Tomaten ernten: Wie und Wann ist der richtige Zeitpunkt?

Tomaten oogsten: Hoe en wanneer is het juiste moment?

Ben jij een van die mensen die genoeg heeft van de flauw smakende tomaten uit de supermarkt? tomaten oogsten uit eigen tuin, kas of balkon, is dat jouw droom? dan ben je bij ons aan het juiste adres: Want wat is er mooier dan zelf de heerlijke en intens smakende vruchten te oogsten. Zelf zaaien, planten en verzorgen loont zeker de moeite. In ons artikel laten we je zien hoe je het juiste oogstgevoel voor je tomaten ontwikkelt.

Tomaten oogsten: Waar moet ik op letten?

Hoe herken je eigenlijk dat tomaten rijp zijn? als je je eigen fruit plant en je tomaten op tijd wilt oogsten, dan is het natuurlijk logisch om te weten hoe je rijp fruit kunt herkennen. Afhankelijk van de temperatuur op de locatie rijpen ze sneller of langzamer: Als het erg zonnig en warm is, kun je al vroeg profiteren van je plant. Als het voor langere tijd regent, duurt de oogst helaas ook wat langer.

Tip: Er zijn ook verschillen in het tijdstip van oogsten: De aromatische smaak van de tomaten komt juist beter tot zijn recht als ze vroeg in de ochtend of in de late namiddag worden geoogst.

Hoe weet ik of mijn tomaten rijp zijn?

Er is eigenlijk een heel eenvoudige truc die je kunt gebruiken om te bepalen wanneer je tomaten perfect rijp zijn. Elke plant heeft kleine zogenaamde vooraf bepaalde breekpunten aan de basis van de vruchtsteel. Een rijpe vrucht herken je aan het feit dat de vruchtsteel loslaat als je zachtjes op het vooraf bepaalde breekpunt drukt. Wanneer de tomaat echt rijp is, kan hij gemakkelijk worden losgemaakt op het vooraf bepaalde breekpunt.

Tip: Als je groene delen ziet aan de basis van de stengel van je geplukte vrucht, moet je deze om gezondheidsredenen (en ook om smaakredenen) wegknippen. Volgens studies is de solanine die het bevat schadelijk voor de gezondheid.

rote-tomate-2

Hoe oogst ik mijn tomaten zonder de struik te beschadigen?

Je bent van harte welkom om een ​​stuk gereedschap opzij te zetten voor je oogst. Een schone schaar is hiervoor het beste. Hiermee kun je elke tomaat voorzichtig afzonderlijk afsnijden. Je moet er niet aan denken om de vrucht eraf te draaien, omdat de wonden die kunnen ontstaan ​​de houdbaarheid negatief kunnen beïnvloeden als je ruw te werk gaat.

Tip: Maak je schaar altijd goed schoon om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich aan de plant hechten.

Tomaten oogsten: En daarna?

Nadat je je rijpe tomaten hebt geoogst, is het nu zaak om ze goed te bewaren. Zorg er altijd voor dat de temperatuur waar je het bewaart rond de 16 graden celsius is. Om drukpunten te vermijden, moet je ze ook naast elkaar bewaren en niet op elkaar.

Waarschuwing: Zet je geoogste tomaten nooit in de koelkast. Dit komt omdat ze hun aromatisch heerlijke smaak verliezen.

Tomaten goed bemesten

Omdat tomaten een van de grote verbruikers in het plantenrijk zijn, hebben ze ook een overeenkomstig groot aantal voedingsstoffen nodig voor een gezonde groei. Vooral tijdens de groei- en rijpingsfase is het erg belangrijk om je planten van voedingsstoffen te voorzien. Natuurlijk zijn er ook tal van manieren om uw TomatenTe bemesten.

tomatenpflanze-2

Wanneer en hoe vaak moet ik mijn tomaten bemesten?

Het tijdstip van bemesting moet ook goed worden gekozen. Eén regel kun je je zeker herinneren: Bij het Zaaien van tomatenMag je nooit bemesten. Over het algemeen mogen jonge planten pas ongeveer twee tot vier weken nadat ze zijn blootgesteld worden bemest. Na een maand kun je weer bemesten. Als je al weet dat je volgend voorjaar tomaten in je tuinperk wilt telen, dan kun je de grond in het voorgaande najaar bemesten met compost, zodat het lekker voedzaam is voor de komende voorjaarsoogst.

