Ficus Microcarpa : Alles zur Pflege der Chinesischen Feige

Ficus Microcarpa : alles voor de verzorging van de Chinese vijg

Het verhaal van de Ficus microcarpa

De Ficus microcarpa of ook wel Chinese vijg of Indiase laurier, komt oorspronkelijk uit Noord-India, Zuid-China en Noord-Australië. De Chinese vijg wordt vaak gebruikt in tropische gebieden om schaduw te geven op straat en, net als wij, als sierplant.

Bij goede verzorging vormt deze plant zeer mooie maar oneetbare vruchten. Helaas ontwikkelt het in de binnencultuur slechts zeer zelden bloemen, die later door bemesting vrucht worden.

Je vindt dit type ficus meestal in bonsaivorm, waarbij de dikke wortels erg op ginseng lijken. Om deze reden wordt de Chinese vijg ook wel "Ficus microcarpa ginseng" genoemd. In het wild kan de Ficus microcarpa een grootte bereiken van meer dan 25 meter. Een andere populaire Ficus-soort is de Ficus Benjamina (Zoete Vijg).

ficus microcarpa

Of het nu een echte boom is of een kleine bonsai, de Ficus microcarpa slaat een mooi figuur in welke vorm dan ook. Dit type ficus is echter vooral populair bij Bonsai Ficus "Ginseng". Door de kleine groeiwijze en de dikke wortels is de "Chinese vijgenbonsai" een ontzettend decoratieve plant.

Heb je altijd al een Aziatische flair in huis willen halen en deze mooie kleine boom willen kopen? Dan kunnen we je in het volgende artikel een paar leuke tips geven over locatie en verzorging.

De juiste locatie voor uw Ficus microcarpa

De Ficus microcarpa houdt van licht en staat het liefst op een constant warme en lichte standplaats zonder grote temperatuurschommelingen. Vermijd echter een locatie met direct zonlicht, omdat dit de ficus snel kan verbranden.

Tip: Wil je dat je Ficus microcarpa vitaal en fris blijft, zorg dan voor een hoge luchtvochtigheid. Hiervoor kun je eenvoudig wat waterbakjes bij de plant plaatsen.

Chinese vijgenverzorging: hoe het werkt!

De Chinese vijg stelt weinig eisen, alleen de juiste hoeveelheid water speelt een grote rol. In een paar stappen leggen we je uit waar je op moet letten bij de Ficus microcarpa.

De optimale bodem voor de Chinese vijg

Uw ficus heeft geen speciale grond nodig, commerciële potgrond is hier voldoende.

Hoe vaak geef je de Ficus microcarpa water

Je ficus water geven is wat moeilijker. Het moet altijd matig vochtig worden gehouden, omdat de kluit niet volledig mag uitdrogen. Helaas is de Ficus microcarpa erg gevoelig voor wateroverlast, zorg er dus voor dat overtollig water direct wordt afgevoerd.

Tip: Het gietwater moet op kamertemperatuur, oud en zo min mogelijk kalk bevatten.

Hoe vaak moet de Ficus microcarpa bevrucht worden?

Uw Chinese vijg moet van april tot september ongeveer elke 2 weken worden bevrucht.

Hier moet je rekening mee houden bij het verpotten

Jonge planten moeten meestal jaarlijks verpot worden. Als hij een beetje groter is, is het genoeg voor hem om de 2-3 jaar. Zoals bij bijna elke plant raden we aan om in het voorjaar te verpotten.

Tip: Kies echter geen te grote pot. Als de wortels van de ficus wat beperkter zijn, zal de plant bossiger worden.

Moet de Ficus microcarpa geknipt worden?

In tegenstelling tot andere bonsai hoeft de Ficus Ginseng niet bij de wortel afgesneden te worden. Het volstaat als u slechts enkele takken verwijdert die uit de kruin steken. Hoe ouder je ficus is, hoe minder je hem uiteindelijk hoeft te knippen. Als u teveel takken heeft afgeknipt, is dit voor de Ficus microcarpa geen probleem, want deze zal zeer snel weer uitlopen.

Hier moet u rekening mee houden in de winter

Tussen oktober en februari hoeft de Ficus microcarpa minder water te geven, maar vaker met kalkvrij water te besproeien, anders wordt de lucht door de verwarming te droog voor uw Ficus. Je hoeft de kamerplant maar om de 6 weken te bemesten en de temperatuur mag niet onder de 15°C komen.

Wilt u meer weten over overwinterende planten? Bekijk dan dit artikel over Overwinterende planten: Hoe pepers, pepers en co. tijdens de winter.

Tip: Geen paniek! In de winter kan het voorkomen dat uw ficus wat blad verliest door gebrek aan licht. In het voorjaar herstelt hij echter snel.

ficus microcarpa

Zo vermenigvuldig je je Ficus microcarpa

Ficus microcarpa wordt meestal vegetatief vermeerderd, dat wil zeggen dat de vermeerdering plaatsvindt via delen van twijgen en takken. Knip hiervoor een tak naar keuze uit de plant met minimaal 1-2 bladeren en een lengte van 15 cm en plaats het onderste uiteinde in een glas water.

Zet deze pot op een lichte, warme plaats bij ongeveer 25-30°C en met een hoge luchtvochtigheid. Na een paar weken zullen zich kleine wortels vormen. Nu kun je de tak met wortels en bladeren planten in een pot naar keuze.

Is de Ficus microcarpa giftig?

Ficus microcarpa is giftig in alle delen van de plant. Zet het dus op een beschermde plaats waar kinderen of huisdieren er niet bij kunnen.

Met ons artikel Giftige kamerplanten vs. niet-giftig groen kun je meer te weten komen over kamerplanten waarvan je misschien niet wist dat ze giftig zijn.

De juiste kamer voor uw Ficus microcarpa

Een kamer met veel licht en warmte is het beste. Misschien is er een plekje in je badkamer voor je Chinese vijg, want hij houdt ook van een hoge luchtvochtigheid.

Tips als het niet goed gaat met je Ficus microcarpa

Als je Ficus microcarpa zijn bladeren verliest, kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Hij is gevoelig voor snelle veranderingen in temperatuur, tocht, verandering van standplaats en gebrek aan licht. Als het gietwater te kalkhoudend is, zie je witte aanslag op de wortels.

Dus probeer je plant water te geven met kalkarm water. Als je te veel water geeft, zullen de wortels van je ficus gaan rotten en gaan schimmelen. Als je het op tijd verpot, kun je het misschien opslaan.

De Aziatische schoonheid is ook bij ons verkrijgbaar

Het verzorgen van de Ficus microcarpa is helemaal niet moeilijk. Voldoende licht en warmte zijn het belangrijkste. Zorg ervoor dat de ficus niet te vochtig is, anders gaan de wortels rotten. Met onze tips verzorg je de Ficus microcarpa gemakkelijk.

.

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.