Pflanzen im Herbst: 9 Ideen für die dunkle Jahreszeit-Botanicly

Planten in de herfst: 9 ideeën voor het donkere seizoen

Het wordt kouder en de dagen worden korter. Het regent veel en is meestal donker. Geen goede omstandigheden voor planten, toch? integendeel, sommige planten geven zelfs de voorkeur aan het donkere seizoen. Hier hebben we een aantal kleurrijke en erg mooie ideeën voor planten in de herfst.

Waarom groeien veel planten alleen in de zomer?

Sommige planten in de tuin of op het balkon komen uit warme en zonnige streken. Veel planten zijn de lage temperaturen rond herfst en winter niet gewend en kunnen in de kou afsterven. Maar planten hebben ook een interne klok. Naarmate de dagen korter worden, is er minder licht voor de plant. De plant merkt dit en probeert zich dan voor te bereiden op de winter. Toch zijn er herfstplanten die juist in deze tijd van het jaar aan de kou gewend zijn en bloeien.

3 klassieke planten voor de herfst

Er zijn veel planten in de herfst, maar hier zijn de klassiekers voor jou. Je kunt deze zeker in elk tuincentrum kopen.

Paarse bellen

De paarse bel is een bijzonder decoratieve plant in de herfst. Het groeit voornamelijk in rotsspleten en in kustbossen in noord-amerika. Deze vaste plant is wintergroen, wat betekent dat hij ook in de winter zijn blad draagt.

Helaas bloeit deze schoonheid alleen van mei tot juli, maar ze heeft nog steeds prachtig blad dat van soort tot soort verschilt. Dit zijn meestal felle kleuren van zacht tot donkergroen, geeloranje tot donkerrood, zilver, violet en brons tot lichtbruin. Paarse bellen hebben een gedeeltelijk schaduwrijke en vochtige locatie nodig.

Tip: Als je wilt dat de plant zo bossig mogelijk groeit, moet je hem terugsnoeien voordat hij ontkiemt. Het is het beste om ze in februari in te korten tot ongeveer 10 cm.

coral-bells-56055_1920-2

Heide

Heather, ook wel erika genoemd, is een must voor iedereen in de herfst. Deze herfstplant is nu in allerlei kleuren verkrijgbaar. Naast de typische sering zijn er ook bloemen in lichtgroen, wit, paars en oudroze. Omdat het zeer robuust is, kan het op allerlei locaties staan. Hij houdt van de volle zon, maar zal ook in de halfschaduw groeien. Als je ze echter in de schaduw plant, zullen de planten nauwelijks bloemen vormen en blijven ze vrij klein.

Deze herfstplant is absoluut winterhard en kan het hele jaar door geplant worden. Je moet ze altijd mooi vochtig houden, ook in de winter.

Cyclaam

Omdat cyclamen van koele temperaturen houden, past hij perfect bij de planten in de herfst. De prachtige bloem is zeer opvallend en kan verschillende kleuren hebben. Temperaturen tussen de 10 en 15°c zijn ideaal voor hen. Veel viooltjes verdragen echter geen vorst, dus je moet ze goed beschermen. Je kunt ze afdekken met jute of fleece en piepschuimblokken onder de pot plaatsen. De cyclaam houdt niet van direct zonlicht, dus zet hem niet bij het raam op het zuiden.

Let op: Cyclamen is zeer giftig voor dieren.

cyclamen-1226760_1920-2

3 bloeiende planten voor de herfst

Steeds meer planten nemen afscheid aan het einde van de zomer. Hier hebben we echter 3 planten in de herfst die een mooie en kleurrijke bloem vormen. Zo overleef je de sombere herfst.

Herfstkrokus

De herfstkrokus is een van de mooiste planten in de herfst. Deze inheemse bolgewas groeit in zuid- en midden-europa op vochtige weilanden en in schaarse bossen. Het is een zeer populaire sierplant omdat hij in veel verschillende kleuren verkrijgbaar is. Ze bloeien van augustus tot oktober en zijn bladloos tijdens de bloei.

Omdat elke moederbol na de bloei afsterft en er veel dochterbollen uit groeien, kunnen er grotere tapijten van de herfstkrokus ontstaan. De planten geven de voorkeur aan een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Je plant de knollen tussen juli en september op een diepte van 10 tot 20 cm. De bloeiperiode begint dan ongeveer 4 weken na het planten.

