Drei exotische Kräuter für Deinen Balkonkasten

Drie exotische kruiden voor je balkonbox

Verse kruiden zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook veel beter smaken dan gedroogd. Naast de populaire klassiekers zoals bieslook, peterselie of oregano, zijn er ook veel buitengewone soorten kruiden. We stellen je voor aan drie exotische kruiden die ook op je balkon groeien.

 Botanicly_Kruter-Balcony

Lemon Verbene ( Aloysia Citrodora )

oorsprong en kenmerken

In de 18e eeje kwam de citroenverben - ook bekend als een citroenstruik - uit Zuid -Amerika naar Europa door Spaanse zeevarenden en werd een populair ingrediënt in gerechten en geurkussens. Het citroenachtige aroma begint bij etherische oliën aan de onderkant van de bladeren van de struik.

teelt en zorg

Vanwege de Zuid -Amerikaanse oorsprong van de citroenwerkwoorden moet je bijzondere aandacht besteden aan veel zon wanneer je op het balkon of de vensterbank groeit. De aarde in de doos of pot moet goed permeabel zijn, wat je bijvoorbeeld kunt bereiken door zand toe te voegen. Houd de aarde altijd enigszins vochtig, maar vermijd waterdrikking door water te geven. Je geniet ook van je plant door regelmatige bemesting.

gebruik

De geurige bladeren kunnen het hele jaar door worden geoogst en het drogen van het aroma wordt zelfs tot een jaar bewaard. Bovenal, gebruikt in desserts en desserts, geeft de citroenwerkwoorden je gerecht de afwerking.

perilla ( perilla frutescens)

oorsprong en kenmerken

Je kent misschien ook de kruidenfabriek uit Japan en China onder de naam Shiso. De bladeren van de perilla zijn groen of felrood en doen denken aan de bladeren van de brandnetel.

teelt en zorg

De ene -jarige plant is perfect voor de teelt in de balkonbox omdat het erg onvoldoende is. Het verdraagt ​​kale bodems, houdt van warmte en vocht. Niejee bladgroei wordt gestimuleerd door snoeien.

gebruik

De zaden en bladeren van de perilla worden in veel Aziatische gerechten gebruikt. Vers of ingebracht, breng op smaak van sushi, salades en rijstgerechten. Van de zaad geperste olie wordt vaak gebruikt als een pittige voedselolie of als medicijn.

Botanicly_Kruter-Fr-Balcony

Mexicaanse kaneelbasilicum ( ocinum basilicum cinnamon ) >

oorsprong en kenmerken

Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze zeldzame basilicumsoort oorspronkelijk uit Mexico en andere Zuid -Amerikaanse landen. De eenjarige plant wordt bossig en draagt ​​rood-violette bloemen. Vooral de donkergroene bladeren verspreiden een licht zoete en kaneel -achtige geur.

teelt en zorg

De kaneel Basil geeft de voorkeur aan een warme en windbeveiligde plek in de zon. Zelfs vochtige en voedingsstoffen die rijk zijn, evenals regelmatige bemesting, bedankt je plant met een sterke en gezonde groei. Overigens is het volgende van toepassing op alle soorten basilicum: als je geen individuele bladeren afsnijdt, maar eerder hele schiettips, is de bossige groei nog meer gestimuleerd.

gebruik

Naast zijn familieleden uit Europa is de Mexicaanse kaneelbasilicum geweldig voor de mediterrane keuken. Met vers geoogste bladeren kunnen heerlijke thee of chais ook worden voorbereid.


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.