Kiwi Pflege: Mit diesen einfachen Tipps trägt Dein Kiwibaum jahrelang

Kiwiverzorging: Met deze simpele tips zal je kiwiboom jarenlang vrucht dragen

Een klein verhaal over de kiwi

De kiwiplant komt oorspronkelijk uit China en wordt daarom ook wel "Chinese kruisbes" genoemd. De naam kiwi komt van het feit dat hun vruchten meestal geïmporteerd worden uit Nieuw-Zeeland en het heraldische dier van Nieuw-Zeeland is de kiwivogel.

In Azië worden al meer dan duizend jaar kiwi's verbouwd. Hun lange scheuten worden gebruikt om papier te maken. Kiwi's kunnen hier ook worden gekweekt, maar ze hebben een warme, regenachtige zomer nodig met een milde winter.

Kiwi Vogel

Het symbool van Nieuw-Zeeland, de kiwi. Het is al meer dan 30 jaar bij ons bekend en is sindsdien een van de meest populaire exotische vruchten. Het is rijk aan vitamines en bevat weinig calorieën.

De verschillende soorten kiwi

Actinidia deliciosa: Deze soort is de meest voorkomende soort, we kennen hem als de grote harige kiwi.

Actinidia chinensis: Het is zeer zuurarm, heeft een gladde schil en geel vruchtvlees.

Actinidia arguta: Dit zijn de kiwibessen of ook wel minikiwi's genoemd. Deze hebben ook geel vruchtvlees.

Kiwisoorten voor op het balkon

Er zijn veel soorten die je in een emmer kunt bewaren en dus ook op je balkon kunt staan. De variëteiten "Jenny" (kleine vruchten), "Issai" (gladde schil) en "Solo" (grote vruchten) zijn zelfvruchtbaar, wat betekent dat ze mannelijke en vrouwelijke bloemen aan één boom hebben. Als je minikiwi's wilt planten, dan zijn het vrouwelijke ras "Weiki" en het mannelijke ras "Milano" perfect.

De juiste locatie voor uw kiwiboom

Kiwi's groeien het beste op een beschutte plek. Het moet warm zijn en niet in de volle zon. Als je wilt dat je kiwi op het balkon staat, dan is het zuidwesten of zuiden het beste.

Een balkon dat grotendeels in de schaduw ligt, is niet geschikt. De kiwi ontwikkelt lange scheuten. Kies daarom een ​​locatie waar het goed kan scoren.

Tip: Zorg voor een stabiel trellis zodat uw kiwi voldoende kan worden ondersteund.

Kiwibäume nebeneinander

Verzorging van kiwiplanten: zo eenvoudig is het!

Natuurlijk zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het verzorgen van een kiwi. Met onze tips slaag je zeker zonder problemen.

Deze aarde heb je nodig voor je kiwi

De kiwi is hier niet veeleisend. Goed beluchte, humusrijke tuingrond is erg goed voor je. Wat kiwi's echter helemaal niet lekker vinden, is kalk, dus de pH-waarde moet altijd lager zijn dan 6.

Je kiwi water geven

Bij de verzorging van kiwi's mag water geven natuurlijk niet ontbreken, omdat ze veel water nodig hebben. Kiwi's hebben ook veel water nodig tijdens het vruchtlichamen. Als ze niet genoeg water krijgen, valt het fruit vroeg af.

Hiermee moet u rekening houden bij het bemesten

Je hoeft je kiwiboom pas vanaf het tweede jaar na aanplant te bemesten. Eerst voorzichtig bemesten, vanaf het vijfde jaar kan je de hoeveelheid langzaam opvoeren.

Moet de kiwi gesneden worden?

Nadat je kiwiboom drie jaar oud is geworden, is het tijd voor een snoeibeurt. Twee keer per jaar is ideaal. In februari of maart verwijder je dode takken.

In juli of augustus verwijder je de scheuten boven de walnootgrote vruchten zodat er zes tot acht bladeren overblijven. In de nazomer moet je altijd zwaar snoeien, omdat de kiwiboom in het voorjaar veel "bloedt".

Je kiwi verplanten

De beste tijd om te verplanten is voor het ontkiemen. Het is meestal het beste tussen eind februari en begin april. De kiwi heeft ondiepe wortels en is erg breed.

In een pot planten is dus niet ideaal, maar het kan nog wel. Als je je kiwi op het balkon wilt houden, is een grote pot meer geschikt.

Verzorging van kiwi's: de kiwiboom overwinteren

Het is ideaal als je de kiwiboom in de winter naar binnen haalt. Zet ze daar op een lichte en koele plaats. Geef de kiwi matig water en bemest in de winter niet.

Maar laat ze niet uitdrogen. Zet je kiwi pas weer buiten als er geen vorstperiodes meer zijn.

Als je geen mogelijkheid hebt om je plant naar binnen te krijgen, zorg dan dat deze op een beschutte plek op het balkon staat. Plaats ze zo dicht mogelijk bij de muur van het huis. Wikkel de emmer in fleece en plaats er piepschuim onder.

Die richtige Kiwi Pflege

Je kiwi telen is zo eenvoudig

Kiwi's worden vermeerderd door stekken. Snijd hiervoor in de vroege zomer ca. 15 cm lange, potlooddikke scheuten af. Deze moeten al verhout zijn en drie of vier gemakkelijk herkenbare ogen hebben.

Verwijder alle bladeren behalve een paar aan het uiteinde van de scheut. Steek de scheut in een pot met potgrond.

Zet je stekken op een schaduwrijke en windbeschermde plaats en bedek het oppervlak met wat mulch of stro. Zodra de stekken door de pot zijn geworteld, kunt u uw kiwibomen op hun rechtmatige plaats planten.

Tip: Koop geen kiwizaden, ze bloeien pas na meer dan 10 jaar.

Kiwi's : Kan uw kiwiboom ook vrucht dragen?

De kiwiboom kan alleen vrucht dragen als je minimaal één vrouwelijke en één mannelijke plant hebt. Sinds kort is er ook een nieuw ras met mannelijke en vrouwelijke bloemen.

Hoe je mannelijke en vrouwelijke planten herkent is heel eenvoudig: de bloemen van de vrouwelijke kiwi zijn wit, de bloemen van de mannelijke zijn geelachtig. De bloeitijd van de kiwi is in juni. Als je kiwi geen bloemen heeft als je hem koopt, vraag het dan bij het plantencentrum .

Wat te doen als het niet helemaal goed gaat met je kiwi?

De kiwi is zeer resistent tegen ongedierte. Je kunt maar een paar dingen fout doen als het gaat om de verzorging van kiwi's. Als je je kiwi niet genoeg water geeft, valt de vrucht voortijdig af of worden de bladeren bruin en verdrogen.

Als je bladeren geel worden, kan dit te maken hebben met een te hoge pH-waarde. Zorg ervoor dat je aarde gebruikt met een pH lager dan 6.

Kiwi Pflanze, die Kiwi Frucht

De zorg voor de kiwi is helemaal niet moeilijk, veel water geven, geschikte grond en een lichte, windbeschermde standplaats zijn de boodschap.Wilt u meer groenten en fruit telen? In onze winkel vindt u veel verschillende artikelen, bijvoorbeeld over het onderwerp aardbeien kweken.

Als je op zoek bent naar kamerplanten, kom dan gerust eens langs in onze winkel

.

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.