Herfstknoppen

Herfststokken staan ​​bekend om hun ongelooflijk kleurrijke bloemen en lange bloeiperiode. Deze herfstplanten bloeien van september tot november. Herfstasters houden van de zon, hoe meer zon, hoe meer bloemen. Asters kun je het hele jaar door planten.

In de zomer heeft de herfstaster een hoge waterbehoefte. Ze houdt er echter niet van om van bovenaf water te krijgen of op vochtige grond te staan. Daarom is het beter om uw herfstasters om de paar dagen krachtig van onderaf water te geven. Na de bloei moet je je aster terugsnoeien tot op de grond. Een speciale winterbescherming is niet nodig.

Chrysanten

Deze herfstplant komt oorspronkelijk uit china. In china wordt de chrysant beschouwd als een nobele plant die symbool staat voor geluk en voorspoed. De prachtige planten in de herfst staan ​​graag in de zon. Tijdens de bloei moeten ze dagelijks worden bewaterd.

De chrysanten bloeien tot november, maar worden meestal als eenjarige gekweekt. Dit betekent dat je ze kunt weggooien nadat ze zijn uitgebloeid. Wil je hem komend najaar in je tuin hebben, let er dan bij aankoop op dat het een vaste plant is. Het enige wat u hoeft te doen is ze 's winters licht en koel in uw appartement te laten overwinteren tot maximaal 8°c.

chrysanthemums-3632915_1920-2

3 bijzondere planten voor de herfst

Paddelie

Deze schoonheid bloeit tussen september en oktober nadat je de bol in het voorjaar ongeveer 25 cm diep hebt geplant. Hij geeft de voorkeur aan een halfschaduw tot schaduwrijke plaats en verdraagt ​​geen directe zon. Ze heeft voldoende vochtige grond nodig, maar wateroverlast moet je zeker vermijden. In de zomer moet het elke dag direct bij de wortels worden bewaterd. Na de bloei moet hij ongeveer een hand hoog worden gesnoeid.

Als je de paddenlelie eenmaal in je bed hebt geplant, is hij winterhard tot -20°c, maar bedek hem toch met wat blad om hem te beschermen tegen extreme kou. Als de paddenlelie echter in een emmer werd geplant, verdraagt ​​​​ze slechts temperaturen tot -5°c. Om ze tegen de kou te beschermen, plaatst u de emmer op een piepschuimblok en wikkelt u deze in noppenfolie.

Tip: Helaas is de paddenlelie vaak het slachtoffer van de inheemse tuinslak, soms helpt het om wat koffiedik of koffiepoeder rond de lelie te verspreiden.

tricyrtis-hirta-2736905_1920-2

Herfstgentiaan

Deze plant komt uit de chinese bergstreken, maar staat ook goed op je balkon. De herfstplant, die slechts tussen de 8 en 20 cm hoog wordt, vormt dichte tapijten en is ideaal voor rotstuinen, waar hij u van september tot november zal fascineren met zijn typisch felblauwe bloemen. Bij warmere temperaturen duren ze zelfs tot in december. De herfstgentiaan houdt van halfschaduw en houdt van vochtige, kalkarme grond. Geef hem alleen water met kalkarm regenwater.

Pennisetum

Het pennisetum heeft een zonnige plek nodig, daarom is een balkon op het zuiden meer geschikt voor deze plant in het najaar. Het mooie siergras verdraagt ​​​​geen wateroverlast, dus je moet het matig water geven. Deze herfstplant moet om de twee weken worden bewaterd met sterk verdunde mest om de voedingswaarde in de grond relatief gelijk te houden. De meeste soorten zijn winterhard en niet vorstgevoelig.

Tussen april en mei moet je de pennisetum op een handbreedte boven de grond snoeien, zo blijft de plant gezond en weelderig groeien.

Tip: Bruine uiteinden en halmen zijn vaak een teken van droogte, in welk geval te veel water geven zinvol is.

bamboo-grassedit-this-page-1639055_1920-2

Je hebt nu veel verschillende ideeën voor planten in de herfst, om je balkon ook in de sombere herfst kleurrijk te laten bloeien. Het is belangrijk dat je vaste planten na de bloei winterklaar maakt en goed beschermt tegen de kou.

Staat je balkon al in volle bloei, maar kun je wel wat meer planten in je appartement gebruiken? kijk dan op onze website.


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.