Pflanzen überwintern: So kommen Paprika, Chili und co. über den Winter

Overwinterende planten: Zo doen pepers, chili en co. In de winter

De dagen worden langzaam weer korter en de winter komt eraan. Maar wat gebeurt er met je planten buiten op het balkon? welke planten moet je beschermen tegen de vorst en waar moet je precies op letten? in het volgende artikel laten we je zien waar je precies op moet letten en hoe je je geliefde planten gemakkelijk kunt overwinteren.

Waarom moet je sommige planten overwinteren?

Omdat sommige planten uit vrij warme streken komen, zijn ze niet gewend aan een koude winter en moeten ze tegen de vorst worden beschermd.

rose-2852773_1920-2

De beste plekken om te overwinteren

Wintergroene planten zoals citrusplanten en oleanders behouden hun blad in de winter en mogen daarom ook in de winter niet te donker zijn. Om de rustfase van de planten te ondersteunen, zijn lagere temperaturen dan in de zomermaanden aangewezen. Ideale temperaturen voor deze planten liggen tussen de 5 en 10°c.

Als de temperaturen te hoog zijn, leidt dit tot een onbalans. De planten stimuleren de stofwisseling, terwijl deze wordt afgeremd door het gebrek aan licht. Er kan zogenaamde vergeiling optreden, de planten vormen lange, dunne scheuten met kleine blaadjes.

De beste plek om groenblijvende planten te laten overwinteren is daarom in een koele serre. Eerder een donkere, koele plek voor planten die hun blad verliezen.

Chili en peperplanten overwinteren

Je kunt chiliplanten gemakkelijk in de winter bij je laten. Het bijzondere van deze planten is dat ze minder opbrengst per jaar opleveren. Als je je geliefde chili nog een aantal jaren wilt bewaren, hebben we hier een paar tips voor je op een rijtje gezet.

De beste plek

Zodra de temperatuur onder de 10°c zakt, moet je je chiliplantjes naar binnen halen. Het moet op een koele en lichte plaats met een temperatuur van 10-15°c worden geplaatst. Een koele serre of een lichte, koele kamer in uw appartement is het meest geschikt.

De juiste voorbereiding

Voordat je je chiliplanten naar binnen haalt, moet de grond zo droog mogelijk zijn. Als de grond niet droog genoeg is, kan je chili gaan rotten. Je plant verliest zijn blad in de wintermaanden, je kunt ze terugknippen zodat ze meer kracht hebben voor hun nieuwe scheuten in het voorjaar.

De juiste verzorging in de winter

De grond mag in de winter nooit nat zijn, eerder droog tot vochtig. Uw chili hoeft in de winter niet bemest te worden. In het voorjaar kun je uw plant verpotten zodat deze snel herstelt van de winter en nieuwe wortels kan vormen.

Tip: Bladluizen en witte vlieg zijn ook in de winter actief. Probeer je chili te isoleren van andere planten om het risico op infectie te verminderen.

chili-2602517_1920-2

Citrusplanten overwinteren

Citrusplanten staan ​​erom bekend dat ze van de zon en warmte houden, maar hoe zit het in de winter? wat kun je doen om ervoor te zorgen dat uw planten het volgende jaar behouden blijven? makkelijk overwinteren van citrusplanten.

De beste plek

Om je planten te laten overwinteren, is een lichte, enigszins koele plaats geschikt. Als je plant al zijn bladeren verliest, is dit vaak een teken dat de standplaats er te warm en te donker voor is. De temperatuur op een lichte plaats ligt idealiter tussen de 10 en 15° c.

Je kunt je plant niet alleen op lichte, warme plekken laten overwinteren, maar ook op donkere, koele plekken. De ruimte moet koel maar vorstvrij zijn, donker maar toch wat licht doorlaten. Wil je je plant op een koele plaats overwinteren, dan zijn temperaturen tussen de 5 en 10°c ideaal. Ook is het belangrijk dat de wortels in de wintermaanden niet te koud worden. Je kunt de wortels beschermen door kokosmatten om de pot van je plant te wikkelen. Zo garandeert u dat uw planten optimaal overwinteren.

De juiste voorbereiding

Het is niet nodig om de plant terug te knippen. Je kunt ze echter wel knippen als je je citrusplant een mooie vorm wilt geven. Maar pas op dat je niet te veel afsnijdt, anders zal je plant later minder bloemen produceren.

