Glückskastanie Pflege: Das kleine 1x1 für Gießen, Düngen und Überwintern-Botanicly

Kastanjeverzorging: de kleine 1x1 voor water geven, bemesten en overwinteren

Het spannende verhaal van de gelukskastanje

Inwoners van Azië geloven dat de gelukskastanje voorspoed en geluk brengt. Er wordt gezegd dat het geld vangt en vasthoudt met zijn handachtige bladeren. De Aziaten gebruiken ook het fruit (Guiana-kastanjes) evenals de bloemen en jongere bladeren bij het koken. Omdat de gelukskastanje mooi is en heel gemakkelijk te verzorgen, kun je dit waarschijnlijk geluk noemen.

De gelukskastanje (Pachira Aquatica) wordt in Duitsland ook wel geldboom of wilde cacaoboom genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika (Mexico, Peru en Brazilië) en kan 20 meter hoog worden.

De geldkastanje is verwant aan de baobabboom en behoort tot de katoenboomfamilie (Bombacoideae). In Duitsland wordt hij vooral als sierplant gehouden en is erg populair vanwege zijn bijzondere stam.

De gelukskastanje heeft een verdikte stam, die meestal ter decoratie wordt gevlochten. De kastanje slaat veel water op in deze stam. In Duitsland bereikt hij meestal een hoogte van maximaal 2 meter.

De geldkastanje heeft grote, groen/gele bloemen die erg op een borstel of veer lijken. De gelukskastanje bloeit echter maar zeer zelden in ons land. In zijn oorspronkelijke habitat produceert de plant houtachtige eetbare vruchten die ongeveer 15 centimeter groot zijn.

Die Glückskastanie

De juiste plek voor je gelukskastanje

De gelukskastanje staat het liefst op een lichte standplaats zonder direct zonlicht. Het is echter ook tevreden met gedeeltelijk beschaduwde locaties, maar groeit daar erg langzaam.

De optimale kamertemperatuur ligt tussen 12 en 25°C.

Zorg voor de gelukskastanje: zo eenvoudig is het!

De zorg voor de gelukskastanje is niet zo moeilijk als je zou denken. Met onze tips kun je het zonder problemen doen.

Welke aarde heb je nodig voor de gelukskastanje?

Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is. Cactusgrond uit speciaalzaken is zeer geschikt. Als u gewone potgrond gebruikt, moet u deze mengen met zand of geëxpandeerde klei.

Als alternatief kan de Pachira aquatica ook in hydrocultuur gehouden worden. Hoe dit werkt lees je in ons artikel over het verpotten van hydrocultuurplanten .

Hier moet u rekening mee houden bij het water geven

Bij de verzorging van je gelukskastanje is vooral de juiste hoeveelheid water belangrijk. De plant slaat water op in de stam en heeft daarom nauwelijks water nodig. Het is voldoende als je ze één keer per week water geeft.

Hoe vaak moet je de gelukskastanje bemesten?

In het eerste jaar heeft uw geldboom geen kunstmest nodig. In het volgende jaar bemest je ze, te beginnen in de zomer, idealiter om de 14 dagen.

Verpot de gelukskastanje goed

Te smalle plantenbakken zijn niet erg prettig voor uw gelukskastanje. Meestal worden ze echter op de markt aangeboden in veel te kleine containers.

Daarom is het logisch om ze direct na aankoop te verpotten in een grotere bak. Verpot uw gelukskastanje om de één tot twee jaar. De lente is de beste tijd om dit te doen.

Tip: Controleer na het kopen van je plant of de stelen elastiekjes hebben. Deze snijden zwaar in de stam en moeten snel worden verwijderd.

Verschiedene Töpfe für Glückskastanie

Moet de gelukskastanje gesneden worden?

Nee, snoeien is meestal niet nodig. Verdorde of droge bladeren kunnen met de hand worden verwijderd, zolang ze er niet vanzelf af vallen.

Je gelukskastanje goed overwinteren

In de winter moet u ervoor zorgen dat de verwarmingslucht niet te droog is. Besproei ze dagelijks met kalkarm, lauw water om te voorkomen dat ze blad verliezen.

De geldkastanje is niet winterhard en verdraagt ​​dus geen temperaturen onder de 12°C, maar houd je plant in de winter niet te warm. Temperaturen tussen 12 en 15°C zouden hier optimaal zijn.

Wilt u meer weten over het overwinteren van andere planten? Bekijk dan ons artikel over Overwinterende planten.

Kleurkastanjes vermeerderen, kan dat?

Je kunt de gelukskastanje in de zomer gemakkelijk vermeerderen door te zaaien of met stekken. Snijd de gewenste scheut af met bladeren en steek deze in een vochtig turf-zandmengsel. Leg er een folie over om het vochtig en warm te houden. De grond moet rond de 25-30°C zijn om de stekken goed te laten wortelen.

U kunt uw stekken ook bij voorkeur in een glas water leggen voordat u gaat planten. Snijd hiervoor een zo verhout mogelijke stek met een paar groene blaadjes af en plaats deze in een glas water.

De scheut moet minimaal 2 cm onder water staan. Vermijd hier direct zonlicht. Als er voldoende wortels zijn gevormd, kun je je plant in de volle grond potten.

Glückskastanien Jungpflanzen

Is de gelukskastanje giftig voor katten?

Nee, absoluut niet. De gelukskastanje is een van de niet-giftige kamerplanten. De bladeren en vruchten zijn zelfs eetbaar. Deze kamerplant is dus ook ongevaarlijk voor je harige vriendjes.

De juiste kamer voor je gelukskastanje

Omdat de gelukskastanje onschadelijk is voor mens en dier, kun je hem in elke lichte kamer plaatsen. Zorg ervoor dat de kamertemperatuur niet onder de 12°C komt.

Tips voor problemen met de geldboom

Als je gelukspalm gele bladeren krijgt, kan dit te wijten zijn aan een lage luchtvochtigheid. Vooral in de winter kan dit een probleem zijn door de droge lucht van de verwarming. Besproei je plant dagelijks met kalkarm water om een ​​hoge luchtvochtigheid te creëren en de lucht blijft vochtig genoeg.

Wateroverlast kan ook leiden tot gele bladeren of zelfs bladverlies. In dit geval helpt niets anders dan verpotten. Onderzoek de wortels en verwijder rotte plekken.

Je krijgt vaak de gelukskastanje met een gevlochten stam, maar dit maakt de plant vatbaarder voor ongedierte.

Glückskastanie Pflege

Zoals je kunt zien, is het verzorgen van de gelukskastanje helemaal niet moeilijk. Zorg ervoor dat ze niet te veel water krijgt en dat de lucht niet te droog is, vooral in de winter. Met onze tips kan er absoluut niets fout gaan.

Natuurlijk kunt u de gelukskastanje ook bij ons kopen. Bezoek gerust onze winkel.

.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.