het verpotten van de plant hangt vooral af van het type plant. Als je kamerplant erg snel groeit en een intensieve wortelontwikkeling heeft, zoals de rubberboom, verpot hem dan indien mogelijk elk jaar in een grotere pot. Voor langzaam groeiende planten met een relatief lage voedingsbehoefte, zoals cactussen, heb je meer tijd. Hier is het voldoende als je ze om de twee tot vier jaar verpot.

De regel hier is dus: verpot je plant in het voorjaar om de 1-4 jaar in een grotere pot, afhankelijk van de groei!

viele-pflanzen-2

Onze 3 tips voor het correct verpotten van je kamerplant

Hier willen we je laten zien waar je op moet letten bij het verpotten van je kamerplanten. Niet alleen het seizoen is belangrijk, maar ook de juiste grond, de perfecte pot en de verzorging daarna, zoals water geven of bemesten.

1. De juiste pot

De juiste maat van de nieuwe pot is bijzonder belangrijk. Pot je plant in een pot die ongeveer 2-3 cm groter is dan de vorige. Er moet ook een klein gaatje aan de onderkant zijn, zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Zo staat de plant stabiel en kunnen de wortels weer goed in de nieuwe grond doordringen. Oudere kamerplanten, die niet meer zo snel groeien en niet elk jaar verpot hoeven te worden, hebben doorgaans een potdiameter nodig die ca. 5-6 cm groter is dan de vorige.

Let op: Als de pot te groot is, kan dit ook je plant beschadigen. Er kan zich een lichte wateroverlast vormen, wat kan leiden tot wortelrot.

Tip: Controleer je kamerplanten voor het verpotten op bladluizen en spint. Zo voorkom je dat ze zich in de nieuwe pot op de plant opnieuw gaan verspreiden.

Voorbeeld: olifantenpoot

De decoratieve olifantenpoot is een van de gemakkelijk te onderhouden kamerplanten. Maar ook hier moet je een optimale potmaat kiezen. De nieuwe pot mag niet te groot zijn, want dan steekt de olifantenpoot teveel energie in de wortelgroei in plaats van de mooie stam en weelderig groene bladeren. Het vat mag slechts iets groter zijn dan het oude.Op deze manier schakelt de wortelvorming over naar de spaarstand en kan de olifantspoot samen met de bladeren prachtig zijn typische dikke, bolvormige slurf ontwikkelen

2. Zo herken je goede potgrond voor je kamerplant

Ook bij het verpotten is de juiste potgrond van belang. Kamerplanten houden van grond met een losse en kruimelige structuur. Zo krijgt je plant voldoende lucht en zuurstof binnen, die hij nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling.

Bijzonder geval: Deze grond is echter niet geschikt voor orchideeën of cactussen. Je hebt een speciaal substraat nodig dat vulkanisch gesteente ademende vlokken bevat.

Je herkent goede potgrond ook aan de prijs. Vermijd daarom goedkope goederen die niet steriel zijn en gemakkelijk gaan schimmelen. Sluit daarom best geen compromissen als het gaat om de kwaliteit van de potgrond.

erde-min-Nov-08-2021-11-34-01-04-AM

3. De zorg achteraf

Nadat je je kamerplant in een grotere pot hebt verpot, moet je hem ook goed water geven. Zo ondersteun je de optimale groei van de plant. Het water mag niet te koud zijn en het kalkgehalte mag niet te hoog zijn. Je kunt je plant het beste water geven via een schoteltje of met behulp van plantenbakken.

Een hoogwaardige potgrond bevat al mest. Daarom hoef je je plant pas 6-8 weken na het verpotten te bemesten.

Verschillende kamerplanten - verschillende verpotten

Het verpotten van kamerplanten kan echter niet worden veralgemeend. Sommige planten zijn erg gevoelig als het gaat om verpotten of verdragen alleen bepaalde grond. We laten je hier het verschil zien met palmbomen en orchideeën. Twee heel verschillende soorten planten met hun eigen karakter en behoeften.

Voorbeeld 1: Verpot uw palmboom correct

Palmplanten zijn nu erg populair en kunnen zelfs in potten erg oud worden. Maar ook hier is het belangrijk dat je je sierlijke plant regelmatig en correct verpot.

Hier laten we u zien hoe u van het verpotten een succes kunt maken:

  • Geef je palmboom water voordat je hem verpot, zodat de kluit niet uit elkaar valt
  • Verwijder nu heel voorzichtig de oude pot: palmbomen zijn erg gevoelig voor wortelbeschadiging!
  • Pel de gebruikte aarde voorzichtig af
  • Snijd de dode worteldelen voorzichtig af met een scherp mes

Zoals reeds vermeld, dient de grond een losse en kruimelige structuur te hebben. De palm houdt ook van een kleine hoeveelheid veen, rivierzand en klei. De nieuwe pot moet in ieder geval voldoende drainagegaten hebben, want palmbomen zijn erg gevoelig voor wateroverlast.

Voorbeeld 2: Het correct verpotten van orchideeën

Er zijn ook een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het verpotten van orchideeën. In zijn natuurlijke omgeving groeit de tropische orchideeënfamilie niet op conventionele grond, maar op de takken van bomen. Om deze reden gedijen veel orchideeën niet in normale potgrond, maar hebben ze speciale orchideeëngrond nodig.

Je moet je orchidee om de 2-3 jaar verpotten. Om dit project te laten slagen, hebben we een kleine handleiding voor u:

  • Haal de orchidee en de wortels voorzichtig uit de pot. Een eerder waterbad maakt het gemakkelijker om de oude pot te verwijderen.
  • Verwijder ook hier voorzichtig de oude aarde. Maar pas op dat je geen wortels breekt.
  • Snijd de dode gedroogde wortels af.

Waarschuwing: Vermijd het verpotten van uw orchidee tijdens de bloeiperiode.Het gelijktijdig bewortelen en bloeien is zeer energie-intensief voor de plant.Als de orchidee continu bloeit, snij dan voorzichtig de bloemstengels af bij het verplanten. Dit geeft haar meer kracht om met haar wortels in de speciale grond nieuwe houvast te vinden.

Vers verpot, je orchidee zal weer stralen!

orchidee-min-2

Kamerplanten verpotten: nieuwe kleding voor je plant

Net zoals kinderen regelmatig nieuwe kleding nodig hebben als ze groeien, hebben je kamerplanten ook af en toe een nieuw thuis nodig. Dat betekent dat ze verpot moeten worden. Als je eenmaal in de routine van het verpotten bent geraakt, zul je snel beseffen dat het eigenlijk geen grote inspanning is en dat je er niet voor terugdeinst. Alleen aan sommige planten moet je wat meer aandacht besteden, zoals de orchidee vanwege de bijzondere grond. Maar onthoud altijd: niets is onmogelijk.

Dus als je plant zijn pot weer begint te ontploffen, dan is het tijd om de aarde eruit te halen en laten we aan de slag gaan!

.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.