Thuja Smaragd Pflege: Alle Infos zu richtigem Standort, Gießen und Düngen

Thuja smaragd verzorging: Alle informatie over de juiste standplaats, water geven en bemesten

De fris groenblijvende sappige naalden kunnen een ideaal privacyscherm in uw tuin vormen. Maar de thuja smaragd kan ook goed in een pot groeien. De winterharde en weinig veeleisende plant is geschikt voor iedereen, of je nu groene vingers hebt of niet: Met de verzorging van thuja smaragd zit je goed. Zoals altijd kun je meer informatie en handige tips vinden in ons artikel.

Een beetje geschiedenis van thuja smaragd

Thuja smaragdDe naam klinkt zo betoverend dat je hem alleen al om deze reden mee naar huis wilt nemen. De plant, ook bekend als Thuja occidentalis smaragdOf western arborvitae, is een plantensoort die behoort tot het geslacht arborvitae (Thuja). Niet voor niets is gekozen voor de naam ThujaVoor de plant. Dit komt van het latijnse woord thuo = offer. In het verleden werd de thuja smaragd gebruikt bij offerrituelen. Om de reden dat het een aangename geur afgeeft. Zelfs vandaag de dag worden de bladeren, twijgen en bast van de plant in de geneeskunde gebruikt om essentiële oliën te maken. Als je wilt weten hoe je deze prachtige levensboom in je huis moet verzorgen, lees dan verder. Want dan kom je erachter hoe de optimale verzorging van thuja smaragd eruitziet.

Uiterlijk van thuja smaragd

De boom komt oorspronkelijk uit noord-amerika, waar hij tot 20 meter hoog kan worden. Omdat deze bomen duidelijk te groot zijn voor onze tuinen, zijn er nu ook kleinere soorten die na zo'n tien jaar twee tot drie meter bereiken. Kenmerkend voor de boom is de smalle, kegelvormige en opgaande groei. De glimmende groene naalden groeien zeer dicht op elkaar, waardoor de plant een ideaal privacyscherm is, bijvoorbeeld in de vorm van een haag. Het mooie van de thuja smaragd: De groenblijvende plant is zeer gemakkelijk te verzorgen.

De juiste thuja smaragd verzorging: Standplaats, water geven, bemesten etc.

Als een eigenschap de thuja smaragd beschrijft, is deze gemakkelijk te onderhouden. Ook als je geen groene vingers hebt, kun je de plant gemakkelijk verzorgen. Hier vindt u alle belangrijke informatie over zorg.

Thuja smaragd locatie: Zonnig tot gedeeltelijk in de schaduw

De plantlocatie is ook belangrijk voor de niet al te veeleisende thuja smaragd-verzorging. Een zonnige tot halfschaduwrijke buitenplaats die goed geventileerd is, is het beste. Staat hij te schaduwrijk op zijn plaats, dan zal hij minder dicht groeien en is dan wellicht minder geschikt als privacyscherm. Heb je nog kleurrijke en bloeiende planten in je tuin, dan vormt de thuja smaragd met zijn donkergroene naalden een mooi contrast. De levensboom is vooral effectief achter rozen of spaarzaamheid. Een pluspunt van de plant: Je kunt hem in de winter buiten laten staan, omdat de vorst hem meestal niet kan schaden. In sommige gevallen kunnen sommige delen van de plant bruin worden. Maak je daar geen zorgen over.

Tip: Plant je de thuja smaragd als haag, dan dien je bij het planten in de volle grond een afstand van zo'n 40 tot 50 centimeter aan te houden.

Thuja emerald earth - de tolerante boom

Je kunt eigenlijk niet fout gaan bij het kiezen van de grond, aangezien de thuja smaragd op bijna alle substraten gedijt. In extreme gevallen kunnen zelfs sommige soorten ThujenOp moerasachtige bodems groeien. Als het op ph aankomt, is de boom zeer tolerant omdat hij kan tolereren van zuur tot alkalisch. Als je nog steeds een ph tussen 6,0 en 8,0 kunt houden, dan zou dat ideaal zijn.

Tip: Als de standplaats van uw thuja smaragd erg nat is, giet dan een beetje aarde rond de plant in de vorm van een heuveltje, zodat het water beter kan weglopen.

Water thuja smaragd - de gemiddelde waterbehoefte van de plant

Je moet de boom relatief vaak water geven. Zeker als je boom in een pot groeit, droogt hij sneller uit en heeft daardoor een hogere waterbehoefte dan planten die direct in het bed groeien. Potplanten hebben ook een goede waterafvoer nodig in de vorm van gaten. Je kunt zien of de grond te droog is als de naalden een beetje bruin worden. Het gietwater mag niet te koud zijn en je moet het niet op de bladeren gieten. Zoals bij veel planten, is de beste tijd om water te geven 's ochtends of' s avonds. In de hete middagzon moet u vanwege de hoge verdamping geen water geven. In de regel is het voldoende als u uw thuja smaragd ongeveer twee keer per week water geeft, in de zomer misschien iets meer. In de wintermaanden is een wekelijkse watervoorziening voldoende.

