Ginkgo Pflege: Standort, Gießen und Überwintern

Ginkgo Care: Locatie, Hatering en Hibernating

Het spannende verhaal van de ginkgoboom

De ginkgo bestaat al zo'n 250 miljoen jaar. Het groeide dus al toen de aarde nog bewoond werd door dinosaurussen. Het is nog onduidelijk hoe de ginkgo (ook wel ginkgo biloba genoemd) aan zijn naam komt.

Aangenomen wordt dat de ontdekker Engelbert Kaempfer het eigenlijk Ginkyo noemde. Dat betekent zoiets als zilveren abrikoos. De letter "y" is mogelijk vervangen door een "g" vanwege een typografische of drukfout. In 1771 werd deze zogenaamd onjuiste spelling voortgezet door Carl von Linné.

In het wild bereikt de ginkgoboom een ​​hoogte van ongeveer 30 - 40 meter. De boom bloeit pas vanaf een leeftijd van 35-40 jaar en pas in de herfst als de zaden op de grond zijn gevallen. De ginkgo heeft kenmerkende, licht- tot middengroene bladeren die een beetje aan eendenpoten doen denken.

Ginkgo zorg

De ginkgo is niet alleen een levend fossiel, hij is ook mooi en enorm veerkrachtig. Hij wordt ook wel de tempelboom genoemd en groeit in de adembenemende tempelcomplexen van Korea en Japan. De ginkgo is zeer fascinerend en kan van je huis een echte oase maken. We hebben alles wat u moet weten over ginkgo-verzorging voor u samengevat.

De verschillende Ginkgo-variëteiten

  • “Aurea”: De bladeren van deze variëteit zijn zelfs in de zomer geel
  • "Autumn Gold": Deze variëteit wordt als zeer robuust beschouwd, is breed kegelvormig en heeft een felgele kleur
  • 'Pendula': Dit is een vrij kleine boom met een parapluvormige hangende kroon
  • 'Princeton Sentry': Deze boom wordt 15-20 meter hoog en 4-6 meter breed. Het heeft een smalle, zuilvormige kroon met opstaande takken.
  • "Tremonia": Deze variëteit wordt tot twaalf meter hoog en heeft een zuilvormige gewoonte.

De juiste locatie voor uw ginkgo

De ginkgoboom staat het liefst direct in de zon . Hij houdt van warm en helder, maar hij voelt zich ook comfortabel in de halfschaduw. Zet de jonge ginkgo best op een zonnige plek, maar niet in de brandende zon. Daar zijn ze nog te gevoelig voor.

De ideale locatie voor Ginkgo is de tuin , het balkon of het appartement. De ginkgo kan zelfs als bonsai worden gekweekt.

Ginkgo boomverzorging is zo makkelijk te koppelen

Ginkgo heeft mannelijke en vrouwelijke bomen. Als je er een koopt, weet je natuurlijk niet welk geslacht het is.

Tip : In de herfst krijgen de vrouwelijke exemplaren oranje vruchten die sterk lijken op mirabellen. Naarmate deze rijpen, ontleedt de vrucht. Hierdoor ontstaat een zeer onaangename geur die doet denken aan zweet

Bij de verzorging en overwintering van ginkgo's maakt het niet uit of je mannelijke of vrouwelijke planten hebt. Ginkgo-verzorging is heel eenvoudig, we laten u zien waar u speciaal op moet letten.

Hier moet u op letten bij het water geven en bemesten

Goed water geven is vooral belangrijk bij de verzorging van de ginkgo. De ginkgo heeft niet veel water nodig, houd de grond alleen licht vochtig. Het tolereert echter ook geen wateroverlast.

Van maart tot november kunt u uw ginkgoboom ook elke 2-3 weken bemesten.

De juiste grond voor ginkgo-verzorging

Voor uw ginkgoboom kunt u gewone potgrond gebruiken. Omdat de ginkgo bij ons ook in het wild kan groeien, stelt hij geen hoge eisen aan speciale substraten. Dit maakt de verzorging van ginkgo des te gemakkelijker.

