Zimmerpflanzen richtig gießen-Botanicly

Geef kamerplanten goed water

U geeft uw kamerplant altijd regelmatig water en heeft toch het gevoel dat de mooie bladeren steeds minder worden? de mooie bloem die je plant meestal krijgt, is lang gestopt met groeien? kortom: Ondanks water geven gaat je plant dood. Geen probleem! hier willen we enkele vragen verduidelijken over "kamerplanten correct water geven". Misschien heb je al wat vragen in je hoofd rondspoken:

  • Hoe vaak moet ik mijn plant water geven?
  • Moet ik ze 's ochtends of' s avonds beter water geven?
  • Zijn er planten die helemaal niet of zeer zelden water hoeven te krijgen?
  • Wie zorgt er voor mijn kamerplant als ik op vakantie ben?

Om precies deze vragen te beantwoorden, willen we je laten zien hoe je je kamerplant op de juiste manier water kunt geven, zodat hij je appartement mooier maakt en niet al na een paar dagen doodgaat door verkeerde verzorging.

Factoren voor de watervraag

De waterbehoefte van uw plant hangt meestal af van de soort, maar ook van de natuurlijke leefgewoonten. Maar dit zijn niet de enige factoren. De huidige omstandigheden spelen ook een rol bij hoe vaak en wanneer je je planten het beste water kunt geven.

Hier zijn enkele tips om te bepalen of uw plant een redelijk hoge of lage waterbehoefte heeft:

Uw plant moet vaker water krijgen als:

  • Je plant zit in de groeifase
  • Sterke wortels ontwikkelen zich in het vat
  • De temperaturen zijn hoog
  • De plant heeft dunne en grote bladeren

Uw plant hoeft minder vaak water te krijgen als:

  • De plant is in rust
  • De pot is maar licht geworteld
  • De temperaturen zijn laag
  • De luchtvochtigheid is hoog
  • De plant heeft dikke en kleine bladeren of scheuten

Wanneer moet ik mijn plant water geven?

Zoals je zojuist hebt vernomen, zijn een aantal factoren bepalend voor het castinggedrag. Maar als je een paar regels volgt, is het relatief eenvoudig om je kamerplanten water te geven.

Ondanks de verschillende waterbehoeften, is er een relatief algemene test om erachter te komen of je plant water nodig heeft:

Tip: Steek je vinger ongeveer 2 cm in de grond en kijk of deze nog vochtig is. Als dit het geval is, is het niet per se nodig om de plant water te geven. Als de grond echter droog is, moet u hem water geven.

Voor grote potten helpt een vochtmeter, die je gemakkelijk in een tuincentrum of bouwmarkt kunt kopen.

Maar als je intensief met je planten werkt, krijg je zeker een idee wanneer het juiste moment is om water te geven, want je moet het watergeefgedrag natuurlijk niet veralgemenen omdat elke plant individueel is.

Speelt het tijdstip van de dag een rol bij het water geven?

Als je een hobbybotanicus bent en ook verschillende planten in je tuin hebt, dan ken je misschien al de regel dat je beter niet overdag water kunt geven, maar liever 's morgens of' s avonds.

Je kunt deze eenvoudige regel ook toepassen op je kamerplanten. Het is het beste als je ze 's ochtends water geeft. Zo heeft de plant de hele dag voldoende water en droogt hij niet uit.

Tip: Hoe zonniger de standplaats, hoe meer water de plant nodig heeft. 's ochtends water geven is daarom nuttig voor een gezonde plantengroei.

App: Waterplanten

Als je eerst je groene vingers wilt ontdekken en hulp nodig hebt of je bent gewoon een van die mensen die het gemakkelijk en gemakkelijk willen hebben, dan kun je ook een app krijgen om je planten te verzorgen en water te geven.

T1>

De apps "waterbloemen" en "koubachi" herinneren u er op betrouwbare wijze aan dat u uw kamerplanten regelmatig water moet geven. Je planten hoeven niet meer dood te gaan van de dorst of water te krijgen en kunnen daardoor prachtig gedijen. Ze bevatten niet alleen informatie over het juiste watergeefgedrag van meer dan 500 planten, maar geven ook tips over verzorging.

Zijn er planten die geen water nodig hebben?

Helaas zijn er geen kamerplanten die helemaal geen water nodig hebben, aangezien elke plant ook water nodig heeft voor een gezonde groei.

Toch zijn er zogenaamde vetplanten. Deze planten zijn de meesters van wateropslag in het blad, de stam of de wortel. Als gevolg hiervan zijn ze aangepast aan speciale klimatologische en bodemomstandigheden en kunnen ze lange tijd zonder water overleven. De meest bekende vertegenwoordiger van de vetplanten is de cactusfamilie.

kaktus

Dit zijn onze twee favoriete kamerplanten die weinig water nodig hebben

De kandelaar bloem

De kandelaarbloem heeft heel weinig water nodig. Je moet ze zelfs niet te veel water geven, zodat wateroverlast, d. W. Z. Wanneer water zich verzamelt en niet kan weglopen, in de pot ontstaat.

