Petunien Pflege: Standort, Gießen, Überwintern und weitere nützliche Infos

Petunia-verzorging: locatie, water geven, overwinteren en andere nuttige informatie

Een kort verhaal over petunia

De petunia beschrijft niet alleen een plantensoort, maar een heel plantengeslacht (Petunia) en behoort botanisch gezien tot de nachtschadefamilie (Solanaceae). Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De petunia dankt zijn naam aan de Franse botanicus Antoine Laurent de Jussieu in 1789. Hij wordt sinds 1832 in Europa gevonden, waar in de tussentijd veel culturele hybriden zijn ontstaan.

Het uiterlijk van de petunia

De zomerbloemen behoren tot de meest populaire tuinbloemen, omdat ze vanaf half mei tot de eerste nachtvorst hun prachtige bloesem laten zien. De trechtervormige, tere bloemen zijn heel typerend voor dit plantengeslacht en vallen meteen op bij iedereen die ze ziet.

Petunien Pflege

Afbeelding tegoed: Adam Jones uit Kelowna, BC, Canada, Bloemstuk - Whittlesey - Cambridgeshire - Engeland (28271621625), CC BY-SA 2.0

De juiste petuniaverzorging: water geven, geschikte grond, bemesting etc.

We leggen hier uit welke aspecten bijzonder belangrijk zijn bij het verzorgen van petunia's:

Petunia's Locatie: De zomerbloem houdt van zonnig

De petunia's behoren tot de zonminnende planten. Petunia's groeien het beste - in een hanging basket op een zonnig balkon - beschermd tegen wind en regen. Als je de juiste plek in de zon niet kunt vinden, kun je ze op een gedeeltelijk beschaduwde plek houden. Het vormt echter niet zoveel bloemen als in de zon.

Petunia winterhard? Petunia's overwinteren

Hoe petunia's te overwinteren: Als u wilt dat uw petunia's volgend jaar net zo helder zijn, moet u ze tijdens het koude seizoen binnenshuis brengen, omdat ze niet winterhard zijn. Vanaf de late zomer moet je ze terugsnoeien en verplaatsen naar een helder, koel en droog winterverblijf, waar de temperatuur idealiter tussen de vijf en tien graden Celsius ligt. Geef je plant in de wintermaanden matig water zodat hij niet uitdroogt.

Zoek de juiste petuniagrond

Je kunt vaak speciale petuniagrond op de markt vinden die veel ijzer bevat en een lage pH heeft van rond de 5,5. Uiteraard is dit perfect aangepast aan de behoefte van de petunia.

Hoge waterbehoefte: petunia's goed water geven

Door hun standplaats in de (felle) zon hebben de petunia's ook veel water nodig. Als u alles goed wilt doen bij het verzorgen van petunia's, moet u regelmatig water geven. Desalniettemin moet u de plant niet te veel water geven, omdat deze, in tegenstelling tot de oleander, niet goed tegen wateroverlast kan. Geef ook de voorkeur aan zacht kraanwater om de planten water te geven dicht bij de wortels (niet van bovenaf).

Petunien Pflege

Bron afbeelding: David Santaolalla uit León, spanje, Reto 2015. Flores. Hoy petunia's. (18083464932), CC BY 2.0

Bemesting van petunia's beschermt tegen deficiëntieverschijnselen

Regelmatige bemesting heeft een positief effect op petuniabloei. Bijzonder geschikt is hier een meststof met een hoog fosforgehalte. Dit stimuleert de vorming van bloemen in de petunia en beschermt deze tegelijkertijd tegen plantenplagen en ziekten. Ook is het raadzaam om ijzerhoudende meststoffen te gebruiken om een ​​eventueel tekort aan voedingsstoffen te voorkomen.

Petunia's snoeien: zo eenvoudig is het

Vooral in de zomermaanden de plant vormt af en toe lange scheuten met weinig bloemen. Deze kun je makkelijk terugsnoeien, omdat hierdoor nieuwe zijscheuten kunnen groeien met flink wat meer bloemknoppen.Je moet ook gedroogde bloemen verwijderen, omdat ze onnodig energieverbruik veroorzaken

Tip: Snoei je petunia altijd gedeeltelijk terug, anders gaat het natuurlijke uiterlijk van de plant verloren. Als je merkt dat er weer wat bloemknoppen ontstaan, dan kun je meer lange scheuten terugsnoeien.

Verse grond voor je plant: petunia's verpotten

Idealiter verpot je de petunia's direct na aankoop en gebruik hiervoor verse petuniagrond, hierdoor kan de bloeiende schoonheid zich beter ontwikkelen. Als je de plant in een nieuwe en grotere pot plant, zorg dan voor voldoende hangruimte.

Petunia's vermeerderen: een kleurrijke bloemenfamilie

Als je hele lange scheuten van 15 tot 20 centimeter lang ontdekt, dan zijn deze zeer geschikt als stek voor vermeerdering. Voor uw petunia-familie moet u de bladeren (behalve één paar bladeren) aan het scheuteinde van deze stekken verwijderen.

In een glas water zullen deze dochterplanten na ongeveer twee weken hun eigen wortels ontwikkelen. Je moet echter wachten tot de fijne wortels enkele centimeters lang zijn voordat je ze als uitloper in de grond plant.

Petunien Pflege

Bron afbeelding: Foto door David J. Stang, Petunia White Madness 1zz, formaat door botanicly, CC BY-SA 4.0

Zijn petunia's giftig?

Ja, aangezien petunia's tot de nachtschadefamilie van planten behoren, worden ze helaas geclassificeerd als giftige balkon- en tuinplanten.

Tips voor een goede petunia-bloei

Tip 1: Gebruik altijd speciale petuniagrond die verrijkt is met ijzer. Dit voorkomt dat de bladeren verkleuren, wat kan worden veroorzaakt door ijzertekort.

Tip 2: Knip uitgebloeide bloemen en scheuten die te lang zijn regelmatig terug zodat de plant genoeg energie heeft voor nieuwe bloemknoppen.

Petunien Pflege

.

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.