Tomatensorten: die unendliche Vielfalt der roten Frucht

Tomatenvariëteiten: de oneindige verscheidenheid aan rode fruit

In de supermarkten kunt je eigenlijk alleen dezelfde (rode) tomaten vinden. Er is hier najeelijks iets van diversiteit. Maar eigenlijk zijn tomaten aanwezig in een bijna oneindige overvloed aan kleuren, vormen en smaken en dus het tegenovergestelde van eentonig. Hier laten we je zien wat tomaten te bieden hebben. Daarna zul je zeker vol schillen voor actie zijn en onmiddellijk zoeken naar een recept met een breed scala aan tomatenvariëteiten.

Hoeveel tomatenvariëteiten zijn er?

Als je aan tomaten denkt, dan zal de kleine of een beetje grotere ronde bal waarschijnlijk altijd in je hoofd komen. Je merkt najeelijks dat de tomaten eigenlijk heel divers zijn bij het winkelen in de supermarkt. Om eindelijk de prachtige wereld van de tomatenvariëteiten te verduidelijken, willen we je kort uitleggen waar het kleine maar fijne vrucht vandaan komt en hoe hun unieke eigenschappen eruit zien.

Een klein verhaal van de Tomate

Tomaten ( Solanum lycopersicum ) behoren tot de fruitgroenten en komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid -Amerika. Het was alleen door de ontdekking van Amerika in de 15e en 16e eeje dat de tomaat naar ons toe kwam in Europa. Op dat moment werden ze nog steeds als giftig beschojed en daarom alleen als een sierplant gebruikt totdat je ontdekte dat de volwassen tomaten zeer geschikt zijn voor consumptie. In de tussentijd zijn ze een integraal onderdeel geworden van de traditionele keukens van veel culturen en worden ze beschojed als zeer belangrijke voedingsmiddelen over de hele wereld.

Variety Greetings!

Door eejeenlange fokkerij zijn er tegenwoordig meer dan 1000 verschillende soorten tomaten. Er is zelfs de veronderstelling dat het aantal particuliere rassen meer dan enkele duizenden bedraagt. Omdat verschillende soorten tomaten in je eigen kas (een beetje ervaring natuurlijk nodig is) kunnen met elkaar worden gekruist om bepaalde eigenschappen te benadrukken, is deze veronderstelling zeer realistisch. De tomaat is bijvoorbeeld verdeeld, volgens zijn grootte, het beoogde gebruik en de vorm. Dit creëert weer verschillende groepen.

BUNTE-TOMATEN-E153926795-1

Botaniclye eigenschappen van de tomaten

Vanuit botanisch oogpunt behoren alle soorten tomaten tot het geslacht van nachtschade -planten ( Solanaceae ) en zijn daarom zeer naje verwant aan aardappelen of aubergines. Het leuke van de meerjarige planten: je kunt ze ook gemakkelijk bij je thuis zaaien. Het maakt niet uit of op de vensterbank of in de kas, je hebt uiteindelijk zeker een super smakelijke tomaten voor veel creatieve gerechten. De tomatenplanten kunnen indrukwekkend meer dan twee meter lang worden. De betoverende vruchten groeien later uit de gele bloemen. Omdat niet alle vruchten tegelijkertijd op de plant rijpen, heb je al lang iets van je tomatenvariëteiten met de juiste zorg. De vorm en de kleur is erg divers. Dus de tomaten kunnen rond, ovaal, langwerpig of plat zijn. Het kleurspectrum varieert van rood, oranje tot groen, violet of geel. Verschillende patronen zijn ook mogelijk.

Welke tomatenvariatie past bij u?

Hier presenteren we zes verschillende soorten tomaten. Deze verschillen voornamelijk in hun grootte, smaak of gebruik. Dus er is voor elk wat wils.

1. Aanbeveling: Ox Heart Tomatoes

De late rijpende os -harttomaat (Franse tomaat Coeur de Boeuf) behoort tot de vleestomaten en kan tot een halve kilo zijn. Je kleurspectrum gaat van rood, oranje naar geel en wit. Met het zaaien doet je hetzelfde als in ons artikel "

ALT =

2. Aanbeveling: Cocktail -tomaten

Met een gewicht tussen 20 en 60 gram zijn de cocktailtomaten erg klein. Daarom kunt je ze zonder problemen in de emmer laten groeien. Natuurlijk komt de aromatische smaak aan het licht na de oogst en maken ze zichzelf erg goed als een ingrediënt in de salade of voor het invoegen. De cocktailtomaten kunnen maximaal vier weken in de koelkast blijven. Ze blijven ongeveer een week zonder te koelen. Bovendien hebben de kleine aromatische ballen een oogsttijd die tot oktober kan gaan. Dus je hebt iets van je plant tot de herfst.

