Stiefmütterchen Pflege: Standort, Gießen, Überwintern und weitere nützliche Infos

Verzorging van viooltjes: Locatie, water geven, winterslaap en andere nuttige informatie

Als een van de meest populaire sierplanten siert het viooltje tal van bloembedden en bloembakken. Het robuuste en onderhoudsvriendelijke type is erg populair bij plantenliefhebbers en tuinders. Vanaf het voorjaar verrijken de kleurrijke bloemetjes elke tuin. Ondanks hun niet veeleisende karakter, moet je op een paar dingen letten bij het verzorgen van viooltjes. Wat deze precies voor u zijn, hebben we in dit artikel voor u samengevat.

Een beetje geschiedenis van viooltjes

Vanuit Botanicly oogpunt behoren de verschillende soorten viooltjes tot het geslacht van viooltjes (Altviool). De wilde vorm van het viooltje (Viola tricolor) groeit van nature op velden en weiden in Azië en europa. De viooltjes die in onze tuin groeien (Viola wittrockiana) hebben hun naam waarschijnlijk te danken aan hun uiterlijk: De bloembladen zijn zo gerangschikt dat de bovenste bloemen twee stoelen vormen. De "stiefmoeder" zit hierop, terwijl de "dochters" op de zijblaadjes zitten. De laagste bloemen zijn gereserveerd voor de "stiefdochters".

Kenmerken van de plant

Tweejaarlijkse tuinbloemen zijn meestal alleen groen in hun eerste jaar. Pas in het tweede jaar beginnen ze te bloeien en gaan dan weg. De plant, die tussen de 20 en 30 centimeter hoog wordt, bloeit van april tot oktober in verschillende kleuren en heeft meestal vijf bloemblaadjes. Deze kunnen een totale grootte bereiken van vier tot zes centimeter. Het bijzondere aan de bloemen is dat ze een spel van wel drie kleuren kunnen ontwikkelen.

stiefmütterchen pflege

Bron afbeelding: Marta boroń, Bratek ogrodowy – viola x. Wittrockiana – tuinviooltje (35175894503), Botanicly formaat, Cc by 2. 0

De juiste viooltjesverzorging: Locatie, water geven, verpotten etc.

Bij optimale viooltjesverzorging kunnen de bloemen langer dan twee jaar in huis bloeien. Maar het is niet het normale geval. Wees dus niet verdrietig als je plant na twee jaar doodgaat. Om dit niet op voorhand te laten gebeuren, hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet.

Viooltje locatie: Geen hoge eisen

Wat de locatie betreft, zijn viooltjes in principe relatief flexibel. Ze kunnen zowel in de halfschaduw als op een zonnige plek gedijen. Ze geven echter de voorkeur aan een minder zonnige standplaats. Door de weinige vereisten bij het kiezen van een locatie, kun je de viooltjes in veel hoeken van uw bloembed planten. Ook de kleine en onderhoudsvriendelijke bloemen kun je probleemloos op het terras of balkon houden.

Wintering goed uitgevoerd

Hier is nuttige informatie over overwinteren: De kleurrijke viooltjes zijn meestal winterhard. Als er echter langdurig vorstperiodes optreden, kan dit een behoorlijk probleem worden en is winterbescherming voor uw plant noodzakelijk. Kreupelhout, bladeren of zelfs een beetje vlies zijn hiervoor geschikt. Wil je jezelf een winterbescherming besparen, dan kun je bij het kopen al goed opletten voor welk type viooltje je kiest. Want er zijn nu verschillende rassen die soms min of meer gevoelig zijn voor kou. Dus als u niet zeker bent, laat u dan adviseren door een tuinman bij de aankoop.

stiefmütterchen pflege

Bron afbeelding: Γιαννης ζαχαρακης, Viola fragrans, Cc by-sa 4. 0

De echte viooltjesaarde

Ook al is de bloeiende tuinplant heel gemakkelijk te verzorgen, toch moet je er bij de verzorging van het viooltje op letten dat de plant op voedselrijke grond groeit. De plant geeft de voorkeur aan een kalkarm en humusrijk substraat en leidt tot prachtige bloei

Tip: Het is het beste om een ​​beetje rijpe compost (indien beschikbaar) of wat hoornkrullen door de standaard tuingrond te mengen.

Visjes water geven: Vocht ja - wateroverlast nee

Zelfs vocht in de bodem is een voorwaarde voor een goede viooltjesverzorging. Hierdoor kan de plant zeer weelderig groeien en kun je genieten van het plaatje van bloemen. Het substraat waarin de plant groeit, mag echter niet te nat zijn, zodat er wateroverlast ontstaat, omdat dit snel tot rot kan leiden. Als je het niet zeker weet, laat de grond dan een beetje uitdrogen voordat je de volgende keer water geeft. Ook in de winter is het belangrijk dat je de viooltjes op vorstvrije dagen licht water geeft zodat ze niet uitdrogen. Want ook hier verdampt de plant water, wat kan leiden tot droogtestress.

