Wann Tomaten pflanzen? Der richtige Zeitpunkt für eine leckere Ernte

Wanneer tomaten planten? Het juiste moment voor een smakelijke oogst

De juiste timing bij het planten van tomaten is cruciaal voor een succesvolle oogst met aromatisch smakende vruchten. Omdat je tomaten zowel op het balkon als in de kas of in de moestuin kunt planten, hebben we ons aan dit onderwerp gewijd: wanneer tomaten planten? Met onze tips kan er niets mis gaan en heb je binnen no-time kleine tomatenplantjes in huis.

Achtergrond: Het leven van een tomatenplant

Tomaten (Solanum lycopersicum) zijn vruchtgroenten en komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. De tomaat kwam pas naar Europa met de ontdekking van Amerika in de 15e en 16e eeuw. Ze werden toen nog als giftig beschouwd en werden daarom alleen als sierplant gebruikt totdat bleek dat de rijpe tomaten zeer geschikt waren voor consumptie. Ondertussen zijn ze een integraal onderdeel geworden van de traditionele keukens van vele culturen en worden ze over de hele wereld beschouwd als een zeer belangrijk voedingsmiddel. Hoe divers de verschillende tomatenrassen ook zijn, zo verschillend is de verzorging van de tomatenplanten. Het maakt natuurlijk ook uit waar of op welke locatie je je tomaten plant.

Gegroet in diversiteit!

Door eeuwenlange veredeling zijn er nu meer dan 1000 verschillende tomatenrassen. Er is zelfs de veronderstelling dat het aantal meer dan enkele duizenden is vanwege particuliere fokkerij. Aangezien verschillende tomatenrassen in je eigen kas met elkaar gekruist kunnen worden (hier is natuurlijk wel een beetje ervaring voor nodig) om bepaalde eigenschappen te benadrukken, is deze aanname heel realistisch. De tomaat is bijvoorbeeld onderverdeeld naar grootte, doel en vorm. Hierdoor ontstaan ​​weer verschillende groepen.

Botanische eigenschappen van tomaten

Vanuit botanisch oogpunt behoren alle tomatenrassen tot de nachtschadefamilie (Solanaceae) en zijn daarom zeer nauw verwant aan aardappelen of aubergines. Het leuke van vaste planten is dat je ze gemakkelijk thuis kunt zaaien en planten. Of het nu op de vensterbank of in de kas is, je krijgt gegarandeerd superlekkere tomaten voor veel creatieve gerechten. Uit de gele bloemen groeien later de betoverend smakende vruchten. Omdat niet alle vruchten aan de plant tegelijkertijd rijpen, heb je met de juiste verzorging lang iets van je tomatenrassen. Zowel de vorm als de kleur is zeer divers. De tomaten kunnen rond, ovaal, langwerpig of zelfs plat zijn. Het kleurenspectrum varieert van rood tot oranje tot groen, violet of geel. Verschillende patronen zijn ook mogelijk.

botanik-Tomate-2

Wanneer tomaten planten: binnenteelt

Het op het juiste moment planten van de tomaten is een voorwaarde voor een gezonde groei van het fruit. Voor het planten kun je zelfs thuis je eigen kleine zaailingen kweken met behulp van kleine tomatenzaden. In principe is tomaten zaaien niet zo eenvoudig. Zeker als je eindelijk weer lekkere rode en lekkere tomaten wilt eten, is het echt de moeite waard. Daarnaast zijn de zaden veel goedkoper dan jonge plantjes in de winkel. Het voordeel van zelf kweken: Vers geoogst fruit heeft een hoger gehalte aan gezonde ingrediënten!

Het juiste moment om te zaaien

Tomaten moeten altijd op het juiste moment worden gezaaid. Want alleen het juiste samenspel van licht, warmte, vocht en tijd zorgt ervoor dat uw tomaten gedijen. Te vroeg of te laat zaaien veroorzaakt schade op de eindvervaldag.Last but not least, de zaaitijd is afhankelijk van uw locatie.Over het algemeen worden tomatenzaden gezaaid tussen half februari en half april. Afhankelijk van of op de vensterbank of in de kas zijn er verschillen. Buiten zaaien begint pas half mei als de temperaturen warmer zijn.

Wat gebeurt er na het zaaien of verplanten?

Na ongeveer twee tot drie weken verschijnen de eerste tomatenbladeren. Nu moet je elke zaailing voorzichtig met het wortelstelsel eruit tillen (uitprikken) en in een pot planten. Daar kan de tomaat zich optimaal blijven ontwikkelen. Als je een tuin hebt, kun je ze vanaf half mei buiten planten of buiten in een grotere pot, bijvoorbeeld op het balkon.

