Schimmel auf Blumenerde: Einfache Tricks, was Du tun kannst und wie Du ihn vermeidest-Botanicly

Schimmel op potgrond: eenvoudige trucs wat je kunt doen en hoe je het vermijdt

Witte aanslag op de potgrond, kan de grond gaan schimmelen?

Iedereen kent het probleem: er zijn witte vlekken op de potgrond ontstaan. In het begin denk je er niet te veel over na, maar van dag tot dag wordt het meer en meer en langzaam begint het onaangenaam te ruiken.

Hoog tijd om in te grijpen! Want schimmel in de bloempot kan niet alleen je planten in gevaar brengen, maar kan ook een slechte invloed hebben op je gezondheid.

Maar hoe komt de schimmelaantasting van de aarde tot stand en wat kan ik eraan doen? Met onze tips op deze pagina kom je alles te weten over schimmel op potgrond en hoe je dit het beste kunt voorkomen.

Potgrond: kalk of schimmel?

Zie je witte vlekken op je potgrond, dan wil dat niet per se zeggen dat je potgrond beschimmeld is . Het is meestal kalk. Het is ook niet echt mooi, maar het is niet gevaarlijk. Kalk heeft een droge en kruimelige structuur en geeft geen onaangename geuren af.

Schimmels daarentegen hebben een pluizig effect en bedekken meestal het hele gebied. Het geeft een muffe en muffe geur af en kan naast de witte paddenstoellichamen ook groene, bruine en zwarte hebben.

Is schimmel op potgrond gevaarlijk?

De schimmels zijn een gevaar voor de planten en ook voor de omliggende planten, die geïnfecteerd kunnen raken. Planten met schimmel op hun potgrond zijn meestal erg vatbaar voor andere ziekten of zelfs plagen zoals de varenrouwmug.

Schimmels zijn echter niet alleen gevaarlijk voor de plant, maar ook voor mens en natuurlijk dier. Schimmelsporen zitten overal in onze omgevingslucht. Het probleem is navenant klein op kleine bloempotten en een gezond immuunsysteem kan het aan. Voor verzwakte mensen of mensen die allergisch zijn voor schimmels, kan het inademen van de sporen echter leiden tot het uitbreken van allergieën.

schimmel op potgrond

Hoe ontstaat schimmel?

Beschimmelde grond kan bij sommige mensen paniek veroorzaken. Maar hoe komt die witte laag überhaupt op de grond en is er een verschil tussen balkon- en kamerplanten ?

kamerplanten

Het grootste probleem zit meestal in de lucht, want schimmelsporen zijn meestal overal. Zodra ze een geschikt medium tegenkomen, kan zich op dit punt schimmel vormen. Ook in de verpakking kan een lichte schimmelgroei ontstaan, omdat er zich meestal een laagje condenswater vormt tussen de folie en de aarde. Vocht en warmte zijn de optimale omstandigheden voor schimmelvorming.

balkon planten

Schimmel vormt zich zowel op balkonplanten als op kamerplanten. Schimmelsporen zitten zowel in onze 4 muren als buiten op het balkon. Het enige verschil is dat kamerplanten gezellig en warm zijn in ons appartement. De grond van de balkonplanten kan daarentegen sneller drogen en schimmel komt minder vaak voor.

Schimmel op potgrond: huismiddeltjes

Heb je schimmel ontdekt op de potgrond van je planten? Dan moet je zo snel mogelijk de hele aarde vervangen. Als u van plan bent de pot opnieuw te gebruiken, moet u deze grondig wassen met een sterke azijnoplossing. Als er nog restanten van de azijnoplossing in de pot achterblijven, kan de pH-waarde van deze oplossing later de plant beschadigen.

Spoel je pot na het uitwassen grondig af met schoon water. Gebruik geen chemische reiniger om je bloempot schoon te maken, omdat ook hier resten kunnen blijven plakken en de plant later beschadigen.

Verwijder al het vuil van de wortels van uw planten voordat u ze in nieuwe grond plant. Zo kan de schimmel zich niet uitbreiden naar de verse potgrond. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, spoel de wortels dan voorzichtig af in de badkuip of gootsteen zonder te veel druk uit te oefenen.

Ook is het belangrijk dat u uw woning regelmatig lucht. Benauwde, warme en vochtige lucht zijn ideale omstandigheden voor schimmels en dat kan niet alleen slecht aflopen voor de potgrond.

Voorkom schimmel op potgrond

Schimmel op potgrond in de pot is eenvoudig te voorkomen. Onze tips maken het je makkelijk.

Dit is belangrijk bij het water geven

Geef niet meer water dan de plant echt nodig heeft. Voor velen is het moeilijk om de juiste hoeveelheid water in te schatten. Vingertesten zijn hier de beste gebleken. Als je in de grond reikt en merkt dat deze nog vochtig is, hoef je hem geen water te geven.

Zorg altijd voor een goede waterafvoer in je pot zodat overtollig water weg kan lopen. Hiervoor is een gat in de grond essentieel. Je kunt voor meer drainage zorgen door wat potscherven of stenen in de pot te doen. Zo raakt het afvoergat niet verstopt met aarde.

schimmel op potgrond

Daar moet je rekening mee houden als het om de aarde gaat

Als je heel fijne, dichte potgrond hebt, kun je een beetje helpen. Voeg wat zand toe aan de grond om het meer doorlatend te maken.

Als je je grond rechtstreeks uit de compost haalt, zorg er dan voor dat de grond echt gecomposteerd is. De grond moet fijn kruimelig zijn en zonder plantenresten. Hoe fijner het is, hoe minder schimmel zich daar kan vormen.

U kunt ook investeren in iets duurdere, hoogwaardige potgrond, omdat de goedkopere versie meestal zwartveen bevat of een hoog aandeel compost heeft. Dit leidt tot optimale omstandigheden voor schimmels.

plant hydrocultuur

De beste manier om schimmel met succes te voorkomen, is door te transplanteren naar hydrocultuur. Hier wordt de aarde ingeruild voor geëxpandeerde klei of andere anorganische materialen. Dit voorkomt schimmelvorming omdat schimmel zich alleen hecht aan organisch materiaal.

Heeft u interesse in een nieuwe kamerplant, dan bent u bij ons aan het goede adres. In onze winkel ontvangt u vele prachtige exemplaren. Er is iets voor iedereen.


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.