Schildläuse bekämpfen: Die 5 besten Hausmittel-Botanicly

Fighting Scale Insects: The 5 Best Home Remedies

Schaalinsecten: ongedierte van kamerplanten

Schaalinsecten zijn een van de meest voorkomende plagen op kamerplanten. Voor jou als plantenliefhebber kunnen ze een ware nachtmerrie worden. Keer op keer verspreiden ze zich ook naar naburige planten en beschadigen ze de planten in je huis.

Om ervoor te zorgen dat het in de eerste plaats niet zo ver komt, willen we u verschillende huismiddeltjes laten zien waarmee u schildluizen het beste effectief kunt bestrijden. Daarnaast laten we aan de hand van drie (kamer)planten zien hoe je een plaag met schildluizen het beste kunt voorkomen of bestrijden.

Aantasting door schildluizen aan de achterkant van het blad

© Pictorius, CC BY-SA 3.0

Zijn schaalinsecten gevaarlijk voor de mens?

Hoewel schaalinsecten zwaar kunnen zijn voor uw plant, zijn ze onschadelijk voor de mens.

Hoe beschadigen de schildluizen de plant?

Op de verschillende delen van de plant leven voornamelijk vrouwelijke schildluizen om daar aan voedsel te komen. Ze hebben een slurf waarmee ze scheuten, bladstengels en bladeren van een aangetaste plant opzuigen. Hierdoor worden waardevolle voedingsstoffen aan de plant onttrokken.

Mannelijke schaalinsecten hebben geen monddelen, daarom eten ze niet. Dus eigenlijk zijn het alleen de vrouwtjes die de plant schade toebrengen.

Afhankelijk van de soort kunnen schildluizen naast zuigen ook een giftige stof afgeven aan de plant, of zoals bladluizen of wolluizen honingdauw produceren. Dat is weer een ideale voedingsbodem voor bepaalde soorten schimmels. Dit belast de plant dubbel.

schaalinsecten schadelijk imago

Schaal insect blad voorzijde

© jacilluch, CC BY-SA 2.0

Helaas wordt een aantasting door schildluizen pas zeer laat merkbaar, aangezien de diertjes aanvankelijk vrij onopvallend aan de onderkant van het blad en in de bladoksels leven. Daarom is het moeilijk om ze in een vroeg stadium te herkennen. Als de schade aan de aangetaste kamerplanten van buitenaf zichtbaar is, is de plaag meestal al ver gevorderd.

Bladeren die op de grond liggen, bruine vlekken of bobbels op de bladeren, ongeopende knoppen, gevallen bloemen, het zijn allemaal aanwijzingen voor een aantasting door schildluizen. Als dat het geval is, moet u dringend actie ondernemen om schildluizen te bestrijden.

Wat zijn de oorzaken van een schaalinsectenplaag?

Zoals met de meeste plagen, is onjuiste verzorging de belangrijkste oorzaak van een besmetting met schaalinsecten. Als je je plant niet goed verzorgt, heeft hij niet genoeg afweer om zich te verdedigen tegen ongedierte. Onjuiste verzorging kan blijken uit wateroverlast, gebrek aan water, overbemesting met chemische middelen, onvoldoende luchtvochtigheid of een te donkere standplaats.

Aantasting door schaalinsecten op planten

Tip : Zorg ervoor dat uw plant in de wintermaanden veel licht krijgt, dat u hem een ​​uitgebalanceerde watergift geeft en dat u zorgt voor een goede, voedselrijke grond. Dan staat niets een gezonde plantengroei in de weg!

Bestrijd schaalinsecten: huismiddeltjes die helpen

Deze vijf middeltjes kun je zonder aarzelen gebruiken om schildluizen in huis te bestrijden. Aangezien dit biologische agentia zijn, beschermt u tegelijkertijd ook het milieu.

1. Brandnetel

Gebruik 200 g verse brandnetels of 20 g gedroogde bladeren. Plet ze en giet er koud water over. Laat het mengsel vervolgens ongeveer acht uur trekken.

Giet het mengsel vervolgens door een zeef om de bladeren op te vangen en gebruik een spuitfles om de oplossing over de aangetaste plant te verspreiden.

2. Kwarkzeepmengsel

Wrongelzeep is ook zeer geschikt voor het bestrijden van schildluizen, omdat het geen overtollig vet bevat en vrij is van geur- en kleurstoffen. Voor het mengsel heb je 50 g biologische kwarkzeep (zonder palmolie) nodig. Los de geraspte wrongelzeep op in een liter warm water. Doe het afgekoelde mengsel in een spuitfles zoals de brandnetelbrouwsel om de aangetaste delen van de plant gericht te besproeien.

3. Oregano

Naast brandnetelbouillon kan ook oregano uit de tuin helpen. Voor de oplossing giet je 100 g verse oregano, of 10 g gedroogde oregano, met een liter heet water.

