Trauermücken bekämpfen: Die 5 besten Hausmittel-Botanicly

Vechtmuggen: de 5 beste huismiddeltjes

Fungus gnats achtergrond: hoe leven deze kleine dieren?

Aantasting door schimmelmuggen en ander plantenongedierte is vooral vervelend voor kamerplanten in huis. Doordat ze zich voeden met de wortels van de plant en zo een gezonde groei in de weg staan, kunnen ze ook in de landbouw grote schade aanrichten. Om ervoor te zorgen dat de schimmelmug geen kans krijgt in uw appartement, laten we u enkele van de beste huismiddeltjes zien om het te bestrijden. Want het bestrijden van schimmelmuggen kan niet alleen met chemische middelen.

schimmel muggen

Hoe beschadigen schimmelmuggen planten?

De echte boosdoeners zijn niet de volwassen muggen, maar de larven van de varenrouwmug. Ze zijn ongeveer vijf tot tien millimeter lang en glazig grijswit. De larven van het ongedierte bevinden zich vooral in de potgrond, omdat ze zich voeden met de wortels en dode plantenresten.

Vooral bij stekken en zaailingen is de overlevingskans erg laag omdat ze gezonde wortels nodig hebben om voedingsstoffen op te nemen. Maar ook bij volwassen planten kunnen de muggen behoorlijke schade aanrichten, omdat door beschadiging van de wortels bacteriën gemakkelijker de plant kunnen binnendringen.

Schimmelmuggen schadelijk imago

De grond mag niet te vochtig zijn

De schimmelmuggen, die tussen de vier en zeven millimeter groot zijn, worden vaak verward met fruitvliegjes. Een groot verschil is echter de verblijfplaats:

Terwijl de zwarte vliegen altijd rond rot fruit en etensresten zitten, geven de rouwmuggen de voorkeur aan planten en leggen hun eitjes in het vochtige substraat van deze planten. Het vochtige substraat werkt als een aantrekkingskracht voor de muggen. Het is niet de mug die de plant schade toebrengt, maar zijn larven.

De schade aan de planten is vooral zichtbaar in het larvenstadium. De directe schade die door muggen wordt veroorzaakt, treft vooral stekken en zaailingen, omdat hun verdedigingsmechanismen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Als deze jonge plantjes afsterven of de kleine stengels zijn hol van binnen gegeten, dan zijn het meestal schimmelmuggen (larven). Daarnaast kan bij een aantasting door groeiachterstand een te groot aantal kleine muggen in de buurt van de bodem van de aangetaste plant worden aangetroffen of witte larven met een zwarte kop in de plantenbodem.

Oorzaken van aantasting door muggen en hun larven

Het is vaak mogelijk dat de varenrouwmug zijn eitjes al in de plant in de winkel heeft gelegd, zodat de larven daar al kunnen groeien. Dus zonder ze te zien, sleep je ze mee naar huis. Bij het luchten kunnen muggen ook via het open raam het appartement binnendringen en in uw appartement nestelen. Ze geven vooral de voorkeur aan vochtige grond en nestelen zich graag in dergelijke bloempotten.

Weg met schimmelmuggen: 5 huismiddeltjes die helpen

U kunt de aantasting door schimmelmuggen niet alleen met chemische, maar ook met biologische middelen bestrijden. Dit verdient altijd de voorkeur boven chemische middelen. Hier laten we je 5 biologische schimmelmuggen huismiddeltjes zien die je kunt gebruiken om schimmelmuggen te bestrijden:

1. Zuiveringszout

Zuiveringszout is een puur wondermiddel omdat het veel insecten bestrijdt. Muggen zijn ook gevoelig voor zuiveringszout. Een ideaal huismiddeltje.

Strooi een beetje zuiveringszout op de grond en bevochtig het daarna. De larven, die in de grond zitten, nemen het bakpoeder op en sterven na verloop van tijd af.

2. Vruchtensap

Net als de meeste insecten houden muggen van suiker. Vruchtensappen uit de winkel bevatten vaak veel suiker, wat op magische wijze de kleine dieren aantrekt. Zet gewoon een glas gevuld met vruchtensap een nacht naast de aangetaste plant. Je kunt deze methode enkele weken volhouden en na een bepaalde tijd zul je zeker merken dat de populatie schimmelmuggen is geminimaliseerd.

3. Peterselie

Wat muggen helemaal niet haten, is peterselie. Verdeel daarom eenvoudig een beetje fijngehakte peterselie over de potgrond. De schimmelmuggen blijven binnen de kortste keren weg van de plant .

4. Koffiedik

Als je op het punt staat je oude koffiedik in de GFT-bak te gooien, zet dan de achteruitversnelling er weer in, want ook koffiedik helpt je bij het bestrijden van muggen. Verdeel het gelijkmatig over de grond.

De larven en de muggen zelf vinden dit helemaal niks. Hopelijk behoort na een paar dagen de aantasting door de varenrouwmug tot het verleden.

5. Nematoden

Het is bijna niet te geloven, maar er zijn ook "geanimeerde" middelen die helpen tegen schimmelmuggen.Nematoden zijn kleine rondwormen die zich gedragen als parasieten. Je kunt ze met het gietwater in de potgrond brengen, waar ze via de lichaamsopeningen in de varenrouwmuglarven terechtkomen. Eenmaal in de bloedbaan laten ze bacteriën vrij die de larven doden.

Paddestoelmuggen bestrijden: chemie

Gebruik de chemische middelen alleen in noodgevallen, als het gevecht met de biologische middelen niet heeft gewerkt. Als je naar een speciaalzaak gaat, merk je al snel dat er veel verschillende insecticiden zijn. Om deze reden is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren om de juiste remedie te vinden. Het mag alleen de schimmelmuggen (larven) beschadigen en niet de plant zelf!

Tip : Als u het chemische middel thuis wilt doseren, let dan goed op de dosering van de fabrikant.

Tips en trucs om schimmelplagen te voorkomen

Bestrijd schimmelmuggen

Om in de eerste plaats een aantasting door schimmelmuggen te voorkomen, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Je hoeft de schimmelmuggen en hun larven dus niet eens de oorlog te verklaren.

Tip 1: Zorg er altijd voor dat de grond van je kamerplant niet te vochtig is, want daar houden de muggen van. Daarom moet u waarschijnlijk ook het bewateringsgedrag veranderen: u moet ervoor zorgen dat u uw planten pas water geeft als de bovenste laag aarde is opgedroogd. Daarnaast mag er geen water in de bloempot staan.

Tip 2: Als u uw aangetaste plant moet verpotten, maak dan de oude bloempot goed schoon, daar nestelen de larven van de varenrouwmug zich graag in.

Tip 3: Muggen kunnen helaas ook via vers aangekochte aarde in huis komen. Vooral de kleine diertjes zitten graag in goedkope grond. Let daarom altijd op de kwaliteit bij het kopen van nieuwe potgrond.

Schimmelmuggen: Adé!

We hebben u nu enkele tips tegen schimmelmuggen laten zien hoe u de aantasting door schimmelmuggen kunt bestrijden met huismiddeltjes. Natuurlijk willen u en wij ook dat de rouwmuggen en hun larven in de eerste plaats niet in uw appartement komen. Daarom is een goede en individuele verzorging van uw planten essentieel. Want alleen een goede verzorging is de basis voor een gezonde plant die minder vatbaar is voor ongedierte!

Hier vind je een groot aanbod aan gezonde kamerplanten die je zonder ongedierte zeker zullen bereiken. Beloofd!


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.