Pflanzensensorik und Smart Home: Hightech trifft Natur

Plantsensoren en smart home: Hightech ontmoet natuur

Gieter, schep en veel vuil op je handen. Daar denk je als tuinman aan. Maar tuinieren kan tegenwoordig ook in pyjama vanuit huis of in pak vanuit kantoor, met behulp van plantensensoren. We hebben hieronder samengevat hoe dit voor u kan werken, maar laten we eerst beginnen met de oorsprong van tuinieren. Hightech ontmoet de natuur.

Tuinieren 100 jaar geleden

In het interbellum was er een levendige beweging van volkstuinders in duitsland. Degenen die zich geen appartementen meer in de stad konden veroorloven, verhuisden naar het platteland en woonden in hun tuinhuisjes. Aten wat er in die volkstuinen werd verbouwd.

In de jaren dertig was er veel armoede en werkloosheid in de vs, die toen hun eigen groenten begonnen te verbouwen. Deze reactie op de nasleep van de grote depressie ontwikkelde zich tot een huistuinbeweging, of "urban homesteading". Veel boeren in de vs leden in die tijd meer onder armoede dan degenen die kleine moestuinen cultiveerden.

In de jaren zeventig ontstond in new york 'community gardening'. De bewoners van de arme wijken namen hun toevlucht tot zelfhulp. Ze maakten achtertuinen en braakliggende terreinen vrij, legden tuinen aan en verbouwden daar hun groenten en fruit.

Zelfvoorzienend tuinieren

Zelfvoorziening wordt een trend. Tuinieren kan echter niet alleen buiten de stad, maar ook op je balkon. Met een paar trucjes heb je nog meer ruimte.

Verticaal tuinieren: Met klimmende courgette, pompoen, komkommer, tomaat en aubergine kun je bijvoorbeeld een hoge opbrengst behalen in een kleine ruimte, omdat de planten omhoog klimmen.

Verhoogde bedden: Met behulp van verhoogde bedden creëert u meer ruimte voor de planten en is zelfs goed voor uw rug. Je kunt allerlei soorten groenten en kruiden planten in verhoogde bedden en genieten van hun opbrengst.

garden-1574740_1920-2

De tuinen van lodewijk xiv.

Lodewijk xiv wilde altijd al de mooiste en meest pompeuze tuinen bezitten en deze gebruiken om macht en rijkdom te presenteren. De tuinen van versailles zijn gemaakt door de tuinman andré le nôtre om het oog en de geest te plezieren. Hij creëerde een centrale visuele as, zodat je vanuit het paleis de grootte van de tuinen kon zien. Het centrale pad lijkt alsof de tuinen in het oneindige verloren gaan. Elke laan van de tuinen maakt deel uit van een pad dat stap voor stap naar een openbaring leidt. De tuinen omvatten een oranjerie, vele fonteinen, labyrinten en een moestuin.

france-3593193_1920-2

Hoe kunnen sensoren helpen bij tuinieren?

Technologie ontwikkelt zich voortdurend om ons veel tijd en werk te besparen. Of het nu gaat om robotmaaiers die zelf het gazon maaien of om gazonsproeiers die zelfstandig opstarten als de grond te droog is. Hier presenteren we enkele spectaculaire methoden van plantsensortechnologie die tuinieren gemakkelijker voor u zouden moeten maken.

Verschillende sensoren en hun functies

Stresssensoren: Een infraroodcamera vangt de uitgezonden thermische straling op en een hyperspectrale camera registreert golflengten die niet kunnen worden gezien en onderscheiden door het menselijk oog. Planten die ziek zijn of gestrest zijn door gebrek aan water en voedingsstoffen verschillen van gezonde planten.

Vochtsensoren: Deze plantensensor werkt als een thermometer, hij meet alleen niet de temperatuur, maar het vocht in de bodem. Deze sensor kan helpen bij het bepalen van de optimale bewateringstijd.

Lichtsensoren: De lichtsensor registreert het aandeel natuurlijke en kunstmatige lichtstralen, wat belangrijk is voor de groei van de plant. Voor fotosynthese is alleen het golflengtebereik van ongeveer 400-700 nanometer van belang.

Wat is een slim huis?

Smart home is een verzamelnaam voor intelligente technische processen en toepassingen in uw huis die bedoeld zijn om uw leven gemakkelijker te maken. Verschillende apparaten kunnen met elkaar communiceren en op afstand centraal worden bestuurd.