Na 15-20 minuten kun je het brouwsel door een zeef gieten. U dient het brouwsel echter altijd verdund met water in een verhouding van 3:1 op de plant aan te brengen met behulp van een spuitfles.

4. Knoflook

Knoflook is in bijna elk huishouden te vinden, waardoor het een perfect middel is tegen schildluizen. Je kunt een teentje knoflook in de grond steken of een knoflookbouillon maken, wat nog effectiever is.

Voor de productie heb je 50 g verse, gehakte knoflook nodig, die je over 1,5 L kokend water giet. Je moet het brouwsel minimaal 30 minuten laten staan, zodat de actieve ingrediënten van de knoflook zich perfect kunnen ontwikkelen. Dan kun je het afgekoelde mengsel, uitgegoten door een zeef, in een spuitfles doen en op de aangetaste delen van de plant spuiten.

5. Zuiveringszout

Voor de baking soda spray lost u eenvoudig een ½ theelepel baking soda op in een liter water. Voeg je een scheutje plantaardige olie of alcohol toe, dan zijn de effecten nog effectiever.

Voorbeeld: schaalinsecten oleanders

Schaalinsecten zijn een veel voorkomend zorgprobleem bij oleanders , net als bij andere potplanten. Om ervoor te zorgen dat de schaalinsecten zich niet op hun gemak voelen op uw plant, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden bij het verzorgen van een oleander.

Zorg ervoor dat je plant in de wintermaanden op een koele plek tussen de 5-10 graden overwintert. Dit maakt het moeilijker voor het ongedierte om zich te vermenigvuldigen. Verpot de oleander ook regelmatig voor een gezonde groei. Verse potgrond zorgt voor voldoende voedingsstoffen en verhoogt de weerstand van de plant.

Zo bestrijd je schildluizen op oleanders

Als de bladeren van de oleander al geel zijn geworden, moet u deze onmiddellijk verwijderen. Een bewezen huismiddeltje is zeepwater.

Om schaalinsecten te bestrijden, mengt u eenvoudig 1 eetlepel zachte zeep of wrongelzeep in 1 liter water. Spuit de oleander met de oplossing overal waar je de schaalinsecten kunt zien. Hierdoor raken de luchtwegen van de schaalinsecten verstopt en sterven ze. Herhaal het spuiten twee tot vier keer.

Voorbeeld: schaalinsecten orchideeën

Als de bladeren van uw orchidee verwelkt of vervormd zijn, is dit vaak een teken van schildluizen. Omdat ze heel gewoon zijn op orchideeën, moet je de schildluizen snel bestrijden, anders beschadigen ze de plant permanent. Ook voor orchideeën is een goede verzorging belangrijk: de basis voor een gezonde plant in huis.

Orchidee als voorbeeld van schaalinsectenplaag

Hoe zich te ontdoen van schaalinsecten op orchideeën

Er is een heel eenvoudig huismiddeltje om schaalinsecten op je geliefde orchidee te bestrijden. Meng hiervoor 2 eetlepels olijfolie in 1 liter water. Voeg een scheutje afwasmiddel toe aan het geheel.

U kunt de emulsie met een spuitfles op de orchidee aanbrengen. Het beste is om de bespuiting elke 14 dagen te herhalen zodat de schildluizen volledig uitsterven.

Voorbeeld: schaalinsectenpalmen

Naast oleanders en orchideeën worden palmbomen helaas ook vaak aangevallen door schildluizen. Als de plant zwak en ziek is, hebben de diertjes het nog makkelijker.

Onjuiste lichtomstandigheden, te hoge temperaturen of droge verwarmingslucht leiden tot een ongezonde plant die zich niet voldoende kan verweren tegen ongedierte.

Palmboom als voorbeeld van schaalinsectenplaag

Hoe zich te ontdoen van schaalinsecten op palmbomen

Een eenvoudig huismiddeltje voor palmbomen is een oplossing van alcohol en zachte zeep. Meng 30 g zachte zeep met 30 ml spiritus en spuit het mengsel vervolgens op de aangetaste plekken.

Als gevolg hiervan wordt het ademhalingssysteem van de schaalinsecten aangetast en sterven ze. Door de sterke alcoholgeur kan dit huismiddeltje echter maar in beperkte mate in huis gebruikt worden. De beste manier om dit te doen is door je plant op het balkon of terras te plaatsen.

Geen schildluizen meer in huis!

Hoewel de schaalinsecten tot de meest vervelende plagen behoren, moet je er niet aan wanhopen. Het belangrijkste is dat je je planten regelmatig controleert op ongedierte, want alleen dan kun je ze vroegtijdig signaleren en bestrijden voordat het te laat is. Gebruik voorlopig altijd biologische middelen, deze beschadigen je plant minder dan chemische middelen. Immers, alleen de schildluizen mogen doodgaan en niet de plant zelf!

Hier vind je een groot aanbod aan gezonde kamerplanten die je zonder ongedierte zeker zullen bereiken. Beloofd!


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.