Wenn Zimmerpflanzen gelbe Blätter bekommen: Was tun bei Überdüngung?

Wanneer kamerplanten gele bladeren krijgen: wat te doen bij overbemesting?

Dit zijn tekenen van overbemesting

Kortom, kamerplanten hebben regelmatig voedingsstoffen nodig. Doordat kamerplanten in potten groeien, raken de belangrijkste voedingsstoffen in de bodem op den duur op. Dan wordt de plant vatbaar voor ziektes en krijgen kamerplanten gele bladeren.

Dit geldt ook voor (groente)planten op het balkon of de vensterbank. Het bemesten van kamerplanten leidt tot een betere groei en een hogere weerstand van je planten, omdat ze worden voorzien van voedingsstoffen en energie. Problemen kunnen ontstaan ​​door onvoldoende bemesting, maar ook door overbemesting.

We willen dat onze planten het goed doen, dus het is gemakkelijk om onbedoeld de meststof te overdrijven en het tegenovergestelde resultaat te krijgen. In principe moet je spaarzaam bemesten. Te veel kunstmest kan de wortels verbranden of de bladeren kunnen geel worden en eraf vallen.

Het is daarom beter om iets minder kunstmest aan het gietwater toe te voegen dan voorgeschreven. Overbemeste planten kunnen helemaal geen voedingsstoffen opnemen. Dit kan leiden tot de volgende symptomen:

Plotseling plagen

Schädlingsbefall bei Pflanzen

Naast problemen met de opname van voedingsstoffen, leidt overbemesting tot een verzwakking van de plant. Het immuunsysteem van de plant is aangetast. Net als bij mensen maakt dit de plant kwetsbaar. Het is gemakkelijker voor ongedierte zoals bladluizen of infecties zoals echte meeldauw om uw plant te besmetten.

Gezouten aarde

Omdat meststoffen uit zouten bestaan, zijn verzilting en overbemesting praktisch hetzelfde. Doordat organische mest langzamer afbreekt, treedt hier minder snel verzilting op. Het type organische meststof is cruciaal, aangezien het, afhankelijk van het type, een zoutend of ander agressief effect kan hebben op planten en bodem.

Als zich een witte aanslag vormt op het oppervlak van de grond, is vaak overbemesting de oorzaak. Dus een te hoge concentratie kunstmest, te kleine oppervlakten of te weinig grond in containers. De witte afzettingen zijn de eerste tekenen van zogenaamde verzilting.

Het is ook een duidelijke indicatie dat de plant reageert op overvoeding. Het begint water aan de aarde af te geven om voor evenwicht te zorgen. Je plant zal uitdrogen, ook al heeft hij genoeg water gekregen. Overbemestingseffecten:

Gele bladeren

Overbemesting leidt vaak tot uitdroging van de plant. De eerste tekenen zijn gele of bruine uiteinden op de bladeren of bladeren die geel worden. Indien onbehandeld, zullen de bladeren volledig bruin worden en uiteindelijk helemaal afsterven.

Plant dood

Het bemesten van kamerplanten en daarmee de planten van voedingsstoffen voorzien is belangrijk, maar overbemesting kan de plant doden. Tekenen zoals bruine bladeren op kamerplanten worden vaak niet correct geïnterpreteerd en daardoor wordt er meer water gegoten of zelfs meer bemest. De situatie verslechtert en leidt vaak tot de dood van de plant. Als je het niet zeker weet, gebruik dan onze plantenspaarder.

Wat te doen als kamerplanten gele bladeren krijgen door overbemesting?

Bemesting is niet eenvoudig en zelfs professionals maken fouten - dus blijf kalm, zelfs als het er slecht uitziet en je kamerplanten gele bladeren hebben - dat is normaal! Als de bladeren van een plant geel worden, kunnen er verschillende redenen zijn. We laten je hier twee manieren zien om met gele bladeren om te gaan:

Goed spoelen

Zu viel Flüssigdünger führt zur Überdüngung der Pflanze

Als je per ongeluk teveel vloeibare mest hebt gebruikt of de mest onverdund hebt gebruikt, kun je de plant doorspoelen om deze te sparen. Om dit te doen, "giet" u de pot in de gootsteen of douche met drie keer het volume water van het potvolume.Het is de bedoeling dat het water de mest uit de grond spoelt, daarna de plant een paar dagen geen water geven.

Kamerplant verpotten

Als je na een tijdje pas merkt dat je overbemest hebt of merkt dat de planten ondanks het blozen bruine bladeren krijgen, moet je handelen: nu is het tijd om te verpotten! Zo kun je de zoute grond inruilen voor verse grond. Hoe je correct verpot, lees je hier .

In onze online shop vindt u een breed scala aan planten - of het nu binnen, buiten, groene planten of bloeiende planten is. Kijk en vind de plant die bij je past.

.

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.