Hydrokultur Pflanzen umtopfen: Schäden an der Pflanze vermeiden

Hydroponische planten verpotten: voorkom schade aan de plant

Een heel bijzondere plant - de hydrocultuurplant

Hydrocultuur is iets heel bijzonders. Ze hebben geen aarde nodig om te groeien. Een tijdje geleden had niemand gedacht dat planten zouden kunnen overleven zonder aarde. Tegenwoordig is hydrocultuur wereldwijd bekend en ook erg populair.

Heb je er ooit aan gedacht om zelf hydrocultuur te planten? Dan kun je in dit artikel alles leren over hoe je je plant het beste kunt ontdoen van de kruimelige grond en hem in de wereld van hydrocultuur kunt brengen. Als je echter al lang hydrocultuur hebt en het wordt te klein voor de pot, dan moet je het langzaam verpotten.

We laten je zien waar je speciaal op moet letten bij het verpotten van hydrocultuurplanten om schade te voorkomen.

Wanneer moet je hydrocultuurplanten verpotten?

Dehydrocultuurplanten hoeven veel minder vaak verpot te worden dan planten in conventionele grond. De hydrocultuurplanten hebben af ​​en toe nog een grotere pot nodig zodat hun wortels weer genoeg ruimte hebben.

De beste tijd om hydrocultuurplanten te verpotten is tussen de lente en de zomer. De planten hebben op dit moment de meeste energie en verdragen het verpotten veel beter.

https://www.botanicly.de/blogs/urban-jungle/hydrokultur-pflanzen-umtopfen-so-vermeidest-du-schaeden-an-deiner-pflanze

Dit heb je nodig om hydrocultuurplanten te verpotten

Omdat je geen conventionele aarde gebruikt voor je hydrocultuur, heb je natuurlijk een aantal speciale dingen nodig. Met deze dingen werkt het verpotten van hydrocultuurplanten gegarandeerd.

Waterdichte plantenbak met speciale binnenpot

Om ervoor te zorgen dat je plant niet in direct water staat en vervolgens doodgaat door wateroverlast, zijn er speciale potten voor hydrocultuurplanten. De binnenpot bestaat uit de eigenlijke pot waarin het substraat later komt en de waterstandindicator. Twijfel je nog steeds en vraag je je af waar je zoiets vandaan moet halen?

Hier hebben we een geweldig allround pakket, met substraat, meststof, cachepot en binnenpot. De juiste planten haal je natuurlijk bij ons in de botanisch winkel, neem gerust een kijkje.

Waterniveau-indicator

Met een waterniveau-indicator is water geven heel eenvoudig. Met dit display gaat het water meestal de hele vakantie mee zonder dat iemand langs hoeft te komen om het water te geven.

substraat

Een anorganisch materiaal wordt gebruikt als "aarde" in de hydrocultuurplant. Geëxpandeerde klei of vulkanisch gesteente is hiervoor het meest geschikt. Kleikorrels zijn gemaakt van klei en kunnen tijdens het maken een ongelooflijke hoeveelheid water vasthouden.

Vulkanische gesteenten zoals perliet en basalt kunnen voedingsstoffen en water voor lange tijd opslaan. Grind of zand leent zich niet zo goed voor hydrocultuur. Beide zijn moeilijk schoon te houden en wegen enorm.

Dit is de beste manier om verder te gaan bij het verpotten

Stap 1: Haal de oudere plant uit de oude pot. Dit is meestal niet zo eenvoudig, omdat sommige planten al sterke wortels hebben gevormd. Als de wortels het vat al overgroeid zijn, moet u zeer voorzichtig te werk gaan.

Maak de wortels zo voorzichtig mogelijk los om ze niet te beschadigen. Je kunt het beste de hele binnenpot openknippen om de plant eruit te halen.

Stap 2: Maak de wortels zorgvuldig schoon met water en controleer direct of alle wortels gezond zijn. Dode wortels zijn niet meer functioneel en kunnen snel gaan rotten. Snijd ze dus af met een schoon, scherp mes.