De juiste verzorging in de winter

Tijdens de wintermaanden heeft je citrusplant heel weinig water nodig. Geef je plant pas water als de grond iets is opgedroogd.

Tip: In het begin van het jaar worden de zonnestralen weer sterker, maar is het nog te koud om je citrusplant buiten te zetten. Zorg er daarom voor dat de donkere kamers voldoende geventileerd zijn, anders kan de grond van je plant gaan schimmelen.

orange-blossom-1117489_1920-2

Peperplanten overwinteren

Kortom, je paprika's overwinteren is niet moeilijk. Zorg tijdens de wintermaanden voor een goede locatie en verzorging.

De beste plek

Een lichte maar koele standplaats is de perfecte plek om je plant te overwinteren. Zorg er echter voor dat er geen tocht in uw kamer is, dit kan uw paprika's beschadigen. De optimale temperatuur ligt rond de 10°c, zodat je paprika's zelfs hun vruchten kunnen blijven afwerpen.

De juiste voorbereiding

Voordat u overwintert, moet je jouw peperplant controleren op ongedierte. Als je al spintmijten of bladluizen je appartement in sleept, kunnen ze zich snel vermenigvuldigen en ook je andere planten besmetten.

De juiste verzorging in de winter

Tijdens de koude maanden hebben je paprika's heel weinig water en geen kunstmest nodig. Vanaf februari kun je de eerste takken of knoesten terugsnoeien en verpot je paprika's in een grotere pot. Als je meer wilt weten over verpotten, kijk dan hier.

Tip: Spuit regelmatig de boven- en onderkant van de bladeren in met gedestilleerd water zodat je paprika's geen last krijgen van de droge verwarmingslucht.

Overwinterende physalis planten

Physalis is meestal meerjarig en kan tot 10 jaar oud worden. Het voordeel van het overwinteren van je physalis is dat hij volgend jaar sneller vrucht zal dragen.

De beste plek

Omdat de physalis ook geen vorst verdraagt, moet je hem op een lichte plek met temperaturen tussen de 10 en 15°c zetten.

De juiste voorbereiding

Het belangrijkste voor het overwinteren van je plant is de voorbereiding. Geef uw physalis plant in september/oktober wat minder water. Ook na september kun je ze niet meer bemesten. Oogst alle rijpe vruchten en snijd je physalis met een tot twee derde terug.

De juiste verzorging in de winter

Je moet voorkomen dat de grond volledig uitdroogt, anders kunnen ongedierte je physalis snel besmetten. Geef ze matig water en bemest ze niet. Maar wees voorzichtig als de grond te vochtig is, dit kan leiden tot schimmel.

Tip: Je kunt ook stekken van uw physalis afknippen en deze als jonge plant overwinteren. Hiervoor knip je begin november de kop af en schiet je stekken van tien centimeter lang en vijf tot zeven bladeren. Je plant deze stekken in potten en na 3 weken vormen ze wortels.

Kuipplanten overwinteren

Zoals je al eerder hebt geleerd, hebben planten verschillende winterbehoeften. Sommige planten kunnen met een beetje hulp buiten blijven staan.

De beste plek

Niet iedereen kan tegen de kou. Heb je echter planten die in de winter buiten kunnen blijven staan, zoals bamboe, dan moet je de wortels buiten beschermen. Als je de planten stevig aan elkaar knoopt en ze dicht tegen de muur van het huis plaatst, zijn ze minder blootgesteld aan het weer en dus beter beschermd.

Groene soorten, zoals oleanders, horen op een lichte standplaats te staan. Planten die tijdens het koude seizoen hun blad verliezen, kunnen ook in het donker worden geplaatst, bijvoorbeeld in de kelder.

De juiste voorbereiding

Isoleer uw potplant van onderaf, je kunt deze het beste op een piepschuimplaat plaatsen. Je kunt het vat zelf inpakken met jute, riet, fleece of noppenfolie zodat er niet te veel kou doorkomt.

De juiste verzorging in de winter

De grond mag nooit helemaal uitdrogen, maar mag ook niet te nat zijn. U hoeft in de winter geen kunstmest te gebruiken.

wood-2628414_1920-2

In de winter planten is te vermoeiend voor jou en je hebt liever planten die het hele jaar door groen zijn?

In onze winkel vind je veel kamerplanten voor verschillende lichtomstandigheden, neem een ​​kijkje of probeer de perfecte plant voor jou te vinden in de "plant match".


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.