Monstera Pflege: Hier findest Du alle Infos auf einem Blick-Botanicly

Monstera Care: hier kunt je alle informatie in één oogopslag vinden

Een klein verhaaltje over de Monstera

De Monstera Deliciosa , ook wel "vensterblad" genoemd, is een van de aronskelkplanten, die wel 20 meter hoog kan worden. Deze groeien meestal als lianen in Panama en Zuid-Amerika. Natuurlijk haalt de monstera in je huis deze maat niet.

De Franse schilder Henri Matisse had al een enorm exemplaar in zijn atelier staan ​​en liet zich hierdoor inspireren voor zijn kunst. Als een van de meest populaire kamerplanten tovert het unieke uiterlijk appartementen om in een tropische sfeer.

Hier vind je alle informatie over hoe de beste Monstera verzorging eruit ziet, zodat je je huis kunt inrichten met deze makkelijk te verzorgen kamerplant.

Monstera Deliciosa als blikvanger

De Monstera-zorg

Hier laten we u zien hoe een goede Monstera-verzorging er bij u thuis uitziet. Want alleen als je je plant goed verzorgt, blijft hij gezond en kan hij zich beschermen tegen plantenplagen en -ziekten.

De juiste Monstera-locatie

De kamerplant Monstera kan bijna overal in huis gedijen. Dus ook voor donkere locaties is het een mooie eyecatcher. Zelfs als het sneller groeit op helderdere locaties, mag het niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. In de natuur groeit hij op de vochtige grond van het tropisch regenwoud en is daardoor optimaal aangepast aan donkere lichtomstandigheden.

Tip: De Monstera gedijt het beste bij een kamertemperatuur van 16 tot ca. 20 graden Celsius. Eigenlijk is elke kamer in je huis, zoals donkere gangen, badkamers met een hogere luchtvochtigheid of zelfs woonkamers, allemaal geschikte locaties voor je plant. In de zomer kan hij ook buiten op een halfschaduwrijke plek staan.

De juiste monsteragrond

Bij de verzorging van Monstera is de juiste grond ook erg belangrijk voor de plant. U kunt het beste een mengsel gebruiken van compostgrond (2/3) en bladaarde of turf (1/3). Als je dit niet bij de hand hebt, kun je als alternatief gewone potgrond gemengd met turf gebruiken. De grond moet in ieder geval zeer voedselrijk zijn, zodat de Monstera een gezonde groei kan genieten.

Monstera water geven: water als basis voor leven

Een veelgemaakte fout bij de verzorging van Monstera is te veel water geven. Want als de plant te veel water krijgt en zijn wortels gaan rotten, kan hij in het ergste geval afsterven.

De Monstera is geen plant die heel vaak water moet krijgen. Het oppervlak van de grond moet altijd iets drogen voor de volgende gietbeurt (ongeveer twee keer per week).

Door zijn tropische oorsprong geniet de groene schoonheid Monstera ook van een hoge luchtvochtigheid, wat een gezonde plantengroei mogelijk maakt. Zo is het ook een ideale eyecatcher voor in de badkamer. Als de luchtvochtigheid op de standplaats niet zo hoog is, kunt u uw Monstera ook af en toe besproeien met lauwwarm water of een bakje water op de verwarming zetten.

Monstera Deliciosa in de plantenbak

Monstera bemesten: voorzie uw plant van de nodige voedingsstoffen

Zoals de meeste planten heeft de Monstera extra voeding nodig tijdens de groeifase in de zomer. Dan krijgt het meer blad door het toegenomen zonlicht in de zomermaanden, die weer meer voedingsstoffen nodig hebben. Om deze reden moet u uw plant één keer per maand vloeibare mest geven. Van september tot maart heeft de Monstera normaal gesproken geen bemesting nodig.

Snij Monstera: een snoeibeurt is goed voor haar

Als je oudere plant te groot voor je is of de bladeren/scheuten te lang zijn, is dat geen probleem. De Monstera kan gemakkelijk teruggesnoeid worden. U kunt tot 2/3 van de lengte van een scheut afknippen. Je kunt ze perfect laten drogen of gebruiken als vaasversiering of als stekken.

Gebruik hiervoor altijd een scherp en steriel mes of snoeischaar als de scheuten verhout zijn. Natuurlijk moet je ook oude en verdroogde bladeren afknippen, zodat de plant weer meer energie in zijn groei kan steken.

Monstera verpotten: na verloop van tijd heeft uw Monstera vers substraat nodig

Zoals bij veel (kamer)planten is het voorjaar de beste tijd van het jaar om te verpotten. Als je monstera te sterke wortels heeft ontwikkeld en de wortels uit de bodem van de pot steken, moet je ze verpotten. Gebruik een grotere pot om haar voldoende ruimte te geven. Bij het verpotten moet u ook de grond verversen en vers substraat gebruiken.

Tip: Zorg er altijd voor dat de luchtwortels niet knappen als u de plant in een nieuwe pot plant. Deze zijn erg gevoelig.

Monstera vermeerderen: Monstera stekken voor je eigen Monstera familie

Om extra nissen in huis te vergroenen met een Monstera, kun je je plant eenvoudig vermeerderen. De ideale tijd om een ​​kopstek te knippen (bestaat uit een scheut en meerdere kleine blaadjes, die vaak aan het uiteinde van een stengel zitten) is in het voorjaar.

Een volwassen blad moet je afsnijden inclusief de stengel en luchtwortel. Deze bijzondere wortels zijn bovengrondse wortels. Ze dienen ook als toevoerleiding en als houder.

Als je ze knipt is het belangrijk om de snijwond te laten drogen. Vervolgens kunt u de kopstek samen met de luchtwortel in de pot met verse aarde zetten en water geven.

Tip: Je kunt het beste een plastic zak over de pot doen met behulp van twee houten stokjes. Het warme, vochtige klimaat onder de kap kan ervoor zorgen dat verse scheuten sneller groeien.

Is de Monstera-plant giftig?

De verschillende delen van de Monstera-plant zijn bij overmatige consumptie giftig voor mens en dier. Zorg er daarom voor dat de plant buiten het bereik van uw hond, kat of zelfs uw kind(eren) staat.

Tips voor problemen met de Monstera

Tip 1: Als de bladranden zwart worden, is dit een teken van te veel water. De Monstera verdraagt ​​geen wateroverlast (maar ook droge bollen). Maar het kan ook een indicatie zijn van overbemesting.

Tip 2: Bruin verkleurde bladeren zijn ook een indicatie van te vaak water geven. De wortels mogen niet te veel vocht hebben, anders kunnen ze de bladeren niet meer voldoende voorzien.

Tip 3: Een teken van een tekort aan voedingsstoffen is wanneer je monstera zijn bladeren vanzelf laat vallen. In dit geval moet u uw plant onmiddellijk bemesten.


Wil je nu je eigen Monstera hebben of je collectie uitbreiden? Kijk dan hier:


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.