Mimose Pflege: Alles zu Gießen, Düngen und Vermehren dieses Wunders der Natur-Botanicly

Mimosa Care: Alles wat je nodig hebt om dit natuurwonder water te geven, te bemesten en te verspreiden

De geschiedenis van de mimosaplant

De mimosa mimosa pudica of "beschamende gevoelige plant" is slechts een van de ongeveer 500 mimosa-soorten. De mimosa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en groeit daar in tropische gebieden. Het is een kleine onderstruik en kan tussen de 30 en 50 cm hoog worden.

Wat is er zo speciaal aan de mimosa?

De mimosa dankt haar naam aan een fascinerende reactie van de bladeren. Bij mechanische prikkels, zoals aanraking, trillingen of een windvlaag, vallen de bladeren ineen.

Dit gebeurt niet met de hele fabriek, alleen waar deze is aangeraakt. Na ongeveer een half uur komen de bladeren van de gevoelige plant terug in hun oorspronkelijke vorm.

De mimosa vouwt niet alleen zijn bladeren onder mechanische prikkels. Deze magische plant beweegt zelfs 's nachts zijn bladeren. Bij gebrek aan licht vouwen hun bladeren ook naar beneden, dit wordt ook wel hun "slaaphouding" genoemd.

Dit gedrag van de plant is ook in onze taal geslopen. Zo zeggen we 'mimosa-achtig' of 'zoals een mimosa' tegen iemand die erg overgevoelig is.

Mimose: mimosa pudica

Hoe werkt deze mimosa-reactie?

Na het aanraken van de mimosa vouwen de blaadjes zich een voor een op totdat het blad volledig gesloten is. Dit gebeurt echter ook bij temperatuurverschillen, als het te warm of te koud is, vouwen de kleine blaadjes ook op. Maar wat gebeurt er eigenlijk?

De reactie van de mimosa wordt nastien genoemd. De cellen in de "bladgewrichten" verliezen kaliumionen. Door het verlies van kalium verliezen de cellen ook water en worden de gewrichten slap.

De juiste plaats voor uw mimosa

Natuurlijk mag de locatie niet worden genegeerd bij het verzorgen van mimosa. Het heeft een warme en lichte plek nodig om te gedijen. Direct zonlicht zal het echter beschadigen.

Zorg ervoor dat je mimosa niet wordt blootgesteld aan de brandende zon en dat de kamertemperatuur tussen 18 graden Celsius en 22 graden Celsius is. In de zomer kun je je mimosa ook op het balkon zetten, alleen niet in direct zonlicht.

Beschermde ruimte is net zo belangrijk. Zorg er dus voor dat ze niet aan tocht wordt blootgesteld en niet te vaak wordt aangeraakt. Het vouwen van de bladeren is een ongelooflijk vermoeiende handeling, en overmatige trillingen of windstoten veroorzaken vaak deze reactie.

Tip: De mimosa houdt ook van een hoge luchtvochtigheid, dus zet er gerust wat waterbakjes bij. Bovendien moet sigarettenrook ook uit de buurt van de plant worden gehouden.

Die richtige Mimose Pflege

Mimosa verzorging: niets kan fout gaan!

Als je ooit mimosa-verzorging hebt geprobeerd, zul je gemerkt hebben hoe gevoelig het kan zijn. Alleen al vanwege de reactie op aanraking moet je voorzichtig zijn bij het water geven. Maar geen paniek, we hebben tips voor je hoe je voor de mimosa moet zorgen en hoe je hem zeker in leven kunt houden.

De juiste grond voor de verzorging van mimosa

De aarde mag niet falen. De mimosa is tevreden met commerciële potgrond.

De mimosa houdt van vochtig

Water geven is van bijzonder belang bij het verzorgen van mimosa. De kluit van uw mimosa moet altijd goed vochtig zijn. Controleer echter voor de volgende watergift of de bovenste laag aarde een beetje is opgedroogd. De mimosa verdraagt ​​echter geen wateroverlast, dus giet overtollig water uit de pot of schotel.

Tip: Als je mimosa al goed geworteld is, kun je hem ook van onderaf water geven.Zo voorkom je dat het water in contact komt met de bladeren, maar het overtollige water moet kort daarna worden weggegooid.