Stap 3: U hoeft geen nieuwe geëxpandeerde klei te kopen, u kunt gewoon uw oude gebruiken. Om stof, vuil of kunstmestresten van de oude geëxpandeerde klei te verwijderen, moet deze opnieuw grondig worden schoongemaakt.Hierdoor blijft de plant gezond en krijgen de wortels voldoende zuurstof

Stap 4: Vul nu de binnenpot met een laag geëxpandeerde klei. Dit voorkomt dat de wortels direct in het water hangen. Controleer of de waterniveau-indicator werkt door er wat water in te gieten.

Stap 5: Zet nu de plant erin en vul de rest van de binnenpot met de geëxpandeerde klei. Nu kun je de binnenpot terug in de cachepot plaatsen en vullen met water.

Hydrokultur Pflanzen umtopfen

Hier moet je speciaal op letten

Het verpotten van hydrocultuurplanten is helemaal niet moeilijk. Toch zijn er een paar punten waar u speciaal op moet letten.

Waterbalans

Na het verpotten van hydrocultuurplanten zijn er 3 waterstanden die je in de gaten moet houden met de waterpeilindicator. Controleer de advertentie een of twee keer per week. Als het waterniveau onder het minimum is, moet u wat water toevoegen tot het optimale niveau, dat is het normale waterniveau.

Vul het water alleen tot het maximum in uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat. Meestal duurt het water ongeveer 3 weken.

Afhankelijk van de locatie, plant en de grootte van de pot kan de hoeveelheid water sterk variëren. Als de waterniveau-indicator een minimum aangeeft, is het niet nodig om direct optimaal water te geven.

Voor een grote plant in een vrij kleine pot en op een zonnige plek is elke 4 dagen water geven voldoende. Een kleine plant in een grote pot die in de schaduw staat, kan ongeveer een maand lang dezelfde hoeveelheid water aan.

Reinig substraat

Het is belangrijk dat de geëxpandeerde klei vrij is van vuil, stof en kunstmestresten. Om de 2-3 jaar de bovenste laag substraat verwijderen en reinigen of vervangen door een nieuwe. Anders is het ook voldoende als je het substraat schoonmaakt bij het verpotten van hydrocultuurplanten.

Planten omzetten in hydrocultuur

De lente is de beste tijd om hydrocultuurplanten te verpotten. Gebruik altijd gezonde planten. Een stervende plant verplaatsen heeft in ieder geval geen zin meer.

Allereerst, zet alles klaar wat je nodig hebt om te verpotten. Haal de plant met de aarde uit de oude pot en schud voorzichtig de oude aarde eraf. Je kunt ook voorzichtig proberen het vuil met je vingers te verwijderen.

Vervolgens dompel je de wortels volledig onder in lauw water zodat ook de rest van de aarde wordt verwijderd. Alle organische stof aan de wortel moet worden verwijderd om later rot te voorkomen.

Spoel de geëxpandeerde klei goed af met water en laat het een beetje drogen, het mag niet meer zichtbaar nat zijn. Giet vervolgens een laag in de binnenpot met de waterniveau-indicator zodat de bodem bedekt is. Houd nu de plant in de pot en vul de geëxpandeerde klei op zodat de wortels niet meer te zien zijn en de plant stevig staat.

Je moet de geëxpandeerde klei niet direct van bovenaf water geven na het verpotten van hydrocultuurplanten. Het water moet in de planter worden gegoten en vervolgens wordt de plant in de binnenpot geplaatst.

Hydrokultur Pflanzen umtopfen

Zoals je kunt zien, is het hanteren van hydrocultuurplanten heel eenvoudig. Wees niet verlegen, want hydrocultuur heeft veel voordelen. Als je meer wilt weten over de verzorging van hydrocultuur, bekijk dan het artikel Hydrocultuurplanten.

Als je geen plant hebt die je hydrocultuur wilt kweken, kom dan gerust eens langs in onze winkel, je vindt hier een aantal hele mooie exemplaren.

.

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.