Tomaten düngen: diese Hausmittel eignen sich am besten

Bemest tomaten: deze huismiddeltjes zijn het meest geschikt

Wanneer moet je je tomaten bemesten?

Het onderwerp van bemesting is een kleine kunst op zich. In het geval van een vals advies kan over -fertilisatie of tekort in de fabriek snel plaatsvinden. Te veel of te weinig hebben beide negatieve effecten op de groei. Desondanks moet het onderwerp tomaten je niet worden afgeschrikt.

We zullen je laten zien wat je hier moet overwegen en je ook aan enkele meststoffen voorstellen.

Aangezien tomaten tot de sterke sires in het plantenrijk behoren, heb je ook veel voedingsstoffen nodig voor een gezonde groei. Vooral tijdens de groei- en rijpingsfase is het erg belangrijk om je planten van voedingsstoffen te voorzien.

Ook hier zijn er natuurlijk een breed scala aan manieren om je tomaten te bemesten. In de loop van het artikel zullen we je aan sommigen voorstellen. Maar eerst een paar informatie vooraan.

De benodigde voedingsstoffen

De elementen stikstof, kalium, fosfor en magnesium zijn essentieel voor je tomaten. Het is heel belangrijk dat ze in de juiste relatie zijn, d.w.z. noch een overschot noch een defect ontstaat.

stikstof: bevordert de algemene groei van de plant

kalium: bevordert de fruitvorming van de tomaat en zorgt voor een aromatische smaak

fosfor: noodzakelijk voor een optimale energievoorziening in de fabriek

magnesium: onderdeel van de fotosynthese of noodzakelijk voor de vorming van het chlorofyl

het juiste tijdstip

De tijd van de bemesting moet ook goed worden gekozen. Je kunt je zeker een regel herinneren: het zaaien van de tomaten mogen nooit bemesten.

Over het algemeen is

van toepassing op jonge planten om pas na ongeveer twee tot vier weken na geschorst te bemesten. Na een maand kunt je opnieje bemesten.

Als je al weet dat je volgend voorjaar tomaten in je plantenbed wilt laten groeien, kun je de grond bemesten met compost in de vorige herfst. Dan slaat hij de belangrijke voedingsstoffen op voor de komende teelt in het voorjaar.

tip: Het is het beste om de tomaten heel vroeg in de ochtend of in de late avond te bemesten.

Hoe vaak moet je je tomaten bemesten?

Het aantal meststoffen hangt altijd af van de respectieve tomatenvariëteit. Bovendien heeft het type meststof het ook beïnvloed. Je kunt je nog een rjee vuistregel herinneren: na het plaatsen van de jonge planten moet je je tomaten indien mogelijk om de twee weken bemesten.

Als het teken van een tekort, moet je natuurlijk vaak kunstmest gebruiken. Hetzelfde geldt voor een overschot aan talloze voedingsstoffen: natuurlijk moet je de bemesting hier verminderen.

Maak zelf kunstmest voor tomaten:

Het is natuurlijk

het beste als je kunt doen zonder chemische meststoffen en organische meststof voor je tomaten gebruiken. Home remedies zijn hier perfect voor, omdat je ze meestal thuis hebt. Eierschalen die je in het irrigatiewater steekt, geven bijvoorbeeld hun voedingsstoffen aan het water en leveren zo je planten.

Maar een jaise gemaakt van brandnetel is ook geschikt als kunstmest: hiervoor moet je twee tot drie weken ongeveer tien stengels van de plantgist in regenwater laten. Veed vervolgens de brandnetel in een verhouding van 1:10 en bemest je tomaten om de twee weken. Een derde praktische remedie voor thuis is het koffiedik. We leggen uit hoe dit in meer detail werkt in de volgende sectie.

Tomatenmeststof Koffieterrein

Koffiedik in het irrigatiewater is bijzonder geschikt als meststof voor je tomaten. Hij heeft natuurlijk enkele voordelen die nuttig kunnen zijn voor je plant. Een positieve eigenschap: koffiedik bevat waardevolle ingrediënten zoals kalium, fosfor en stikstof.

Bovendien houden de ingrediënten van koffiedikelen wat plantenplagen weg door hun geur. Koffiedik is geweldig als alternatief voor chemische meststoffen die de plant vaak kan schaden als ze onjuist worden aangebracht.

koffie werkt als een natuurlijk pesticide

Vanwege zijn voedingsstof -rijke natuurlijke ingrediënten fungeert koffie als een perfect pesticide bij je thuis. Zelfs als je geen groene duim hebt, kun je niet echt fout gaan bij het bemesten met een koffiedik. Over -fertilisatie met koffie is bijna niet mogelijk en daarom van toepassing voor elk huis.

Vooral plantenplagen zoals mieren kunnen zeer goed worden verkocht met koffiedik. In de groeitijd in het voorjaar ben je van harte welkom om je planten eenmaal per maand te bemesten met koffiedik. Maar zoals ik al zei, het is moeilijk voor een plant om te bevruchten met koffiedik, zoals vaak het geval is bij chemische meststoffen. Om deze reden is koffie zeer geschikt voor de tomatenteelt.

Tomaten bevruchten met hoornklaven

Vooral bij hobby -tuiniers is bemesting met hoornkoolingen erg populair. Het voordeel: de organische meststof is honderd procent natuurlijk en werkt van enkele weken tot enkele maanden. Hoornschilden (gemalen hoeven en hoorns van het slachtvoeder) bevatten een groot deel van de stikstof (meer dan tien procent). Vooral de jonge planten hebben bemesting nodig voor gezonde plantengroei in het voorjaar na suspensie.

Het voordeel van hoornschuifjes

Omdat de hoornschilden in het substraat zich ophopen, bevorderen ze de groei van de tomaten. Natuurlijk is de effectiviteit altijd afhankelijk van factoren zoals de vloertemperatuur en het bodemvocht, maar ook de korrelgrootte van het substraat. Aangezien hoornschilders van nature weinig fosfaat bevatten, is er in feite geen overbevestiging. Als gevolg hiervan is een exclusieve bemesting met hoornschilden vanwege het ontbreken van de andere voedingsstoffen niet erg nuttig en moet altijd worden gekozen in combinatie met een andere meststof.

Tip: Werk altijd de hoornschraven in het substraat of gebruik ze als vloeibare meststoffen. Om dit te doen, moet je ze een paar dagen in laje water laten zien. Verbind dat je altijd de hoeveelheid van een vergrendelingsdop in je irrigatiewater mengt.

 


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.