Physalis anbauen | Wie Du die leuchtende Andenbeere pflegen kannst-Botanicly

groeiende physalis | Hoe zorg je voor de gloeiende Andes-bes?

Schilderachtige vorm en tegelijkertijd een prachtige kleurschakering. Zo verschijnt de magische physalis. Heb je je altijd al afgevraagd waar deze plant of vrucht precies vandaan komt en hoe je physalis precies kunt kweken? Laten we dan gaan! In ons artikel kom je alles te weten over de gloeiende Andesbes en hoe je hem kunt verzorgen.

Oorsprong, geschiedenis en variëteiten

De kleine Andesbes wordt bij ons steeds populairder. Als decoratie voor een extravagant dessert of als tussendoortje: de vrucht is gewoon uniek! Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (vandaar de naam Andesbes). Pas vanaf de tweede helft van de 20e eeuw kwam de physalis via Zuid-Afrika naar Europa. Om deze reden wordt het vaak de Kaapse kruisbes genoemd. De zoetzure en tegelijkertijd frisse smaak van de bes wordt steeds meer gebruikt. Nog een voordeel: Physalis bevat veel vitamine C, vitamine B1, provitamine 1 en ijzer.

Botanische eigenschappen

Physalis behoort botanisch gezien tot de nachtschadefamilie. De vrucht is klein en heeft een opvallende oranje kleur. Het bijzondere aan de snelgroeiende vaste plant: de bes groeit in de kelk. De hele plant, met zijn hartvormige bladeren en licht behaarde stengels, kan een hoogte bereiken van ongeveer twee meter. Er zijn verschillende varianten van de Andesbes, de meest populaire hebben we hier op een rijtje gezet:

  • Physalis alkekengi (Lantaarnbloem): Sier
  • Physalis peruviana: meest bekende vertegenwoordigers, geschikt voor consumptie
  • Physalis pruionsa (ananaskers): kleiner dan de Physalis peruviana, geschikt voor consumptie
  • Physalis philadelphica (aardbeitomaat): nog relatief onbekend bij ons

rot-ornage-2

Andesbessen planten

Wil je profiteren van de smaak van je eigen Andesbessen? Dan is het tijd om thuis physalis te kweken! Hiervoor moet natuurlijk wel de juiste locatie gevonden worden, het teelt- of planttijdstip moet goed zijn en natuurlijk zorgt de juiste verzorging uiteindelijk voor een heerlijke vrucht.

Het kweken van physalis: hoe werkt het goed?

Eind mei is het juiste moment om physalis (buiten) te kweken, want dan weet je zeker dat er geen vorst meer komt. Om de bijzondere vrucht samen met u te kunnen kweken, kunt u de zaden natuurlijk in het tuincentrum kopen. Deze zijn echter relatief duur. Wil je dit vermijden, dan kun je eenvoudig je eigen physalis-zaden drogen. Het enige wat je nodig hebt is wat fruit uit de supermarkt. Verwijder het vruchtvlees en laat het drogen op keukenpapier. Na een paar dagen kun je de zaden bij elkaar verzamelen en in een zakje bewaren.

  • U kunt uiterlijk vanaf januari/maart beginnen met het kweken van de physalis zaden.
  • Een speciale zaaibak met zaaigrond is hiervoor het meest geschikt.
  • Zorg ervoor dat u de zaden niet te dicht zaait.
  • Licht bedekken met aarde (ongeveer 0,5 centimeter) en vervolgens aandrukken.
  • Geef de zaden water met een spuitfles.
  • Plaats de zaaibak op een zonnige plek op de vensterbank.

De juiste locatie en de juiste grond

Zodra er geen vorst meer is kunt u uw bessen buiten zetten. Het kweken van physalis betekent ook zorgen voor de juiste standplaats voor de plant. De nachtschadeplanten, die warmte nodig hebben, hebben een zeer zonnige plek nodig om te gedijen.Als uw plantenbed zich aan de zuidkant van uw appartement/huis bevindt, is dit ideaal voor het kweken van physalis, omdat het metselwerk de warmte opslaat en kan afgeven aan de tegen de wind beschermde plant

Tip: Als je de physalis wilt kweken, kun je hem ook heel goed gebruiken als versiering voor schuttingen. Bijvoorbeeld tussen hyacinten en chrysanten.

