Tomatenpflanzen Pflege – alle Geheimtipps auf einen Blick

Verzorging van tomatenplanten - alle insidertips op een rij

De tomaten zijn vaak erg gevoelig en ook behoorlijk vatbaar voor ziekten en plantenplagen. Maar met de juiste verzorging van tomatenplanten zou dit niet het geval moeten zijn. Voor een gezonde groei en een heerlijke oogst staan ​​wij aan uw zijde met onze tips. In dit artikel vind je in één oogopslag alles wat je moet weten over de verzorging van aromatisch fruit en je zult snel zien dat het niet zo tijdrovend is als altijd wordt aangenomen.

Achtergrond: Hier komt de tomaat vandaan

Tomaten (Solanum lycopersicum) zijn vruchtgroenten en komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. De tomaat kwam pas naar europa met de ontdekking van amerika in de 15e en 16e eeuw. Ze werden toen nog als giftig beschouwd en werden daarom alleen als sierplant gebruikt totdat bleek dat de rijpe tomaten zeer geschikt waren voor consumptie. Ondertussen zijn ze een integraal onderdeel geworden van de traditionele keukens van vele culturen en worden ze over de hele wereld beschouwd als een zeer belangrijk voedingsmiddel. Zo divers als de verschillende tomatenrassen zijn, zo verschillend is de verzorging van de tomatenplanten. Natuurlijk is er ook een verschil waar of op welke locatie je je tomaten plant. We laten je de bijzondere eigenschappen zien van het verzorgen van tomatenplanten op het balkon en in de kas.

botanik-tomate-2

Wanneer tomaten planten?

Het op het juiste moment planten van de tomaten is een voorwaarde voor een gezonde groei van het fruit. In ons artikel "Tomaten planten: Het juiste moment voor een heerlijke oogst" hebben we de belangrijkste informatie voor je samengevat. Hier kom je alles te weten over binnen kweken of planten op balkon of kas.

Wat gebeurt er na het zaaien of verplanten?

Na ongeveer twee tot drie weken verschijnen de eerste tomatenbladeren. Nu moet je elke zaailing voorzichtig met het wortelstelsel eruit tillen (uitprikken) en in een Potplanten. Daar kunnen de tomaten zich optimaal blijven ontwikkelen. Als je een tuin hebt, kun je ze vanaf half mei buiten planten of buiten in een grotere pot, bijvoorbeeld op het balkon.

werkzeug-2

Verzorging van tomatenplanten: Balkon

Bij het verzorgen van tomatenplanten op het balkon moet je op een paar dingen letten. Net als andere planten hebben tomaten bepaalde eisen waaraan je moet voldoen om gezond te kunnen groeien. Aan het eind van de dag wil je een voldoende grote oogst aan aromatisch fruit hebben. In principe kun je elk type tomaat op je balkon kweken. Laagblijvende rassen zoals struiktomaten zijn bijzonder geschikt vanwege hun geringe hoogte.

Basisvereiste: De juiste standplaats, de juiste grond en een optimale pot

Omdat je tomaten veel zon en warmte nodig hebben, zet je ze pas vanaf half mei buiten op het balkon, dan is de laatste nachtvorst definitief voorbij. Locaties op het zuiden zijn zeer geschikt. Ideaal is een extra dak dat beschermt tegen hevige regenval. De overgang naar vrijheid kan echter ook te snel gaan, waardoor de bladeren van de tomatenplanten gaan branden.

Tip: Zet de tomatenplanten in het begin maar een paar uur buiten op het balkon om te voorkomen dat de jonge planten in het begin te veel zonlicht krijgen.

De bovenkant van je tomatenplanten moet een volume van minimaal tien liter kunnen hebben. Hierdoor krijgen de planten voldoende ruimte voor hun wortels. Normale groentegrond is geschikt voor de verzorging, bij voorkeur turfvrij (dit ontziet ook natuur en milieu). Als je iets goeds voor je tomaten wilt doen, kun je ook speciale aarde voor tomaten gebruiken, maar dit is duurder

Waar moet ik op letten bij het onderhoud?

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, bestaan ​​tomaten voor meer dan 50% uit water. Om precies te zijn, meer dan 90% is water in de vrucht. Om deze reden moet u er ook voor zorgen dat ze altijd regelmatig worden bewaterd. Omdat tomatenplanten niet graag water van bovenaf voelen, kun je ze het beste vroeg in de ochtend en alleen op de grond water geven. Hoe vaak je de planten water moet geven, hangt af van het tomatenras. Toch is er een vuistregel: In de regel kun je uw planten elke ochtend water geven. Als je snijden wilt vermijden, moet je naar de struiktomaten grijpen. Alle andere tomatenrassen groeien vaak naar buiten en moeten “uitgeknepen” worden: Overbodige zijarmen in de bladoksels kunnen eenvoudig met de vinger voorzichtig worden verwijderd. Je moet ook de bladeren onder de bloemen verwijderen, zodat de tomatenplant genoeg energie heeft om de vrucht te vormen.