3. Aanbeveling: Salatt Tomatoes

Je ziet eruit als de klassieke tomaten uit het prentenboek. De vruchten die tussen de 60 en 100 gram wegen, zijn erg sappig vanwege hun hoge vloeibare gehalte. Onder de saladatomaten zijn er niet alleen de typische rode vertegenwoordigers zoals "Moneymaker" of "Matina", maar ook oude gele tomatenvariëteiten zoals de "Golden Queen". Vanwege hun frisse en weelderige smaak zijn ze geschikt voor onmiddellijke consumptie. Vanwege hun dunne kom kun je ze natuurlijk ook gebruiken voor het bereiden van salades, zoals de naam al doet vermoeden.

tomate ---mozarella-e15391390-1

4. Aanbeveling: Roma Tomatoes

Dit type tomaat wordt gekenmerkt door zijn langwerpige vorm. Om deze reden worden ze ook verkocht als "eiertomaten" in winkels. Ze hebben het eigendom van enkele kernels, maar om veel pulp te bezitten. U kunt hiervan gebruiken: Gebruik het om binnen te komen, te koken of ook voor een sausproductie. Als je eindelijk zelf ketchup wilt maken, kun je hier ook de Roma -tomaten perfect voor gebruiken. Natuurlijk kun je ze ook opeten als een kleine snack voor tussendoor.

5. Aanbeveling: Ristomats

Het voordeel van de Rispo -tomaten: je kunt wachten met de oogst totdat alle tomaten die aan een panif hangen rijp zijn. Ze vallen niet af en smaken zelfs als je ze langer laat hangen en iedereen tegelijk kunt plukken. Je moet dus minder vaak oogsten met de Rispo -tomaten dan met andere soorten tomaten. Niettemin blijven ze erg intens in hun smaak. Ze zijn erg geschikt als snack of als tomatenhelften in een salade. Net als de Roma -tomaten, kun je ze ook gebruiken voor het koken van sauzen en soepen of voor het verfijnen van vlees of rijstgerechten.

6. Aanbeveling: Groene tomaten

Niet alleen de pulp, maar ook de huid zelf behoudt zijn groene kleur in de volwassen toestand. Je kunt ze in een breed scala aan maten en vormen in de supermarkt krijgen of kunnen ze zelfs in je eigen tuin laten groeien. Soms kunnen ze ook gestreept geelachtig groen worden. Qua smaak zijn ze erg fruitig, sappig en zoet. De aromatische groene tomaten zijn geschikt voor het invoegen of frituren voor een kleurrijke groentepan.

grc3bcne-tomaten-e1539260475-1 Style =

zaaiende tomaten

de correcte tomatenconcess Je moet uiteindelijk worden beloond met uniek smakende tomaten. Het voordeel van zijn eigen teelt: vers geoogste fruit heeft een hoger gehalte aan gezonde ingrediënten!

oude tomatenvariëteiten

Vooral oude tomatenvariëteiten zijn erg populair vanwege hun kleur, smaak of de unieke vorm. Helaas zijn ze zeer zeldzaam en bedreigd met uitsterven. Sinds de tomaat in de 15e eeje vanuit Midden -Amerika naar Europa kwam, is deze van generatie op generatie veranderd. Vanwege de antropogene verandering vielen enkele variëteiten met betrekking tot de oogst en smaak na verloop van tijd. Een goed bekende oude tomatenvariëteit is de kleine cocktailtomaat ("Yellow Pearshaoed"). Maar de gele ronde tomaat "Golden Queen" maakt er ook deel van uit. Hoewel het erg robuust is, is het niet interessant voor handel vanwege het gedeeltelijk vervormde uiterlijk. Maar misschien het juiste voor jou.

Breng de tomatenwereld thuis

Zoals je opmerkt, voelt de wereld van tomatenvariëteiten oneindig groot aan. Je hoeft niet altijd dezelfde tomaten in de supermarkt te kopen. Het is je eigen beslissing welke variëteit je gebruikt of jezelf thuis wilt laten groeien. Met wat tijd en de juiste zorg, kun je je eigen kleurrijke tomatenfamilie starten!


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.