Elefantenfuß Pflege: 1x1 für Gießen, Düngen und Überwintern-Botanicly

Olifantenvoetverzorging: 1x1 voor water geven, bemesten en overwinteren

De geschiedenis van de olifantenpootplant

Elefantenfuß

De olifantspoot (Beaucarnea recurvata) behoort tot de aspergefamilie en groeit in de hete en droge streken van Zuid-Amerika. Ze is nauw verwant aan de Yucca en wordt beschouwd als een van de meest populaire kamerplanten van Europa. Niet alleen de gebogen lange bladeren maken ze populair, maar ook de dikke knol en de slanke stam.

De olifantenpoot is in de volksmond ook wel bekend als flessenboom. Het is geweldig voor de zomermaanden op het terras, maar moet weer binnen worden gehaald zodra het koeler wordt.

De voet van de olifant kan wel 1,5 meter hoog worden, maar in het wild zelfs 9 meter. Het groeit erg langzaam en kan een hoge leeftijd bereiken. De baststam dient als waterreservoir voor de plant, waardoor je hem nauwelijks water hoeft te geven.

Op zonnige en warme locaties kan de olifantenpoot ook kleine witte bloemen vormen. Dit gebeurt echter pas na een paar jaar, maar bijna nooit in de binnenkweek.

De juiste plek voor je olifantenpoot

De olifantenpoot houdt van heldere en vooral zonnige locaties. Omdat het een woestijnplant is, houdt hij niet zo van de schaduw. Het kan gemakkelijk hoge temperaturen aan, maar het is beter om de sterke middaghitte te verzachten met gordijnen.

Tocht is niet goed voor de olifantenpoot. Zet het op een beschutte plaats. Je kunt je olifantenpoot natuurlijk ook buiten zetten.

Tip: laat je olifantenpoot stap voor stap wennen aan de buitenlocatie. Zet hiervoor eerst je olifantenpoot buiten in de schaduw en zet hem om de paar dagen op een lichtere plek.

Olifantenvoetverzorging: zo eenvoudig is het!

De olifantenpoot is een van de gemakkelijk te verzorgen kamerplanten. Kortom, je kunt niet fout gaan als het gaat om de verzorging ervan. Wel hebben we een paar tips voor je als je je zorgen maakt over water geven, bemesten, verpotten en co. weet het niet zeker.

De juiste grond voor je olifantenpoot

De juiste grond is belangrijk voor de olifantenpoot. Om ervoor te zorgen dat uw voeten niet te nat worden, moet de grond goed gedraineerd en los zijn. Cactusgrond is hier het meest geschikt. Deze haal je eenvoudig in het tuincentrum of op internet.

Hier moet u rekening mee houden bij het water geven

De olifantspoot slaat water op in zijn slurf en hoeft daarom nauwelijks te worden bewaterd. Geef het matig water tijdens de vegetatieve fase. Blijf de poot van je olifant water geven tot de eerste druppels weer uit de pot lopen.

De olifantenpoot verdraagt ​​absoluut geen wateroverlast, dus het is vooral belangrijk dat het gietwater volledig kan weglopen en vervolgens uit de cachepot wordt gegoten. Vermijd veelvuldig water geven, anders worden de bladeren snel bruin. Een andere plant die nauwelijks water nodig heeft is de Echeveria Elegans, lees er gerust meer over in ons artikel

Zimmerpflanzen Pflegen: Tipps und Tricks

Tip: Controleer met je vinger of de grond nog vochtig is. Dan hoef je ze geen water te geven.

De juiste bemesting van uw olifantenpoot

De olifantenpoot heeft heel weinig mest nodig omdat hij voedingsstoffen in zijn slurf kan opslaan. Het is het beste om één keer in het voorjaar en één keer in de zomer te bemesten met vloeibare cactusmest.

Moet je je olifantenpoot afsnijden?

De voet van de olifant hoeft niet te worden geknipt, integendeel, het kan meer schade aanrichten. Je kunt gemakkelijk de bruine puntjes van de bladeren afknippen, maar pas op dat je niet in het groen snijdt.

Als de olifantspoot je na decennia ontgroeid is, kun je de slurf inkorten.Wondbehandeling is niet nodig, de kamerplant zal na verloop van tijd weer uitlopen.

Moet je je olifantenpoot verpotten?

umtopfen zimmerpflanzen

De olifantspoot groeit erg langzaam en kan met weinig aarde toe omdat hij water en voedingsstoffen in de slurf opslaat. Verpot je plant pas als het bolvormige begin van de stam het potoppervlak bijna bedekt of als de wortels zich al uit de pot proberen te duwen.

De olifantenpoot is een ondiepe wortel, dus kies een ondiepe bak bij het verpotten. De ideale tijd om te verpotten is in het voorjaar, van begin februari tot half maart. U kunt meer tips over verpotten lezen in ons artikel over dit onderwerp.

Sluit je olifantenpoot op de juiste manier

In de winter moeten de temperaturen tussen de 10 en 15°C zijn. Als de poot van de olifant in de winter koeler is, hoeft deze niet te worden bewaterd. Je hoeft je olifantenpoot ook niet te bemesten.

Als de potten op koude stenen vloeren staan, moet je er in de winter zeker een houten plank of piepschuim plaat onder plaatsen om de kluit te beschermen tegen de koude grond.

Vergroten olifantenpoot: hoe het werkt!

Als je je olifantenpoot wilt vergroten, dan zijn de zijscheuten van grote olifantenpoten hier zeer geschikt voor. De in de bladoksels gevormde zijscheuten kun je in de zomer afknippen en in cactusgrond zetten.

De meest gebruikelijke en betere methode is zaadvermeerdering, omdat hierdoor de stengel beter in de typische vorm kan groeien. Het is echter moeilijker om je eigen zaden te verzamelen, omdat de olifantenpoot maar heel zelden bloemen en dan vruchten produceert. Je kunt echter gemakkelijk online zaden kopen.

Is de olifantenpoot giftig?

Voor katten zijn de dunne bladeren van de olifantenpoot erg aantrekkelijk. Ze eten ze graag, maar wees voorzichtig! Helaas zijn ze giftig. Grotere hoeveelheden van de bladeren zijn schadelijk voor de dieren omdat de saponinen die ze bevatten de slijmvliezen irriteren.

De juiste ruimte voor je olifantenpoot

De juiste ruimte voor je olifantenpoot moet helder en warm zijn. Omdat de plant giftig is, kun je hem het beste buiten het bereik van je dieren houden.

Tips voor problemen met je olifantenpoot

Als de bladeren van je plant geel en zacht worden, heb je meestal een fout gemaakt bij het verzorgen van de olifantenpoot. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld wortelbeschadiging door wateroverlast of sterk wisselende temperaturen in de winter. Als de lucht te droog is, kunnen spintmijten en schildluizen de poot van je olifant besmetten.

Tip: De aangetaste planten moeten absoluut worden geïsoleerd van de andere kamerplanten. Spoel het ongedierte af onder de douche of gootsteen met lauw water en behandel de bladeren met wat zachte zeepoplossing.

Zoals je kunt zien, is het verzorgen van de olifantenpoot helemaal niet moeilijk. Het mag alleen een lichte plaats krijgen en niet te vaak worden bewaterd. Als u nog geen olifantenpoot in uw appartement heeft, kunt u deze eenvoudig in onze winkel kopen.

.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.