In de wintermaanden moet u spaarzamer water geven dan in de zomermaanden. De plant heeft pas water nodig als de potgrond licht is opgedroogd. Geef ze nooit water als de grond nog nat is. Hierdoor kan je kandelaarbloem gaan rotten.

leuchterblume pflege

De rubberboom

De rubberboom met zijn grote, donkergroene, dikke bladeren blijkt zeer gemakkelijk te verzorgen, omdat hij ook minder water verbruikt. Daarom waarderen velen de Ficus elastica, zoals hij in de wetenschap wordt genoemd. Je kunt deze klassieke schoonheid ook voor uw huis krijgen in onze Shop.

Het bijzondere van de rubberboom is de gietmethode. Hier geldt de regel: Onderdompelen in plaats van water! het enige wat je hoeft te doen is de bloempot in water te dompelen. Wacht vervolgens tot er geen waterbellen meer uit de potgrond opstijgen. Daarna kun je gewoon wachten tot het overtollige water is weggelopen en het weer op zijn plaats zetten. Op deze manier kan de rubberboom enkele weken zonder vers water overleven. Als de grond weer helemaal droog is, kun je het dompelproces herhalen.

gummibaum

Wat doe ik met mijn planten op vakantie?

Je wilt eindelijk op uw langverwachte vakantie en weet niet wat u in deze tijd met uw kamerplanten moet doen? buren en familie hebben ook geen tijd om de planten water te geven? geen probleem! hier laten we je vier trucs zien die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je geliefde plant de vakantie zonder jou overleeft.

  • Methode 1: Plaats je plant in de badkuip (bij voorkeur een handdoek of een plastic zak om hem te beschermen) en laat koud water naar binnen lopen tot hij ongeveer 3 cm hoog is in de badkuip. Deze methode kun je het beste de avond voor je vakantie gebruiken. Zo kun je de volgende ochtend inschatten hoeveel water de planten nodig hebben.
  • Methode 2: Deze methode heb je hierboven al leren kennen bij het verzorgen van de rubberboom. Dompel de pot gewoon de avond ervoor in water. Wacht hier ook tot er geen luchtbellen meer ontstaan, dan kan de pot op een schaduwrijke plek in het appartement worden gezet. Herhaal deze methode na terugkomst van vakantie.
  • Methode 3: Voor onze derde methode heb je alleen een dikke katoenen draad en een groter waterreservoir (bijvoorbeeld een kom) nodig. Steek het ene uiteinde in de potgrond van je planten. Het andere uiteinde kun je het beste met een gewichtje in de waterbak hangen, zodat de draad de grond raakt. Zo krijgt de plant altijd zoveel water als hij nodig heeft.
  • Methode 4: Ook met de waterbal kun je in alle rust op vakantie. Deze methode voorziet je planten automatisch van water, vergelijkbaar met de touwtjesmethode. Vul de (glazen) bol vooraf eenvoudig met water en steek de punt van de stok in de potgrond. De aarde neemt nu nog maar zoveel water op als nu nodig is.

De eigenaardigheid van de vleesetende planten

De zogenaamde vleesetende plant is een speciaal geval bij het water geven, ze mogen nooit met kalkhoudend water worden bewaterd. Kalk is de vijand van deze plantensoorten. Je kunt uw vleesetende plant het beste water geven met regenwater, maar je kunt ook gewoon mineraalwater gebruiken.

zimmerpflanzen richtig gießen - gieße deine fleischfressende pflanze richtig

Voorkom dat je plant uitdroogt. Ze tolereren ook geen wateroverlast. Vermijd ook om de bovenste delen van de plant water te geven tijdens het water geven. Vleesetende planten houden ook van een hoge luchtvochtigheid. Je kunt dit vergroten door waterbakken op de heater te plaatsen. Ook grotere vleesetende planten kun je regelmatig besproeien met kalkvrij water. Dit is de beste manier voor uw plant om te gedijen.

Water aan!

Maar altijd met mate. Te veel water of te weinig water, geen van beide is goed voor je kamerplanten. Elke plant heeft unieke waterbehoeften, dus generaliseer uw bewateringsroutine niet naar al uw planten. Aangezien uw planten ook op verschillende locaties staan, wat de waterbehoefte beïnvloedt, is het belangrijk hier rekening mee te houden. Dus onthoud: Soms is minder meer! en geen zorgen, u hoeft natuurlijk niet zonder uw welverdiende vakantie. Er zijn altijd manieren om je planten gehydrateerd te houden!


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.