Verzorging van tomatenplanten: Kas

Net als bij het verzorgen van tomatenplanten op het balkon, zijn er ook een paar regels voor het verzorgen van tomaten in de kas die u dient te volgen. Zo kun je aan het eind tal van vruchten oogsten, die je kunt verwerken tot heerlijke vruchten. Stoktomaten zijn het meest geschikt voor de teelt, omdat ze niet zo veel ruimte innemen en dus niet in de weg staan ​​van hun naburige tomatenplant. Het voordeel van een kas: Bij slecht weer zijn de planten goed beschermd.

gewc3a4chshaus-1-1

Basisvereiste: De juiste locatie en de juiste bodem

Zodra je de eerste bloemen ziet, kun je je tomatenplanten naar de kas verplaatsen. Zorg er altijd voor dat de bloemen naar de binnenkant van de kas gericht zijn. Ook je (jonge) planten in de kas hebben veel zon nodig voor hun groei. Daarom moet deze ook op een zonnige locatie staan.

Tip: Om een ​​goede ventilatie in de kas te garanderen, zet u regelmatig de zijramen open of laat u de kas volledig open staan ​​op zeer warme dagen.

Daarnaast dient de kas altijd boven grond te staan ​​die losse, doorlatende en voedselrijke eigenschappen heeft. Als je wilt, kun je het ook verrijken met een beetje compost. Dit geeft uw tomatenplanten goede omstandigheden voor hun groei.

Waar moet ik op letten bij het onderhoud?

Ook bij de verzorging van de tomatenplanten in je kas mag je geen fouten maken, zeker niet bij het water geven, want bijvoorbeeld vochtige bladeren kunnen schimmelsporen op de plant bevorderen. In principe geldt hier hetzelfde: Altijd water van onderaf, bij voorkeur met regenwater of stilstaand leidingwater. Zorg ervoor dat de grond nooit helemaal droog of drassig is. Een gezonde middenweg is optimaal.

Tip: Vergeet bij het verzorgen van tomatenplanten in de kas niet om er het beste van te maken. Ga op dezelfde manier te werk als beschreven in de sectie hierboven. Verwijder ook andere bladeren tot een hoogte van ongeveer 40 centimeter van de grond.

Botanicly-pflanzen-richtig-giec39fen-1

Verwijder bladeren

Omdat de scheuten van de tomatenplanten met de juiste verzorging zeer snel en uitgebreid groeien, dienen deze takken verwijderd te worden. Dit heeft als voordeel dat de plant meer energie in zijn vruchten kan steken. Ook kan de lucht beter in de bladeren van de plant circuleren omdat deze minder bossig is. Over het algemeen moeten de bladeren die zich dicht bij de grond bevinden altijd worden verwijderd. Deze kunnen altijd met de hand worden afgebroken, hiervoor is geen schaar nodig. Maar ook zieke en rotte bladeren mogen niet aan de tomatenplant blijven kleven. Uitknijpen is natuurlijk ook nodig voor een aromatisch smakende vrucht.

Tomatenplanten goed bemesten

Omdat tomaten een van de grote verbruikers in het plantenrijk zijn, hebben ze ook een overeenkomstig groot aantal voedingsstoffen nodig voor een gezonde groei. Vooral tijdens de groei- en rijpingsfase is het erg belangrijk om je planten van voedingsstoffen te voorzien. Ook hier zijn er natuurlijk allerlei manieren om je tomaten te bemesten.

Ossenharttomaten: De juiste verzorging voor vleestomaten

De laatrijpe ossenharttomaat (franse tomate coeur de boeuf) is een vleestomaat en kan tot een halve kilo wegen. Hun kleurenspectrum gaat van rood tot oranje tot geel en wit. Zodra de ossenharttomaten vier tot vijf centimeter hoog zijn, worden ze overgeplant in potten of buiten (na de laatste nachtvorst). Laat je niet afschrikken door de hangende bladeren. Deze zijn typerend voor deze variëteit en minder een teken van watertekort.

ochsenherztomaten-e1539268722881-nov-08-2021-11-29-14-25-am


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.