Yucca Palme Pflege: Standort, Gießen, Überwintern und weitere nützliche Infos

Yucca-palmverzorging: Locatie, water geven, overwinteren en andere nuttige informatie

Met zijn lange, puntige bladeren en iets dikkere stam lijkt hij erg op een palmboom. De klassieke yuccapalm overtuigt door zijn eenvoudige uitstraling en past in elke woonkamer. Tegelijkertijd is het zeer robuust en duurzaam. In de zomer kan hij zelfs op je balkon staan ​​en een exotische sfeer creëren. Wij laten u zien hoe de juiste yuccapalmverzorging eruitziet. Zo staat niets je meer in de weg en kun je zowel binnen als buiten aan je urban jungle beginnen. In dit artikel kom je alles te weten over de standplaats, bewatering, overwintering en andere nuttige informatie.

De geschiedenis van de yuccapalm

Onder plantenliefhebbers wordt de yuccapalm ook wel palmlelie genoemd. Zoals de meeste kamerplanten beschrijft het niet slechts één plant, maar een heel plantengeslacht (Yucca), dat behoort tot de aspergefamilie (Asparagaceae). Vanuit Botanicly oogpunt is de term palmboom onjuist, aangezien dit geen palmboom is. Ongeveer 30 verschillende soorten behoren tot de yuccapalm, die zijn oorspronkelijke thuis heeft in Midden- en Zuid-Amerika. Daar kan hij een hoogte bereiken van wel vijf meter. De plant wordt gekenmerkt door een houtachtige stam, palmachtige bladeren en lelieachtige bloemen, waaraan het zijn naam ontleent.

Yucca palmverzorging: Zo eenvoudig is het!

Om ervoor te zorgen dat de robuuste kamerplant zich prettig voelt bij jou, willen we je laten zien waar je op moet letten bij het verzorgen van yuccapalmen.

wohnen-yucca-2

De juiste locatie van de yuccapalm

De yuccapalm is zeer tolerant ten opzichte van de omstandigheden ter plaatse. Je kunt ze op een lichte zonnige plek zetten maar ook op een gedeeltelijk schaduwrijke plek. Op een zonnige plek gedijt hij natuurlijk beter, maar ook op donkere plekken vindt hij het niet erg. Tenzij ze veel te weinig zonlicht krijgt, kunnen haar bladeren opdrogen. Te veel zonlicht is op zijn beurt ook schadelijk voor de yuccapalm.

Tip: Zoals je kunt zien, is de juiste locatie erg belangrijk voor de verzorging van de yuccapalm en zal het later een stuk gemakkelijker maken.

Je kunt in de zomer ook enkele yucca palmsoorten op het balkon of terras zetten. Als dit het geval is, moet u ze voor de winter naar binnen halen. De planten verdragen geen vorst. Zorg dat ze op een lichte en koele plaats staan.

YuccapalmBodem: Moet rijk zijn aan voedingsstoffen

De yuccapalm is ook heel gemakkelijk te verzorgen als het gaat om de keuze van de potgrond. Het moet in ieder geval zeer voedzaam en los zijn, zodat het een goede doorlaatbaarheid biedt. Kortom, je kunt niet fout gaan met in de handel verkrijgbare groene plantenaarde. Als je ze losmaakt met een beetje zand of geëxpandeerde klei, is dit ideaal voor de yuccapalm. Koop geen speciale palmgrond, want dit is geen palmboom.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je plant geen overtollig water in de pot krijgt. Omdat de yuccapalm helemaal niet te veel vocht en wateroverlast verdraagt.

Yucca palmboomWatergift: Less is more!

Een veelgemaakte fout bij het verzorgen van yuccapalmen is ze te vaak water te geven. De plant heeft heel weinig water nodig voor een optimale groei. U moet altijd overtollig gietwater verwijderen om wateroverlast te voorkomen. De plant verdraagt ​​zonder problemen kalkhoudend water.

Tip: Voelt de grond op twee centimeter diepte droog aan, dan kun je de yuccapalm water geven zodat deze licht vochtig is, maar niet drijfnat.