Bemest viooltjes: Voorkom overbemesting

De compost of de hoornspaanders, die je idealiter onder de grond hebt gemengd, vormen prima uitgangsvoorwaarden voor een optimale voedingsbalans, die natuurlijk niet mag ontbreken bij de verzorging van viooltjes. Als uw plant in het bloembed groeit, hoeft u deze meestal niet extra te bemesten, omdat de beschikbare voedingsstoffen voldoende zijn. Pas in het voorjaar mag je ze een beetje bemesten. Als uw viooltjes echter in bloempotten of dozen groeien, kan er een tekort aan voedingsstoffen zijn. Je kunt dit voorkomen door elke twee tot vier weken te bemesten met vloeibare mest.

stiefmütterchen pflege

Afbeelding tegoed: Foto door david j. Stang, Viola sorbet yellow frost 1zz, Cc by-sa 4. 0

Viooltjes snoeien: Zo krijg je een lange bloeiperiode

Als je wilt genieten van langdurige bloei in je viooltjes, moet je ze ook regelmatig opfleuren. D. W. Z. U verwijdert eenvoudig de verwelkte bloemen en behoudt zo het uiterlijk van de plant. Als de eerste bloeiperiode voorbij is en de winter nadert, kun je ze het beste terugsnoeien tot op de grond.

Viooltjes verpotten of transplanteren

Bij het verzorgen van viooltjes is het in principe niet nodig om te verpotten of te transplanteren, omdat de kleine bloem slechts ongeveer twee jaar gedijt. Daarom is de inspanning voor een verandering van locatie niet echt de moeite waard. Als u uw viooltjes ergens anders wilt hebben, kun je daar gewoon de zaadjes van de plant planten of nieuwe viooltjesplanten, bijvoorbeeld uit de kwekerij.

umtopfen-2

Viooltjes kweken: Verschillende methoden helpen u

Het thuis vermeerderen van je eigen viooltjes kan op verschillende manieren. Heb je groene vingers en veel instinct, dan kun je vanaf juni de zaadjes van de plant verzamelen en zaaien achter een glazen deksel of buiten.

De methode om de moederplant te verdelen is echter eenvoudiger. Het beste is om een ​​iets groter exemplaar te gebruiken en de kluit voorzichtig in twee delen te verdelen. Je hebt al twee kleine viooltjesplantjes die je opnieuw kunt planten.

Bij de derde methode kun je de langere uitlopers van de plant als uitlopers gebruiken. Je kunt ze het beste in een pot of in een bloembak wortelen voordat u ze in een bloembed plant.

Zijn viooltjes giftig?

Bij het verzorgen van viooltjes hoef je je geen zorgen te maken of de plant giftig is voor baby's, honden of katten. Alle delen van de plant zijn niet giftig. Vanaf de 16ein de 19e eeuw werden de helende effecten van viooltjes zelfs beschreven wanneer ze in kleine doses werden ingenomen. Ze zouden werken bij kinderen die lijden aan krampachtige aandoeningen, kinkhoest of wiegmuts. Ook zou de plant een bloedzuiverend effect hebben. Maar pas op voor het nemen van grotere hoeveelheden over een langere periode. Dit kan leiden tot misselijkheid en braken. Informeer u dus altijd vooraf goed.

giftig

Tips voor een echte viooltjesbloem

In principe zijn de bloemen heel gemakkelijk te verzorgen, maar de verkeerde verzorging van het viooltje kan tot negatieve gevolgen leiden. Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden:

Tip 1: Vermijd overmatige bemesting, omdat te veel voedingsstoffen de plant beschadigen en de bloei belemmeren.

Tip 2: Controleer uw viooltjes regelmatig op slakkenplagen. Deze komen vooral veel voor in bloembedden. Om je planten hiertegen te beschermen, is droog Koffiedik, dat je op de grond strooit, hier perfect voor. Dit heeft een toxisch effect op slakken.

Tip 3: Om ervoor te zorgen dat de viooltjes lang bloeien, moet je ze ook beschermen tegen de schimmelinfectie echte meeldauw. Hier helpt het om de kleine plantjes zelf te zaaien, omdat ze robuuster zijn dan de voorgekweekte viooltjes uit de kwekerij.

Het moet groenblijvend en kleurrijk zijn!

De kleurrijke viooltjes zijn nog maar het begin van je plantenrijk. Meer suggesties en interessante inrichtingsideeën voor uw huis vindt u in ons opmerkelijke AssortimentEn op onze blog, waar u veel verschillende artikelen kunt vinden voor verschillende planten en co. Veel lees- en browseplezier!

endbild-1-4


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.