Tip: Het is het beste om de tomaten heel vroeg in de ochtend of laat in de avond te bemesten.

Het aantal mestgiften is altijd afhankelijk van het betreffende tomatenras. Ook het type meststof is van invloed. Je kunt zich nog een grove vuistregel herinneren: Na het planten van de jonge planten moet je jouw tomaten indien mogelijk ongeveer om de twee weken bemesten. Bij een tekort zult u natuurlijk vaker kunstmest moeten gebruiken. Hetzelfde geldt voor een teveel aan voedingsstoffen: Hier moet je natuurlijk de bemesting verminderen.

De beste oogsttijd voor tomaten

Helaas is hier geen algemene regel en moet je voor elk ras kijken wanneer het juiste oogstmoment is. Kortom, hoe rijper je tomaat is, hoe zoeter hij smaakt. Als het echter te rijp is, smaakt het flauw en heeft het een melige consistentie. Het beste oogstmoment herken je wanneer je vruchten hun kleur (rood, oranje, groen, makreel, etc. ) intensief hebben ontwikkeld en prachtig schitteren in de zon. Als ze er ook nog eens heel makkelijk in te persen zijn, dan moeten ze erg aromatisch zijn qua smaak.

Tip: De vruchten die het dichtst bij de stengel groeien, zijn vaak het snelst rijp. Daarom kun je ze meestal eerst oogsten.

Natuurlijk beïnvloedt TomatenplantenverzorgingOok de oogsttijd van het fruit. Bovenal is regelmatig water geven erg belangrijk voor de planten, omdat tomaten voor ongeveer 90% uit water bestaan. Maar ook de bemesting en de zonnige standplaats hebben een (positieve) invloed op het rijpingsproces. Dus: Met de juiste zorg kun je je tomaten oogsten en fruit krijgen met een onderscheidende smaak.

tomate-einzeln-2

Tomaatzaden oogsten: Kinderspel!

U bent vast erg enthousiast over het oogsten van tomaten nu en wilt volgend jaar profiteren van een breed scala aan Tomatenrassen. Dan is het tijd om je tomatenzaden goed te oogsten en er thuis kleine plantjes van te kweken. Gelukkig is dit niet zo moeilijk als je zou denken. Hier is een kleine gids voor het oogsten van tomatenzaden:

  • Kies zeer rijp fruit voor de zaden.
  • Eerst moet je de tomatenzaden samen met het vruchtvlees van de schil verwijderen.
  • Vervolgens doe je de massa in een glas water en laat je het ongeveer twee dagen staan. De zaden hebben nu de tijd om zichzelf uit hun schelpen te bevrijden en naar de bodem van de pot te zinken.
  • Als het vruchtvlees nog aan de zaden vastzit, kun je het gemakkelijk onder stromend water verwijderen.
  • Nu is het tijd om de natte tomatenzaden te drogen: Dit kan het beste op keukenpapier.
  • Je kunt de droge en donkere zaden bewaren in speciale zaadzakjes. Hierdoor zijn ze tot vijf jaar houdbaar.

Zie je wel, met slechts een kleine inspanning kun je je eigen tomatenzaden oogsten en je favoriete tomatensoorten thuis kweken!

Groene tomaten oogsten: Laten rijpen

Het kan altijd zo zijn dat je groene tomaten moet oogsten door een afgebroken steel of andere omstandigheden. Dan is het mogelijk om je nog groene en onrijpe tomaten te laten rijpen rond de 22 tot 27 graden celsius. In tegenstelling tot vruchten die nog aan de plant hangen, hebben de geoogste groene tomaten geen licht nodig om te rijpen. Het voordeel: Als de oogsttijd voorbij is en de eerste koude dagen verschijnen, kun je de groene tomaten van de plant plukken en op een warme plaats bewaren, zodat u in het late najaar nog kunt profiteren van de heerlijk smakende tomaten. Nadeel van narijping: Groene tomaten, die pas rood worden na de oogst, ontwikkelen vaak niet meer de typische aromatische smaak van hun respectievelijke variëteit. Hoewel ze nog lekker zacht en rood zijn, produceren ze niet meer zoveel suiker als nodig is voor de smaak.

Tip: Het rijpingsproces wordt versneld door de nog onrijpe tomaten naast appels te plaatsen.

grc3bcne-tomaten-1


Je bent aan het einde gekomen en nu weet je hoe je tomaten moet oogsten. We hopen dat onze tips je hebben geholpen.


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.