Tomaten aussäen: wie du Setzlinge mühelos selber ziehen kannst

Zaaiende tomaten: hoe je gemakkelijk zaailingen zelf kunt trekken

Wil je altijd tomaten zaaien? Dan ben je precies hier. De kleine zaden hebben hun valkuilen en het is niet altijd gemakkelijk met hen. Maar met veel liefde, zorg en de juiste zorg, moet je uiteindelijk worden beloond met uniek smakende tomaten. We willen je overtuigen dat niet alleen de tomaat kan oogsten, we kunnen ook genieten van zaaien. Met onze tips kunt je je zaailingen gemakkelijk later zelf trekken.

zaaiende tomaten

Tomatenzaaien is eigenlijk niet erg moeilijk. Vooral als je eindelijk weer prachtige rode en smaakvolle tomaten wilt eten, is het echt de moeite waard. Bovendien zijn de zaden veel goedkoper dan jonge planten in de winkel. Het voordeel van zijn eigen teelt: vers geoogste fruit heeft een hoger gehalte aan gezonde ingrediënten!

Wat je nodig hebt om te zaaien voor tomaten

Je hebt niet veel nodig voor je kleine tomaten. Een groeiende schaal met een transparant deksel en groeiende aarde van de gespecialiseerde dealer, dat is het eigenlijk. De aarde wordt ook wel zaaien genoemd en is speciaal ingesteld op de behoeften van zaden, stekken en jonge planten. Het heeft minder voedingsstoffen en is permeabel voor water en boven alle kiemvrij. Om deze redenen moet je zeker kiezen voor het kweken van aarde voor je tomaten en niet normale potgrond die wordt afgewisseld met te veel meststof.

Tip: U kunt ook composters of kokosubstraat gebruiken. Deze bevatten bijvoorbeeld ook begrafenismuggen

zuchuchtschs-2

Dus je zaait je tomaten correct

Ten eerste moet je natuurlijk de groeiende schaal vullen tot ongeveer een centimeter onder de rand met de voedingsstoormelter. Je kunt al gemakkelijk op aarde gieten. Nu kun je de zaden erin stoppen, maar er moet altijd twee tot drie centimeter tussen zijn. Bedek ze vervolgens slechts enkele millimeter met grond. Druk iets en giet erin en na ongeveer tien dagen kun je de groene bladeren van de tomatenplanten al zien.

tip: Je groeiende kom heeft een kap en open hem dan elke dag kort. Dit bevordert luchtuitwisseling en groei.

Wat moet je beschojeen

Het zo -aangedekte prik van de jonge planten is bijzonder belangrijk. Nadat kleine tomatenbladeren zijn gevormd, is het tijd om de planten te implementeren. Met een besteklepel (of ook een pikbeen) til je de planten uit de aarde met hun wortelplant en leg je ze vervolgens in bloempotten (ongeveer negen centimeter in diameter) met normale potgrond.

De verscheidenheid aan tomatenvariëteiten

In de supermarkten kunt je altijd dezelfde (rode) tomaten vinden. Er is hier najeelijks iets van diversiteit. Maar eigenlijk zijn tomaten aanwezig in een bijna oneindige overvloed aan kleuren, vormen en smaken en dus het tegenovergestelde van eentonig. Tegenwoordig zijn er meer dan 1000 verschillende soorten tomaten door eejeenlange fokkerij. Om eindelijk de prachtige wereld van tomaten te verduidelijken, hebben we in ons artikel " Tomatenvariëteiten: de oneindige variëteit van de rode fruit ”maakte een kleine samenvatting voor u. Je kunt erachter komen waar de vrucht vandaan komt en wat de eigenschappen zijn.

oude tomatenvariëteiten

Etchy tomatenvariëteiten zijn erg populair omdat ze zeer zeldzaam zijn en bedreigd zijn met uitsterven. Sinds de tomaat in de 15e eeje vanuit Midden -Amerika naar Europa kwam, is deze van generatie op generatie veranderd. Vanwege de antropogene verandering vielen enkele variëteiten met betrekking tot de oogst en smaak na verloop van tijd. Een goed bekende oude tomatenvariëteit is de kleine cocktailtomaat ("Yellow Pearshaoed"). Maar de gele ronde tomaat "Golden Queen" maakt er ook deel van uit. Hoewel het erg robuust is, is het niet interessant voor handel vanwege het gedeeltelijk vervormde uiterlijk. Maar misschien het juiste voor jou.

