Orchideen Pflege: Die besten Tipps und Tricks für eine lange Blüte-Botanicly

Verzorging van orchideeën: De beste tips en trucs voor een lange bloei

Met zijn elegante en verschillend gekleurde bloemen is de orchidee een echte eyecatcher in huis. Delicaat en gracieus, hij wordt groot en ontwikkelt zijn unieke bloemen die je huis laten stralen. Zelfs als de orchidee normaal gesproken niet groeit op onze breedtegraden, kun je hem toch gemakkelijk in je huis laten bloeien. In ons artikel laten we u graag zien waar u op moet letten bij het verzorgen van orchideeën. Uw plant moet zich immers prettig en veilig bij u voelen!

De geschiedenis van orchideeën

De orchidee (Orchidaceae) beschrijft een plantenfamilie met wel 30. 000 soorten. Naast de weelderige groene bladeren, produceert het ook bloemen in een grote diversiteit aan kleurencombinaties. Dus Heeft voor elk wat wils. Het koninkrijk der orchideeën is zeer divers. Ze zijn te vinden op elk continent behalve antarctica. De tropen en subtropen in zuid-amerika en Azië behoren echter tot hun favoriete natuurlijke locaties. De orchidee wordt al honderden jaren GeplantAls cultuurplant. Het wordt gebruikt in geneeskrachtige planten, kruidenproductie of symboliek. De griekse filosoof en natuurwetenschapper theophrastus von lesbos beschreef deze planten al rond 300 v. Chr. Maar pas door carl von linné kregen de orchideeënsoorten hun binaire nomenclatuur zoals we die nu kennen.

Orchideesoorten

Omdat de orchideeënfamilie veel soorten omvat en er steeds meer worden toegevoegd, hebben we de meest voorkomende orchideeënsoorten op onze breedtegraden vermeld die we kennen als kamerplanten:

  • Phalaenopsi
  • Cattleya
  • Cymbidium
  • Dendrobium
  • Brassia

    De juiste orchideeënlocatie voor in huis

Een goede orchideeënverzorging omvat ook het vinden van de juiste locatie voor uw plant. Voor planten kan de standplaats variëren van schaduwrijk tot halfschaduw tot zonnig. Afhankelijk van welke plantensoort het is, stelt hij verschillende voorwaarden aan zijn standplaats. Je orchidee stelt ook een aantal eisen aan het milieu in huis. Als uw orchidee op een ongeschikte locatie staat, kan dit al snel het einde betekenen. Daarom hebben we hier een aantal locatievereisten kort samengevat.

  • Een standplaats bij een raam op het westen of oosten is zeer geschikt voor uw orchidee (geen direct zonlicht).
  • Over het algemeen verdraagt ​​de plant temperaturen van 25-30 °c het beste. Hierdoor kunnen haar bloemen zich optimaal ontwikkelen. In de winter mag de temperatuur niet onder de 18 °c komen.
  • Een luchtvochtigheid van minimaal 50% is ideaal voor de orchidee.

orchideentopf-e1530262047630-3

Orchideeën in de slaapkamer ja of nee?

Je slaapkamer kan ook dienen als orchideeënlocatie. De planten voelen zich hier erg op hun gemak. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat ze de luchtvochtigheid in de ruimte verhogen, wat leidt tot een verbeterd binnenklimaat. Bovendien stralen ze met hun elegante bloemen een goede sfeer uit.

Waarschuwing: Als je last hebt van pollenallergie, moet je natuurlijk alle bloeiende of groene kamerplanten in je slaapkamer vermijden.

In ons artikel "9 planten voor de slaapkamer" laten we je andere groene schoonheden zien die geschikt zijn voor deze kamer.

Orchideeverzorging: Water geven, bemesten, snijden etc.

Orchideeverzorging omvat enkele belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden. Hier

Laten we je zien hoe je je plant goed water geeft of je eigen orchideeënfamilie begint

Orchideeën correct water geven

Het correct water geven van OrchideeënIs erg belangrijk. Het hangt niet alleen af ​​van welk water je gebruikt, maar ook van de manier waarop je je plant water geeft. Dit is de enige manier om hem optimaal te laten groeien en uiteindelijk niet te rotten omdat je hem te veel water hebt gegeven.

Gebruik het juiste water voor het water geven

Voor de bewatering kun je het beste regenwater gebruiken. Omdat veel orchideeën aan bomen groeien, is dit water zeer geschikt om water te geven. Het vaak kalkhoudende kraanwater is niet geschikt om orchideeën water te geven.

Welke methode moet je gebruiken om te casten?

Duiken als gietmethode komt meer overeen met natuurlijke omstandigheden dan gewoon gieten. Orchideeën komen vooral voor in de regenwouden van onze planeet. Plotselinge en hevige regenval is daar heel gewoon. Zet je orchidee dus één keer per week (tweemaal in de zomer) in een bak met water. De wortels beginnen direct water op te nemen. Na ongeveer een half uur kun je ze weer uit de pot halen.

wasser-nov-08-2021-11-35-48-48-am

Orchideeën goed bemesten

Een goede verzorging van orchideeën omvat ook het juiste gebruik van kunstmest. Orchideeën zijn normaal gesproken gewend om hun voedingsstoffen uit de lucht of regenwater te halen. De plotselinge regens die vaak in de tropen voorkomen, geven ze kleine hoeveelheden zouten, fosfor, kalium, calcium, magnesium, stikstof, zink en mangaan. Om deze voedingsstofvoorziening in huis te garanderen, moet u niet de gebruikelijke plantenmest gebruiken, maar een speciale orchideeënmest. Dit heeft de optimale samenstelling van voedingsstoffen.