Zo verpot je je ginkgo

Jongere ginkgo's kunnen elk jaar worden verpot. Voor oudere bomen is echter elke 3-5 jaar voldoende. De beste tijd om te verpotten is maart/april. Als je meer wilt weten over het verpotten van kamerplanten, dan hebben we hier het perfecte artikel voor je.

Ginkgo zorg

Moet je je ginkgo snoeien?

Als je wilt dat je ginkgo er bossiger en compacter uitziet, kun je hem ook knippen. Zorg ervoor dat je ca. 1 cm boven een uitwendige scheut knipt.

Zo krijg je je ginkgo de winter door

Overwinteren is net zo belangrijk bij de verzorging van ginkgo's. De ginkgoboom is winterhard in Midden-Europa. Dit geldt echter niet voor ginkgo's in een pot.

Potplanten zijn niet geheel winterhard door de onbeschermde kluit. De planten moeten op een lichte en koele plaats overwinteren, maar beschermd zijn tegen vorst.

De temperatuur mag niet hoger zijn dan 5°C, zodat het niet begint te ontkiemen. Als je geen lichte en koele standplaats tot je beschikking hebt, kun je hem ook op een donkere en koele plek overwinteren. Ook hier mag je hem geen water geven.

De ginkgoboom vermeerderen, zo makkelijk is het!

Voortplanting door zaad

Ginkgo's worden meestal vermeerderd door zaad of enten. Hoewel de verzorging van ginkgo heel eenvoudig is, is de voortplanting vrij moeilijk.

Het kweken van zelfgeplukte zaden is meer een kwestie van geluk. Dit komt omdat verzamelde zaden door de temperatuur- en lichtomstandigheden niet goed rijpen en vroegtijdig van de boom vallen. De zaden worden dus meestal geïmporteerd uit Zuid-Europa of Azië.

De verse zaden worden ontdaan van hun onaangenaam ruikende schil en bewaard in kratten met vochtig zand. Zo kun je ze gemakkelijk bewaren tot het voorjaar. Vanaf april worden de zaden gezaaid in zaaddozen of direct in de plantpot.

Voortplanting door stekken

Helaas is de vermeerdering van stekken ook niet zo eenvoudig, maar het is het proberen waard. De stekken moeten 20 cm lang zijn en eind mei - begin juni uit nieuwe scheuten komen. De stekken worden bij de tak gescheiden en vervolgens in vochtige potgrond geplaatst.

Ginkgo zorg

Is de ginkgo giftig?

De ginkgoboom is niet giftig , integendeel. Het extract, dat wordt verkregen uit de ginkgoboom, wordt beschouwd als een remedie tegen hartproblemen, hoofdpijn, slecht geheugen en nog veel meer. Ginkgo-noten en zaaddozen worden ook gebruikt om hoest te behandelen.

Pas echter op: ginkgobladeren bevatten ginkgolinezuur, wat kan leiden tot maagproblemen en allergische reacties. De bladeren mogen daarom niet in grote hoeveelheden puur worden geconsumeerd. Ook de ginkgozaden zijn niet giftig, maar bij teveel (10 stuks/dag) kunnen ze, vooral bij kinderen, tot deficiëntieverschijnselen leiden.

De juiste kamer voor je ginkgo

Een met licht overgoten kamer is ideaal voor de ginkgo. Aangezien hij ook best groot kan zijn, zou de woonkamer ideaal zijn. De luchtvochtigheid in de badkamer is te hoog en de slaapkamer kan te donker zijn.

Tips voor problemen met je ginkgo

Ginkgo-verzorging omvat natuurlijk ook bescherming tegen ongedierte. Ginkgo's zijn echter bijna resistent tegen typische houtziekten en -plagen. In het veld worden de ginkgobomen echter vaak door woelmuizen gegeten.

De ginkgoboom is een exotische, ongelooflijk winterharde plant. Ginkgo verzorgen is heel eenvoudig, misschien zal dit fossiel je overtuigen en je woonkamer een Aziatisch tintje geven.

Denk je dat planten voor zonnige locaties, zoals de ginkgo, perfect zijn voor in huis en bij jou in goede handen zijn? Dan vind je hier nog meer planten voor lichte locaties die je interieur laten stralen!


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.