thuja smaragd pflege

Bron afbeelding: Joshua mayerUit madison, wi, vs, Thuja occidentalis gebladerte wisconsin, Cc by-sa 2. 0

Bemest thuja smaragd - pas op voor overbemesting

Zoals reeds vermeld, is de verzorging van thuja smaragd niet veeleisend. Normaal gesproken hoeft u de boom helemaal niet te bemesten. Het is echter raadzaam om in het begin extra voedingsstoffen aan kleine planten toe te voegen. Hiervoor zijn natuurlijke meststoffen zoals compost, mest of bladaarde het meest geschikt. De organische stof stimuleert de wortelontwikkeling en voegt belangrijke voedingsstoffen toe aan de bodem. Daarnaast zijn commerciële plantenmeststoffen, langdurige meststoffen of speciale meststoffen natuurlijk ook geschikt voor thuja-planten. Let bij het kopen echter altijd op een optimale verhouding tussen fosfaat, kalium en stikstof. De beste tijd voor bemesting is de lente en de nazomer.

Belangrijk: In de winter moet je helemaal geen bemesting gebruiken.

Snijden van thuja smaragd – de jaarlijkse verzorgingskorting

Een jaarlijkse snoei- of verzorgingssnede helpt ervoor te zorgen dat de thuja smaragd goed groeit, vooral als privacyscherm. De beste tijd om te snoeien is begin april tot ongeveer september. Als je je boom zelfs meerdere keren per jaar snoeit (1e snoei: Begin april, 2e snoei: Eind juni, 3e snoei: Eind augustus), dan groeit hij dichter en bossiger terug. In de koude wintermaanden kunnen tijdens de vorst enkele takken afsterven. Je kunt ze dan gewoon in maart afknippen.

Tip: Indien mogelijk moet u pas geplante bomen de eerste twee jaar niet terugsnoeien. Dit bevordert een betere wortelvorming.

Verpot thuja smaragd: Grote schepen alstublieft

In het geval van potplanten is verpotten ook erg belangrijk tijdens de verzorging van thuja smaragd. De snelwortelende boom vult de pot vaak na twee tot drie jaar met zijn wortels. Dan is het tijd voor een groter vat om de groei te stimuleren. Als de wortels al erg vervilt zijn als je de plant verwijdert, is het verstandig om ze voorzichtig los te maken. Na het planten van de boom in de nieuwe pot, druk je de aarde stevig aan en geef je flink water.

Tip: De breedte en hoogte van de pot moet twee keer zo groot zijn als de thuja smaragd-kluit.

Thuja smaragd vermeerderen - de snijmethode

Je kunt je thuja smaragd vermenigvuldigen met behulp van stekken en een beetje geduld. Om dit te doen, moet je takken van een moederplant afsnijden, maar deze mag niet te oud zijn. Voor de vermeerdering zelf worden echter de cracklings (kleine zijtakken) gebruikt omdat ze gemakkelijker wortels vormen. Deze scheur je voorzichtig van boven naar beneden van de afgeknipte tak (zodat er een klein beetje bast blijft hangen) de kleine scheurtjes kun je nu in een zaaibakje met potgrond zetten. Geef ze daarna water met oud regenwater en zet ze buiten op een schaduwrijke en koele plek. Met de juiste locatie wordt uw plant veel geholpen.

Tip: Verwijder elke drie dagen even de transparante kap. Dus de kleine thuja smaragd planten zijn goed geventileerd.

Is de thuja smaragd giftig?

Hoe mooi en gemakkelijk te verzorgen thuja smaragd ook is, de essentiële oliën in de frisgroene bladpunten en ook in het hout zijn soms giftig en kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid van mens en dier. Symptomen kunnen variëren van maag- en darmkrampen tot braken en verlamming. Houd uw huisdieren, zoals honden of katten, maar ook baby's en kleine kinderen dus altijd uit de buurt van de boom of zorg ervoor dat ze de plantendelen niet opeten.

Tip: Het is ook het beste om handschoenen te dragen bij het hanteren van de plant om mogelijke huiduitslag door een allergie te voorkomen.

Tips voor problemen met de thuja smaragd

De meest voorkomende fout in de zorg van thuja smaragd is overbemesting. In het ergste geval kan dit leiden tot chlorose. Een vergeling van de bladeren is hier een duidelijke indicatie van. Het is daarom aan te raden de boom minder of helemaal niet te bemesten (als hij in een bed staat).

Vind uw persoonlijke fabriek

Nu weet je hoe goede zorg voor thuja smaragd eruitziet. Ben je op zoek naar de juiste tegenhanger voor uw boom, zoals een bloeiende en geurende RoosErvoor, laat u dan verleiden door Ons assortiment Om te inspireren. Daar vindt u een selectie planten die perfect zijn afgestemd op u en uw omgeving. Nu is het aan jou om je groene vingers in je handen te leggen en een groene en levendige sfeer te creëren!


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.