  • Balkon: vanaf half mei kunt u uw tomaten in de pot op het zonnige balkon
  • Kas: Vanaf half april kunnen uw tomaten in de kas gedijen
  • Tuin: vanaf half mei kunt u uw tomaten in een groentebed planten

Wanneer tomaten planten: Op het balkon

Net als andere planten hebben tomaten bepaalde eisen waaraan je moet voldoen voor een gezonde groei. Aan het eind van de dag wil je een voldoende grote oogst aan aromatisch fruit hebben. In principe kun je elk type tomaat op je balkon planten. Laagblijvende rassen zoals struiktomaten zijn bijzonder geschikt vanwege hun geringe hoogte.

tomaten-Balkon-2

Basisvereiste: de juiste locatie

Omdat je tomaten veel zon en warmte nodig hebben, zet je ze pas vanaf half mei buiten op het balkon, dan is de laatste nachtvorst definitief voorbij. Locaties op het zuiden zijn zeer geschikt. Ideaal is een extra dak dat beschermt tegen hevige regenval. De overgang naar vrijheid kan echter ook te snel gaan, waardoor de bladeren van de tomatenplanten gaan branden.

Tip: Zet de tomaten in het begin slechts enkele uren buiten op het balkon om te voorkomen dat de jonge plantjes in het begin te veel zonlicht krijgen.

Wanneer tomaten planten - de verzorging daarna: hier moet u op letten

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, bestaan ​​tomaten voor meer dan 50% uit water. Om precies te zijn, meer dan 90% is water in de vrucht. Om deze reden moet u er ook voor zorgen dat ze altijd regelmatig worden bewaterd. Als je snijden wilt vermijden, moet je naar de struiktomaten grijpen. Alle andere tomatenrassen groeien vaak naar buiten en moeten "maximaal" worden: overbodige zijtakken in de bladassen kunnen eenvoudig met de vinger voorzichtig worden verwijderd. In ons artikel "Verzorging van tomatenplanten: alle insidertips op een rij" vindt u meer belangrijke informatie over de exacte verzorging.

Wanneer tomaten planten: In de kas

De belangrijkste vraag als het om kassen gaat is: wanneer moet je je tomaten planten? Om heerlijk fruit te kunnen oogsten, hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rijtje. Stoktomaten zijn het meest geschikt om in de kas te planten, omdat ze minder ruimte innemen en dus niet in de weg staan ​​van hun naburige tomatenplant. Het voordeel van een kas: bij slecht weer zijn de planten goed beschermd.

Tomaten-gewC3A4chshaus-1

Basisvereiste: de juiste locatie

Zodra je de eerste bloemen herkent, dus vanaf ongeveer half april, kun je je tomatenplanten overzetten naar de kas. Zorg er altijd voor dat de bloemen naar de binnenkant van de kas gericht zijn. Ook je (jonge) planten in de kas hebben veel zon nodig voor hun groei.Daarom moet het ook op een zonnige locatie staan

Tip: Om een ​​goede ventilatie in de kas te garanderen, zet u regelmatig de zijramen open of laat u de kas volledig open staan ​​op zeer warme dagen.

Wanneer tomaten planten - de verzorging daarna: hier moet u op letten

Ook bij de verzorging van de tomaten in je kas mag je geen fouten maken, zeker niet bij het water geven, want bijvoorbeeld vochtige bladeren kunnen schimmelsporen op de plant bevorderen. In principe geldt hier hetzelfde: altijd water van onderaf, bij voorkeur met regenwater of stilstaand leidingwater. Zorg ervoor dat de grond nooit helemaal droog of drassig is. Een gezonde middenweg is optimaal.

Correcte afstand tussen tomatenzaailingen

De tomatenplanten hebben veel ruimte nodig. Het is daarom belangrijk om bij het planten in de kas voldoende ruimte tussen de zaailingen te laten. Normaal gesproken is een afstand van minimaal een halve meter tussen elke tomatenplant noodzakelijk. Als je niet zoveel ruimte hebt, plant dan gewoon stoktomaten die hoog worden. Door ruimtegebrek is verwarming in de kas ook erg belangrijk.

Alles in één oogopslag

U bent aan het einde gekomen en bent nu bekend met het onderwerp "Wanneer tomaten planten". We hopen dat onze tips je hebben geholpen.

Endbild-3-4

.

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.