Als je yuccapalm buiten staat, hoef je hem meestal geen water te geven. Tenzij het een zeer droge en hete zomer is. Als je binnen overwintert, moet je de plant elke één tot drie weken water geven

watering-can-2

YuccapalmGoed bemesten

Als je je yuccapalm in de tuin hebt staan, dan heeft hij geen extra voedingsstoffen nodig. Bij potplanten is de situatie anders. In de groeifase (april t/m oktober) adviseren wij u om uw plant elke twee weken te voorzien van groenbemesting. De belangrijke voedingsstoffen zoals kalk, magnesium en kalium worden toegevoegd aan de vloeibare meststof gemengd met het gietwater van de plant. In de winter moet je jouw onderhoudsvriendelijke kamerplant een rustperiode gunnen. Zoals je kunt zien, is het verzorgen van de yuccapalm geen grote uitdaging.

YuccapalmGoed gesneden

De yuccapalm is een van de kamerplanten die in principe niet gesnoeid hoeft te worden. Natuurlijk kun je de plant knippen als deze te groot voor u wordt. Knip eenvoudig de steel of stelen en verzegel met was. Ze zijn dus veilig voor bacteriën en ziekteverwekkers. Als de bladeren geel of verdroogd zijn, kun je ze gemakkelijk afknippen. In het beste geval versnelt dit zelfs de groei, omdat de voedingsstoffen beter worden doorgegeven in de plant.

Yucca palmeVerpotten: Regelmaat bevordert de groei

Yuca palmverzorging omvat ook het regelmatig verpotten van de plant. De beste tijd hiervoor is het voorjaar, zoals bij de meeste (kamer)planten. Als de yuccapalm normaal en gezond kan groeien, moet je hem om de twee tot drie jaar in een nieuwe pot met vers substraat planten. De bloempot moet altijd hoog genoeg zijn zodat de plant voldoende stabiliteit heeft en niet omvalt. Tips voor het verpotten zijn bijvoorbeeld:

  • Wortels groeien uit
  • De hoeveelheid aarde in de pot is flink afgenomen
  • De yuccapalm is te groot en daardoor erg onstabiel in zijn pot

Tip: Gebruik handschoenen bij het verpotten van de plant, aangezien de bladeren van de yuccapalm erg scherp zijn.

YuccapalmVermeerder goed met uitlopers

Oudere yuccapalmen vormen uitlopers aan de basis van hun stam. Deze kun je gebruiken om je plant te vermeerderen. Als je in het voorjaar voorzichtig de uitlopers van de moederplant verwijdert en ze samen met speciale potgrond in een nieuwe bloempot plant, dan zal er met veel liefde en geluk een nieuwe grote yuccapalm uit ontstaan.

Belangrijk: Zorg ervoor dat de uitloper minimaal 10 cm diep in de grond wordt geplant. Zo kan hij zijn wortels beter ontwikkelen.

Is de Yuccapalm Giftig?

De yuccapalm wordt als giftig voor katten beschouwd. Houd ze daarom buiten het bereik van uw huisdier of zelfs helemaal zonder. Giftige stoffen in de bladeren kunnen bij katten vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. Raadpleeg in dat geval zo snel mogelijk een dierenarts. Zorg er ook voor dat baby's en peuters zich niet snijden aan de scherpe bladeren.

blatt-nah-nov-08-2021-11-26-33-29-am

Tips voor problemen met de Yuccapalm

Als je yuccapalm gele bladeren krijgt, is dit vaak een teken van een bewateringsfout. De standplaats van de plant mag niet te vochtig zijn. Het maakt niet uit of er een hoge luchtvochtigheid is of dat de ondergrond te vochtig is. Beide beschadigen de plant en kunnen leiden tot verkleuring van de bladeren. Ook kunnen de bladeren bruin worden als je de plant te vaak water geeft of bij gebrek aan water. In ieder geval is een verkleuring van de weelderig groene bladeren een indicatie van een zorgfout die je moet opmerken een goede verzorging van de yuccapalm is ook noodzakelijk voor de relatief gemakkelijk te verzorgen kamerplant.

Het plantenrijk bij u thuis

Als je de juiste tegenhanger voor je palmachtige kamerplant in huis wilt halen, laat je dan inspireren door Ons assortiment. Daar vind je een selectie kamerplanten die perfect bij jou en je huis passen. Nu hoef je alleen nog maar een Groene en levendige sfeerIn je huis te creëren!


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.