Kokoserde: Für welche Pflanzen ist sie geeignet?-Botanicly

Kokosaarde: voor welke planten is het geschikt?

Interessante feiten over kokosgrond

Kokosgrond wordt door ons steeds meer gebruikt. Of het nu gaat om kamerplanten of planten die je in de tuin verzorgt, de grond is zeer veelzijdig, vooral voor de teelt. Eigenlijk een afvalproduct van de productie van kokosolie en kokosnoten, worden de kokosschillen tegenwoordig gebruikt in de plantenwereld.

De term "aarde" is niet helemaal correct, omdat kokosgrond eigenlijk uit kokosvezels bestaat. Om precies te zijn, van kleine stukjes bast van de kokospalm. Geplette kokosnootschalen worden vaak gemengd. Dit zorgt voor de grove en losse structuur van de kokosgrond en de plant kan meer zuurstof opnemen.

Voordeel: Minder wortelrot. Voor de verkoop wordt de kokosgrond gesteriliseerd en tot korrels geperst. Er zijn nu ook verschillende samenstellingen voor de verschillende planten, die zijn afgestemd op de eigenschappen hiervan.

Ons onderwerp in dit artikel: Kokosaarde - voor welke planten is het geschikt? Veel leesplezier!

Kokoserde für welche Pflanzen

Belangrijk: Kokosaarde bevat van nature geen voedingsstoffen. Daarom is het noodzakelijk dat je je planten die het goed doen in kokosgrond ook vanaf het begin van vloeibare mest voorziet.

Voor- en nadelen van kokos

Zoals elke grond heeft kokosgrond zijn voor- en nadelen. Wat dit precies zijn hebben we hier voor je op een rijtje gezet. Zo heb je alles in één oogopslag!

Voordelen van kokosgrond

  • Je hoeft je planten niet vaak water te geven omdat de kokosgrond heel goed water kan vasthouden.
  • door de steriele verpakking zitten er geen plantenplagen of schimmelsporen in het substraat. Voor transport naar het buitenland wordt de kokosgrond geperst tot handige en ruimtebesparende korrels of kokoszweltabletten. Het kleine volume maakt het gemakkelijker om later naar huis te vervoeren.
  • geen gebruik van turf. Het is dus een milieuvriendelijk alternatief en bovendien biologisch afbreekbaar
  • De kokosgrond kan eigenlijk overal bewaard worden omdat het erg droog is en daardoor niet gaat schimmelen.

Nadelen Kokosbodem

  • een nadeel dat nauwelijks genoemd kan worden, is dat de kokosgrond even nodig heeft voordat deze doorweekt is met water en bruikbaar is.
  • Voor kokosgrond moet je hogere prijzen verwachten dan voor conventionele potgrond.
  • het bevat geen voedingsstoffen, dus uw planten moeten regelmatig en vaak worden bemest.

Voor welke planten is kokosgrond geschikt?

Nadat we de voor- en nadelen duidelijk hebben gemaakt, wil je zeker een antwoord op de vraag: "Kokosgrond, voor welke planten kun je het gebruiken?" We hebben een paar voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Kokosgrond voor kamerplanten

Palmbomen en kamerbomen: Over het algemeen werkt kokosgrond heel goed voor palmen en andere kamerbomen. Maar natuurlijk is elke plant anders en heeft verschillende eisen. Zorg er daarom voor dat de plant die je in kokosgrond wilt planten, de voorkeur geeft aan een hoge waterdoorlatendheid.

Bonsai: Bonsaiplanten houden van een mengsel van kokosgrond en geëxpandeerde klei, omdat dit de wateropslagcapaciteit vergroot.

Hier vindt u instructies voor het goed verzorgen van uw bonsai.

Orchideeën: De talloze orchideeënsoorten hebben één ding gemeen: ze stellen bijzondere eisen aan het substraat. Je bent van harte welkom om een ​​beetje kokosgrond onder de speciale orchideeëngrond te mengen.

Hoe zorg je goed voor je orchideeën.

Kokosgrond voor groenten

Paprika's, tomaten, courgettes: Kokosaarde is bijvoorbeeld prima geschikt voor het zaaien van zaden in een zaaibakje voor dit soort groenten, maar zodra je de jonge plantjes in je eigen pot verplant of in de tuin, gebruik dan meer voedselrijke grond. Je kunt natuurlijk altijd een beetje kokosgrond mengen voor een betere waterretentie.

Kokosgrond voor kruiden

Kokoserde

Peterselie, basilicum & co: Kokosaarde is ook geschikt voor het kweken van kruiden.

Kokosgrond voor vetplanten en cactussen

cactussen en vetplanten zoals aloë vera en echeveria geven de voorkeur aan voedselarme grond, maar de grond heeft ook een hoge waterdoorlatendheid nodig. Om deze reden is kokosgrond niet ideaal voor vetplanten of cactussen. Het is daarom beter om een ​​speciale succulente grond te gebruiken of potgrond en kalkvrij zand toe te voegen aan je kokosgrond.

Conclusie voor het gebruik van kokosgrond

Het enige waar je rekening mee moet houden als je kokosaarde gebruikt, is hoe je er na het planten voor zorgt. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat je je planten altijd voldoende voedingsstoffen geeft. U kunt bijvoorbeeld direct vloeibare mest toevoegen bij het activeren van de grond.

De meeste kamerplanten moeten elke 2-3 maanden worden bemest. Bij kokosgrond dient u 1x per maand ca. 1/4 meststof door uw gietwater te mengen en de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid iedere 3 maanden.

.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.