Tip: Bemest uw orchideeën alleen tijdens de groeifase, in de winter hebben ze geen extra voeding van u nodig. Als u de onderdompelingsmethode gebruikt bij het water geven, voeg dan om de twee keer een dosis vloeibare orchideeënmest toe weken. Deze zwak gedoseerde meststof is voldoende voor uw plant.

Orchideeën luchtwortels knippen of niet? – correct snoeien van orchideeën

Wil je je orchideeënverzorging goed afmaken, dan hoort Het regelmatig snoeien van orchideeënDaar ook bij. De plant moet immers zijn bloemen op ware grootte kunnen laten zien. De orchidee is een van de planten met zogenaamde luchtwortels die uit de grond hangen. De orchidee gebruikt deze speciale wortels om water en voedingsstoffen uit de lucht op te nemen. De textuur is vergelijkbaar met een spons en is ook verantwoordelijk voor het opslaan van water. Ook al zien de luchtwortels er misschien niet zo mooi uit, ze zijn van vitaal belang voor de orchidee. Daarom moet je ze niet afknippen, tenzij het dode luchtwortels zijn.

Tip: Als je de luchtwortels met water besproeit en ze worden dan groenig, dan zijn ze nog gezond. Zo niet, dan zijn ze al dood en kun je ze voorzichtig afsnijden met een scherp mes.

beitragsbild-1-2

Orchideeën telen: Start je orchideeënfamilie

Het verpotten van de orchideeIs een goed moment om je plant te vermeerderen. Met uitlopers van de plant kun je je eigen kleine of grote orchideeënfamilie beginnen. Door regelmatig de uitlopers te scheiden, blijft uw plant jong en vitaal en blijft hij mooie, lange bloemen ontwikkelen. Hier heb je een stapsgewijze handleiding:

  • Maak de verbonden wortels van de telg en de moederplant voorzichtig los. Verwijder ook dode wortels
  • Nadat u de uitloper van de moederplant hebt gescheiden, plaatst u deze in een nieuwe, grotere container.
  • Ga nu verder met het vullen van de pot met orchideeënaarde. Zorg ervoor dat u geen te grote holtes maakt.
  • Zodra de kleine uitloper goed in zijn nieuwe pot zit, kun je hem water geven met een spuitfles vol water. Na enige tijd hebben de wortels zich verankerd in de nieuwe grond, dan kun je het wekelijkse dompelbad gebruiken voor het water geven.

Bloeitijd: Orchideeën laten bloeien

Als de orchideeën verkeerd worden verzorgd, kan het zijn dat uw plant helemaal niet of slechts zeer spaarzaam bloeit. Om ervoor te zorgen dat dit niet het geval is, hebben we een paar tips voor je op een rij gezet zodat je orchidee in al zijn glorie verschijnt en de kijker betovert.

  • Hoewel je orchidee veel licht nodig heeft, mag hij niet in de volle middagzon staan.
  • Ook de orchidee verdraagt ​​geen grote temperatuurschommelingen. D. W. Z. De fluctuatie mag niet groter zijn dan 2-3 °c.
  • Vermijd tocht in de buurt.
  • In zijn natuurlijke omgeving in de tropen is hij gewend aan een hoge luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat het binnenklimaat minimaal 60% luchtvochtigheid is.
  • Overtollig water mag niet in de pot blijven staan, maar moet altijd gemakkelijk kunnen weglopen.
  • Gebruik voor de bemesting altijd speciale orchideeënmest.

miltonia-farbe-2

Zijn orchideeën giftig?

U vraagt ​​zich waarschijnlijk ook af of uw plant gevaarlijke stoffen bevat die giftig kunnen zijn. Om deze reden willen we hier de vraag verduidelijken: Zijn orchideeën giftig voor katten, honden of kinderen? aangezien er meer dan 30. 000 verschillende soorten zijn, kan niet worden gezegd dat orchideeën giftig zijn of niet. Toch kun je er echt zeker van zijn dat de orchidee die je in de winkel hebt gekocht niet giftig is voor je viervoeters of je kinderen. Toch moet je ervoor zorgen dat het niet wordt geconsumeerd. Als dit gebeurt en u twijfelt, kun je het beste met uw huisdier of kleine kind naar de dokter gaan. Beter één versnelling te veel dan te weinig!

Tips voor problemen met orchideeën

Zie je wel, de juiste orchideeënverzorging moet vakkundig zijn. Als je toch merkt dat er iets mis is met je orchidee, kan deze aangetast zijn door plantenplagen of een andere ziekte. Of misschien is de locatie niet optimaal. Daarom hebben we in het artikel "Orchideeziekten wat te doen?" de meest voorkomende problemen en hoe je ze kunt behandelen of voorkomen op een rij gezet. Wij zijn er zeker van dat u met de juiste zorg en veel liefde de orchidee samen met u een nieuw thuis kunt geven! wilt u meer orchideeën in huis, neem dan een kijkje bij Onze orchideeëncollectie. Hier hebben we onze orchideeën alvast voor je samengesteld!


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.