Dit is hoe vaak je moet bemesten

Uw mimosa heeft om de 2-3 weken groene plantenmest nodig, vooral in de lente en de zomer. Doseer deze lager dan op de verpakking staat beschreven. Je kunt dit gemakkelijk in elk tuincentrum krijgen.

Hoe vaak moet je de mimosa verpotten?

De meeste mimosa's worden ook als eenjarige gekweekt en hoeven dus niet te worden verpot. De lente is de beste tijd voor meerjarige mimosa's. Mimosa-planten gedijen beter als ze een beetje krap zijn.

Je kunt ze echter nog steeds verpotten als ze zwaar geworteld zijn om hun verse aarde toe te voegen. Maak je geen zorgen na het verplanten, ze ziet er een beetje slordig uit. De kleine mimosa zal zeer snel herstellen.

Tip: Als je een mimosa koopt, staan ​​ze meestal in veel te kleine potten. Zo kun je ze thuis snel in een grote pot overplanten.

De bloem van de mimosa

De mimosa heeft niet alleen interessante bladeren, ze kan ook prachtig bloeien. De bloeiperiode begint in mei en kan bij goede mimosaverzorging tot september duren. De bloemen zijn roze-paars en lijken op een paardenbloem.

Wilt u dat uw mimosa bloemen heeft? Dan moet ze geen al te grote pot hebben. Pas als de wortels een beperking voelen, draagt ​​de plant bijzonder veel mooie bloemen.

Als je zaden wilt oogsten voor vermeerdering, laat dan de bloemen aan de plant totdat ze opdrogen. Dan kun je ze eraf halen en drogen tot de lente.

Mimosen Blüte

Kun je de mimosa ook vermenigvuldigen?

Je kunt mimosa vermenigvuldigen door te zaaien. Hiervoor plant je in februari-maart ongeveer 6-8 zaden in potgrond. Omdat de zaden een hoge luchtvochtigheid nodig hebben, doe je gewoon huishoudfolie over de pot en prik je er een paar luchtgaatjes in.

De pot moet warm worden gehouden op ongeveer 20-22°C en gelijkmatig vochtig. Na een week beginnen de zaden te ontkiemen. Als de jonge plantjes groot genoeg zijn, zet je de sterkste zaailingen in een pot met een diameter van minimaal 12cm.

Is de mimosa giftig?

De mimosa bevat in alle delen giftige stoffen. Deze kunnen bij inname schadelijk zijn voor de gezondheid en ook misselijkheid veroorzaken. Zet je mimosa dus buiten het bereik van dieren en kinderen.

In ons artikelGiftige kamerplanten vs. niet-giftig groen lees je meer over giftig kamerplanten.

De perfecte kamer voor je mimosa

Je mimosa heeft een kamer nodig met een hoge luchtvochtigheid en die de hele dag licht en warm is. Dus wat vind je van de badkamer? Als u echter veel gasten heeft die uw mimosa willen aanraken, is een beschermde plek beter. Als je slaapkamer altijd aangenaam warm en licht is, dan is deze kamer meer geschikt.

Tips als je mimosa zich niet lekker voelt

Mimosa's worden zelden aangevallen door ziekten en plagen. Je plant ziet er ondanks goede mimosaverzorging treurig uit en je weet niet waarom? Verwijder de pot van je mimosa en bekijk de wortels.

Sommige mimosa's hebben al ongedierte in de pot als je ze koopt, zoals slakken. Het vreet aan de wortels en je mimosa krijgt droge bladeren en ziet eruit alsof hij nooit water heeft gekregen. Helaas leggen deze slakken eieren die moeilijk te zien zijn. Als je je mimosa wilt redden, is het enige dat meestal helpt, de slakken te verzamelen en ze in verse grond te verpotten.

Tipps und Tricks für die Mimose

De mimosa is niet alleen mooi en fascinerend, met onze tips is het verzorgen van mimosa ook nog eens ongelooflijk eenvoudig.Helder, warm, vochtig en niet vaak aanraken is het enige wat ze echt nodig hebben. Vind meer interessante planten in onze winkel.

.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.