Aansluiting van installatiesensoren en netwerken

De apparaten kunnen met ons en met elkaar communiceren via wlan en bluetooth. Sommige apparaten gebruiken zelfs apps die een eenvoudigere bediening garanderen.

Welke toepassingen bestaan ​​er al?

Smart grow van bosch: Op de ifa berlin 2018 waren er nogal wat innovaties op het gebied van plantsensoren. Bosch heeft een noviteit gepresenteerd die het allemaal heeft. Precies het juiste lichtspectrum, de optimale voedingsstoffen en volautomatische irrigatie leiden met de "smart grow" tot ideale groeiomstandigheden. Met dit apparaat hoef je je nergens zorgen over te maken. Vanaf het zaaien doet dit fantastische apparaat alles zelf. Helaas is het nog niet beschikbaar voor aankoop, maar de pre-orders zullen binnenkort beginnen.

pflanzensensorik

Foto: © robert bosch hausgeräte gmbh

Microgarden: De micro garden was een iets groter innovatief idee op de ifa berlin. Je zaait je kruiden en salades in een kas vergelijkbaar met een koelkast. In een gesloten systeem krijgen je planten water, worden ze blootgesteld aan optimale temperaturen en groeien ze onder perfecte lichtomstandigheden. Je kunt dan gemakkelijk je kruiden oogsten die je nodig hebt om te koken. In de microgarden kun je onder andere peterselie, radijs en rode biet zaaien. Alles over de tuin in je keuken vind je hier.

microgarden-2

Hoe kun je klein beginnen?

Voordat je de hightech versie krijgt, die natuurlijk ook extreem duur is, kun je beginnen met kleinere versies. Bijvoorbeeld met een sensor die je in de plantpot stopt. Deze bepaalt gegevens en stuurt deze rechtstreeks naar uw mobiele telefoon.

Xiaomi flower care smart sensor: Met de xiaomi-plantenmonitor kun je je planten rechtstreeks vanaf je mobiele telefoon in de gaten houden. Met de Flowers care app krijg je realtime informatie over de behoefte van de planten. De app heeft een database van 900 plantverzorgingsmethoden en kan 3000 plantensoorten identificeren. De sensor bewaakt en analyseert bodemvocht, bemestingsbehoefte, temperatuur en lichtintensiteit. Hij is Waterdicht en heeft een batterijduur van maximaal 365 dagen. Het is geschikt voor zowelBinnen als buiten.

Växt: Växt is een bewateringsalarmsysteem dat bestaat uit een willekeurig aantal onderdelen voor plantsensoren. Je plaatst het hoofdapparaat op een goed zichtbare plek en communiceert met de sensoren die je in de potgrond van een plant stopt. Als een plant dorst heeft, begint de batterijgevoede gadget een beetje te knipperen. Nu pak je het hoofdapparaat en houd je het tegen de individuele plantsensoren in de bloempotten.

Växt laat symbolisch zien hoeveel water de plant nodig heeft of te nat is. Het systeem leert uw planten kennen en raakt steeds meer gewend aan hun behoeften. Je hebt niet eens een app nodig voor deze gadget, dus je kunt je planten redden van een gewisse dood. Deze gadget is nog in aanbouw en zal zeker binnenkort beschikbaar zijn.

Hoe ziet de tuin van de toekomst eruit?

De tuin van de toekomst is niet eens zo'n mysterie meer. Onderzoekers experimenteren met hightech apparatuur en plantsensoren om het mensen makkelijker te maken. Er wordt echter niet alleen onderzoek gedaan naar technologie. Of het nu gaat om snellere groei, mooiere en grotere bloemen, meer opbrengst of een intensere smaak

Onderzoek naar planten is voor ons net zo belangrijk als onderzoek naar plantsensoren. De planten van de toekomst kunnen dus rondkomen met minder water, minder licht en minder voedingsstoffen. Of bijvoorbeeld elke plant kan direct worden aangepast aan zijn standplaats in het appartement zonder dat we hoeven te letten op of er te weinig of te veel licht is. Wat de toekomst ook voor ons in petto heeft, we hopen dat het groener zal zijn dan ooit en dat het veld van plant sensing zal blijven groeien.

singapore-2096834_1920-2

Ben je geïnteresseerd in het onderwerp plantsensoren en wil je nu al iets doen voor een groenere toekomst? neem dan een kijkje in onze Shop.


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.