Het substraat mag alleen humusrijk en goed doorlatend zijn. De physalis stelt geen hoge eisen aan de samenstelling van de bodem. Om wateroverlast te voorkomen, moet u echter middelgrote kiezels in de matig vochtige grond mengen, zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen.

Standort-Nov-08-2021-11-45-26-45-AM

physalis in winterslaap

Wil je de Physalis meerdere jaren gebruiken, dan moet je hem zeker een winterslaap houden, want bij vorst sterft hij af. Andesbessen die in de pot groeien, kunnen gemakkelijk met ongeveer tweederde worden ingekort (na de oogst). Zet ze dan op een lichte plaats tussen de 10 en 15 graden Celsius. Als het volgend jaar weer warmer wordt (vanaf ongeveer eind maart) kun je de plant geleidelijk weer aan de verwarmende zon laten wennen en vanaf mei weer buiten zetten.

De juiste verzorging: water geven, bemesten, snijden en vermeerderen

Als je Physalis wilt telen, is een goede verzorging achteraf belangrijk voor een succesvolle oogst van de lekkere, kleine en ronde vruchten. U zult hier meer over leren in het volgende gedeelte.

Water physalis: De plant heeft veel dorst

Zelfs als je physalis kortdurende droogte tolereert, moet je ze zeker regelmatig water geven. Op zeer zonnige en warme dagen moet je ze misschien zelfs twee keer per dag water geven. Is dit het geval, dan altijd vroeg in de ochtend en laat in de middag. Vuistregel: wanneer de bovenste laag grond is opgedroogd, moet u uw physalis water geven.

Bemesten physalis

De onderhoudsvriendelijke physalis stelt ook weinig eisen aan de voedingsbehoeften. Overmatige bemesting leidt tot overmatige en onnatuurlijke groei, waardoor er minder fruit aan de plant groeit.

  • In de tuin: Voor het planten moet je wat compost onder de grond mengen.
  • In de pot: Ongeveer twee maanden nadat je hem buiten hebt gezet, moet je de voedingsstoffen van de physalis afdekken met een vloeibare tomaten- of groentemest.

Tip: Regelmatig wieden draagt ​​ook bij aan een gezonde groei.

Physalis snijden

Als je meerjarige Physalis planten kweekt, is regelmatig snoeien noodzakelijk. Omdat oudere planten vaak wel twee meter hoog worden en ook nog eens heel breed kunnen worden, is een zogenaamde ventilatiesnede voor hen erg handig. In het najaar kun je de physalis halveren. Maar zorg ervoor dat je de hoofdscheuten wat langer laat staan. Zieke en uitgedroogde takken moet je natuurlijk altijd afknippen. Als de Andesbes geen bladeren meer heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken. In het voorjaar groeien ze normaal terug.

Kweek physalis

Heb je het leuk gevonden om physalis te kweken en wil je nu nog meer planten thuis kweken? Geen probleem! Met behulp van stekken is dit heel eenvoudig. Snijd begin november lange topstekken (ongeveer tien centimeter) met minimaal vijf bladeren. Bij een temperatuur tussen de 18 en 20 graden Celsius wortelen ze na drie weken in hun pot. Vanaf mei kunt u de jonge planten weer buiten zetten, net als alle andere Physalis planten.

Tip: Bind dunne scheuten aan een latwerk of aan individuele bamboestokken zodat ze niet afbreken.

nah-Frucht-2

Andesbessen in een pot

Physalis kan natuurlijk ook in potten gekweekt worden, bijvoorbeeld op het balkon. Je moet ervoor zorgen dat de container minimaal tien liter kan bevatten. Bovendien hebben Andes-bessen meer water nodig in potten dan hun in de tuin gekweekte familieleden. Omdat de grond in de pot snel zijn voedingsstoffen verliest, moet je de plant ook af en toe van mest voorzien. Als je physalis in de groeifase is, dan moet je hem zeker buiten in de zon zetten, omdat hij binnen niet genoeg zonlicht krijgt. Zet ze tijdens de koudere maanden binnen om te overwinteren.

Kweek je eigen groenten en fruit

Je bent aan het einde gekomen en bent nu bekend met het onderwerp "het kweken van Physalis". We hopen dat onze tips je hebben geholpen. Als je fan bent geworden van stadstuinieren, klik dan gerust door onze blogpagina. Veel plezier tijdens het lezen! Op onze winkelpagina vind je ook andere kamerplanten die je huis decoreren.

Endbild-4-Nov-08-2021-11-50-50-24-AM

.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.