Pflanzen ohne Erde? Das Geheimnis hinter Luftpflanzen-Botanicly

Planten zonder aarde? het geheim achter luchtplanten

Om te groeien heeft een plant aarde, licht, water en lucht nodig. Maar is dat echt altijd zo? hebben al je planten aarde nodig om met hun wortels voedingsstoffen uit te halen? er zijn ook kamerplanten die het heel goed doen zonder aarde. Meestal heb je alleen een glazen vaas, een fles en water nodig. Met een nieuwe manier van tuinieren haal je een frisse wind in huis. Het thema hier bij ons is: Back to the roots. Hoe planten hun leven beheersen zonder aarde! het geheim wordt onthuld in dit artikel.

De functie van de aarde

soil-min-1-scaled-e1590401599518-1024x612

De aarde vormt de basis voor de groei van de meeste planten. Slechte of verkeerde potgrond leidt dan ook tot een slechte plantengroei. In het tuincentrum of in de bouwmarkt kun je kiezen tussen verschillende soorten en verschillende kwaliteit. Een goede grond herken je bijvoorbeeld aan de geur: Het moet naar bos ruiken. Het zit ook los en voelt een beetje vochtig en koel aan.

De grond die je nodig hebt voor je planten heeft verschillende ingrediënten. De verschillende stoffen in de mengsels hebben verschillende functies:

  • Varf: Het is verantwoordelijk voor waterberging, verbeterde structuur en bodembeluchting.
  • Compost: Het heeft een hoog aandeel van de voedingsstoffen stikstof, fosfaat, magnesium, zwavel en kaliumoxide.
  • Vulkanisch gesteente, zand, klei of perliet: Deze componenten dienen om de grond los te maken. Net als turf zijn ze ook verantwoordelijk voor de opslag van water.

In de meeste gevallen wordt onderscheid gemaakt tussen universele grond, groeigrond en speciale grond. Met hun voedingswaarde zijn deze potgronden afgestemd op de speciale behoeften van de planten. Dit zorgt voor een gezonde groei.

Kan potgrond allergieën veroorzaken?

Ondanks de grote voordelen van aarde voor planten, is in sommige gevallen voorzichtigheid geboden. Ben je erg vatbaar voor allergieën, zorg er dan voor dat je potgrond niet besmet is met schimmels. Potgrond is hier een perfecte bron van bij blootstelling aan een hoge luchtvochtigheid. De sporen van de schimmel bevinden zich bijna overal in de lucht en worden op een geschikt medium afgezet en vormen een schimmellaag. Dit is bijvoorbeeld de aarde in je bloempot.

Heb je typische symptomen zoals een loopneus, niesbuien en hoesten, dan kun je het beste je potten controleren op schimmel en de bovenste laag aarde verwijderen.

Tip: Ventileer voldoende zodat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt. Je kunt de aarde in de pot ook af en toe losmaken met een vork. Dit zorgt ook voor een goede ventilatie en de schimmel kan zich daar niet zo gemakkelijk vestigen.

Zo werkt tuinieren met planten zonder aarde

Sommige kamerplanten kunnen ook gewoon in de lucht of in water gedijen. Zo kunnen stekken of waterplanten een nieuwe plek in huis vinden. Maar ook planten als de chinese paardenbloem of de philodendron kunnen op deze manier een nieuw thuis bij jou vinden, want ze houden van natte voeten. Zie je, er zijn planten zonder aarde.

Water als basis voor leven

Er is niet veel voor nodig om een ​​glamoureuze watertuin in huis te halen. Het enige wat u hoeft te doen is de grond grondig van de wortels af te spoelen totdat ze duidelijk zichtbaar zijn. Voeg wat vloeibare mest toe aan het water en zet je plant erin. Naast normale waterplanten kun je zelfs hele takken of een scheut (bijv. Van een es) in uw watertuin wat anders in de grond zou groeien, gedijt ook in een bak vol water. Zo haal je gemakkelijk de natuur naar binnen.

Als je van gedachten verandert, kun je je nakomelingen gewoon weer in de grond planten.

Een leven in de lucht

Naast de watertuin kun je je huis ook inrichten met planten die hun voedingsstoffen uitsluitend uit de lucht opnemen.

De zogenaamde tillandsia's (luchtplanten) leven in hun natuurlijke habitat op andere planten of op rotsen. De bladeren van deze bijzondere planten hebben minuscule zuigschubben die ze gebruiken om vocht en mineralen uit de lucht te filteren en hebben daarom geen aarde nodig.

Tillandsia: De overlevenden van de lucht

Als u uw woning wilt inrichten met tillandsia, dan is een zekere mate van zorg vereist. Je kunt het zich herinneren: Spray of dip! het water voor uw tillandsia moet zo kalkvrij mogelijk zijn, anders raken de zuigschalen verstopt met kalk en wordt voedselopname belemmerd. Regenwater of gekookt water is hier perfect voor. Het voordeel van deze planten: Ze kunnen gemakkelijk 2-3 weken zonder water. Je kunt dus zonder aarzelen op vakantie. Daarna moet u ze echter krachtig besproeien met een spuitfles of onderdompelen in water. Anders: 1-2 keer per week voldoende water geven.

Drijvende planten zonder aarde

Om uw tillandsia te laten gedijen, moet ook de juiste locatie worden gekozen. Dit kan per land van herkomst verschillen. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

  • Voldoende licht, relatief warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid dienen aanwezig te zijn
  • Lichte tot schaduwrijke standplaats (afhankelijk van de soort)
  • Beschutte plaats
  • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon
  • Tillandsia's kunnen in de zomermaanden ook goed gedijen op het balkon of in de tuin
  • In de winter moet je ze naar een warme plaats verplaatsen (bijvoorbeeld je badkamer)

Je kunt je ook deze vuistregel herinneren: Hoe groener je tillandsia is, hoe minder zonlicht hij nodig heeft. Is je tillandsia daarentegen iets grijzig van kleur, dan heeft hij meer zon en dus minder luchtvochtigheid nodig.

Je kunt uw tillandsia eenvoudig op een houtachtige ondergrond bevestigen, b. V. Liggend of hangend, het staat vast dat deze planten met hun unieke uitstraling gegarandeerd een eyecatcher in huis zullen zijn.

Uw tillandsia-familie

Als uw tillandsia zich prettig voelt in zijn omgeving en u hem voldoende water geeft, zal hij na enkele jaren dochterplanten vormen. Vaak bloeien deze planten ook in deze tijd in felle kleuren. Als je een klein jong plantje ontdekt op de stam van je tillandsia, dan moet je dit opmerken:

pflanzen ohne erde - tillandsien

  • Verwijder de dochterplant heel voorzichtig en bevestig deze op een nieuw substraat.
  • De standplaatscondities moeten hetzelfde zijn als die van de moederplant.
  • Als uw tillandsia in deze periode bloeit, kan deze na de bloei afsterven. Daarom kun je de dochterplant preventief verplanten als vervanging voor uw oude plant.

Licht en luchtig

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, nietwaar? ja precies, het klinkt niet alleen gemakkelijk, maar het is eigenlijk heel gemakkelijk! het enige wat je toekomstige planten nodig hebben zonder aarde is water en lucht. Je bent de vervelende beslissingen bespaard welke grond je moet kopen in het tuincentrum of moet ik liever de kleine bloempot gebruiken in plaats van de grote. Het gemak van verzorging van kamerplanten zonder aarde zal je zeker goed staan. En de optie van een hangplant biedt je ineens compleet nieuwe mogelijkheden om je appartement op hoogte te vergroenen. Daar gaan we!


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.