Drie verschillende soorten tomaten

1. Aanbeveling - Cherrytomats: De kleine cherrytomaten mogen niet worden verward met de cocktailtomaten. Ze zijn vergelijkbaar met de look, maar de eerste zijn zoet en kleiner qua smaak. Je geeft de voorkeur aan een zonnige locatie in de groentepleister of op het balkon. Giet 's ochtends met laje en limoenvrij water. De uitvoer (verwijdering van zijaandrijvingen) is niet absoluut noodzakelijk voor dit tomatentype.

tip: De teelt van goudsbloembloemen in hetzelfde bed beschermt de cherrytomaten tegen schimmelsporen en andere plantenplagen.

2. Aanbeveling - Ox Heart Tomatoes: De Ox Heart Tomato is een van de vleestomaten en kan tot een halve kilo zijn. Je kleurspectrum gaat van rood, oranje naar geel en wit. Met zaaien doe je hetzelfde als het wordt beschreven in ons artikel. Zodra de os -harttomaten vier tot vijf centimeter lang zijn, worden ze getransplanteerd in potten of buiten (na de laatste vorst). Ook hier moet je een zonnige locatie kiezen. Wees niet onrustig door de hangende bladeren. Deze zijn typerend voor deze variëteit en minder een teken van gebrek aan water.

3. Aanbeveling Green Zebra: In tegenstelling tot de typische rode tomaten, is deze tomatenvariatie geelachtig groen. Niet alleen door hun relatief gemak, maar ook met hun aromatische smaak, overtuigen ze iedereen. Een ander voordeel: het is een van de snelgroeiende planten en met geluk kun je vanaf juni beginnen met oogsten. De plant zou moeten gedijen in een humus -rijke grond op een zonnige locatie. Het substraat zou steeds opnieje tussen het water moeten kunnen drogen.

postbild-8-2

Het juiste moment voor zaaien

Het zaaien van tomaten zou altijd op het juiste moment moeten gebeuren. Omdat alleen de juiste interactie van licht, warmte, vocht en tijd ervoor zorgt dat je tomaten goed worden gegooid. Te vroeg of te laat zaaien veroorzaakt schade aan de volwassenheid. Last but not least hangt de Sazezeit af van je locatie. Over het algemeen worden tomatenzaden gezaaid tussen mid -februari en mid -april. Afhankelijk van of op de vensterbank of in de kas, zijn er verschillen. Zaaien begint pas halverwege als de temperaturen warmer zijn.

tomaten zaaien op de vensterbank

Het zaaien van een optimale locatie voor de tomaten biedt je je vensterbank (wees voorzichtig: vermijd noordraam). Daar krijgen de zaailingen voldoende zon en warmte en kunnen ze zo geweldig gedijen. Vanaf eind februari kun je je tomaten zaaien in een groeiende kom. Als de ruimte nogal donker is, moet je wachten tot midden/eind maart.

tip: Als alternatief voor de groeiende schaal, kunt je ook oude eierdozen gebruiken. Je kunt dan een tomatenplant zaaien in elke kom.

belangrijk: Als je verschillende soorten tomaten wilt planten, dan staat het best gelabelde label ernaast.

hand-tomate-2

Wat gebeurt er na het zaaien?

Na ongeveer twee tot drie weken verschijnen de eerste tomatenbladeren. Nu moet je elke zaailing voorzichtig op tillen met zijn wortelwerk en in een pot planten. De tomaten kunnen zich daar optimaal ontwikkelen. Als je een tuin hebt, kun je deze buiten midden in de dag planten of naar buiten plaatsen in een grotere pot.

tomaten zaaien in de kas

Je bent een van de gelukkigen en hebt een (onverwarmde) kas, dan kun je je tomaten daar vanaf half maar zaaien. Als je zelfs een verhitte kas hebt, kun je zelfs de zaden zaaien vanaf eind februari. Met de groeiende kom en het zaaien ga je verder en beschreven in de sectie.

Tip: Je kunt je tomatenzaden op verschillende tijdstippen zaaien. Dit breidt de oogst uit en je hebt een beetje langer van de heerlijke smaak.

Gewc3a4chshaus-2

tomaten zaaien volgens de maankalender

De derde optie biedt je de maankalender. Het is al lang bekend dat de maanfasen niet alleen invloed hebben op eb en overstroming, maar ook de groei van planten. Hoewel nog niet goed bewezen in de wetenschap, speelt de Moon Force een belangrijke rol bij veel tuiniers. Als planten worden gezaaid volgens de maankalender, kunnen de positieve effecten op de groei en ook de oogst hebben. Bovendien is de weerstand tegen ziekten en plantenpleger wordt versterkt. /P>

vuistregel: Aangezien je tomaten opgroeien, moet je ze altijd zaaien tijdens een maanwinst (in maart). Dit wordt aanbevolen in het tweede kwartaal van de toenemende maan.


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.