Zimmerpflanzenpflege

kamerplant verzorging

Palmbomen zijn nu erg populair als kamerplant. Of het nu een bijzonder cadeau is of om je eigen huis te verfraaien - kamerpalmen maken deel uit van de planteninventaris van elke plantenliefhebber. Ook al komen ze normaal gesproken alleen in de natuur voor in aanzienlijke omvang met hun verschillende hoge eisen, er zijn tegenwoordig veel palmsoorten die ook geschikt zijn als kamerplant.

5 kamerplanten palmsoorten

Je hebt een huispalm gekregen voor je verjaardag of je hebt net een plant met mooie lange bladeren gekocht in het tuincentrum en je weet niet wat je moet doen? Dat hoeft geen probleem te zijn, want wij laten je zien hoe gemakkelijk het is om vijf kamerplantpalmsoorten te verzorgen. Daarna hoef je niet meer bang te zijn om je geliefde kamerplant/palm te verzorgen of misschien wel een heel koninkrijk palmbomen in huis te halen.

1. Palmaanbeveling: Livistona rotundifolia

Als je hebt besloten om thuis een palmboom als kamerplant te kweken, dan is de Livistona rotundifolia misschien wel de juiste palmboom voor jou. Het wordt ook vaak de Round Leafed Livingston Palm genoemd en heeft matige onderhoudsvereisten. Hun oorspronkelijke woonplaats ligt in tropisch Indonesië, meer bepaald op het eiland Java. Daar kan hij een groeihoogte bereiken van wel 15 meter. Bij jou kan hij wel vijf meter hoog worden. De ronde groene bladeren zijn typerend voor de palmboom, die wij als kamerplant beschouwen. Deze kunnen vaak gehalveerd worden. Hierdoor ontstaan ​​individueel uitstekende segmenten.

Zorgen voor Livistona rotundifolia

De Livistona staat het liefst op een lichte plek. Daar kan hij met gemak een paar uur per dag direct zonlicht (ochtend of middag) weerstaan. In de warme maanden bent u van harte welkom om uw palmboom buiten te plaatsen, maar bescherm hem tegen de middagzon. Omdat hij niet goed tegen temperaturen onder de 20 graden Celsius kan, is het raadzaam om hem in de winter weer binnen te zetten. Zorg ervoor dat de bovenste laag aarde altijd een beetje droog is voor de volgende watertoevoer. Wanneer u zelf water geeft, moet deze gelijkmatig worden bewaterd, zodat de kluit helemaal vochtig is.Ook hier geldt: vermijd droge ballen en wateroverlast. Wil je dat je palmboom helemaal happy is als kamerplant, dan moet je hem elke twee weken voorzien van een speciale palmmest.

Tip: Voordat u een Livistona in huis haalt, moet u goed nadenken over waar deze in de loop der jaren zijn plaats zal vinden. Dit moet groot genoeg zijn omdat de handpalm niet kan worden ingekort.

Livistonia-2

2. Palmaanbeveling: Kentiapalm

De Kentiapalm is ook een populaire kamerplant/palm. Niet alleen in woonkamers, maar ook in kantoren doet hij het nu heel goed als plantendecoratie. De twee soorten Kentia-palm (Howea forsteriana en Howea belmoreana) vormen een plantengeslacht dat alleen op het Australische Lord Howe-eiland voorkomt. Beide worden gebruikt als populaire sierplanten en verschillen vooral in hun groeihoogte. De winterharde Kentia-palmen zijn niet alleen erg aantrekkelijk vanwege hun uiterlijk, maar ook vanwege hun niet veeleisende verzorging. Met de juiste zorg kunnen ze ook meer dan 40 jaar oud worden.

Zorg voor de Kentia-palm

Zoals reeds vermeld, is gemakkelijk onderhoud een van de positieve eigenschappen van kamerplanten (palmen). Een locatie met temperaturen rond de 20 graden Celsius en halfschaduw is voor hen ideaal.In verband met mogelijke verbranding van de bladeren dient u ze niet in direct zonlicht te plaatsen en de speciale palmgrond altijd licht vochtig te houden. In de winter heeft de Kentiapalm een ​​rustfase, dan moet je de watertoevoer wat terugdraaien. Je hoeft alleen in de groeifase te bemesten en dat ongeveer een keer per maand. Geef de palm tijdens de wintermaanden geen extra voedingsstoffen.

Kentia-2

3. Palmaanbeveling: Yuccapalm

Met zijn puntige, lange bladeren en iets dikkere stam lijkt hij erg op een palmboom. Botanisch gezien is de term palmboom onjuist, aangezien dit geen palmplant is, maar een aspergeplant (Asparagaceae). Ongeveer 30 verschillende soorten behoren tot de yuccapalm, die oorspronkelijk in Midden- en Zuid-Amerika voorkomt. Daar kan hij een hoogte bereiken van wel vijf meter. De plant wordt gekenmerkt door een houtachtige stam, palmachtige bladeren en lelieachtige bloemen. Met zijn klassieke en eenvoudige uiterlijk past de robuuste en veerkrachtige yuccapalm in elke woonkamer en is misschien wel het begin van je Urban Jungle.

Zorgen voor de yuccapalm

De yuccapalm is zeer tolerant ten opzichte van de omstandigheden ter plaatse. Je kunt ze op een lichte zonnige plek zetten maar ook op een gedeeltelijk schaduwrijke plek. Op een zonnige plek gedijt hij natuurlijk beter, maar ook op donkere plekken vindt hij het niet erg. In de zomer kun je sommige Yucca-palmsoorten ook buiten zetten. U moet ze echter voor de winter weer in huis halen. De planten verdragen geen vorst. De yuccapalm heeft heel weinig water nodig voor een optimale groei. U moet altijd overtollig gietwater verwijderen om wateroverlast te voorkomen. In de groeifase (april t/m oktober) adviseren wij u om uw plant elke twee weken te voorzien van groenbemesting. In de winter heeft uw onderhoudsvriendelijke kamerplant een rustperiode nodig. Het is ook zinvol om (elke twee tot drie jaar) te verpotten voor een gezonde groei.

Tip: Als de grond op een diepte van twee centimeter droog aanvoelt, kun je de yuccapalm water geven zodat deze licht vochtig maar niet drijfnat is.

Yucca-e1539094077697-1

4. Palmaanbeveling: gouden fruitpalm

De gouden fruitpalm, die als kamerplant/palm wijdverbreid is, komt oorspronkelijk uit Madagaskar. Als vrij langzaam groeiende kamerpalm siert hij nu tal van appartementen en straalt hij een tropische sfeer uit. Hun rietachtige stammen vertakken zich op een bossige manier. Hun typisch gebogen bladeren groeien op de tot 70 centimeter lange stelen. Deze kunnen zelfs een lengte van meer dan 100 centimeter bereiken en zijn verdeeld in verschillende geelgroene verenparen.

De verzorging van de gouden fruitpalm

Van de lente tot de late herfst kan de gouden fruitpalm op een lichte standplaats staan. In de winter heeft hij echter zeker een plek in de volle zon nodig. Een temperatuur tussen 18 en 22 graden Celsius wordt het hele jaar door aanbevolen. Zo laat je de gouden fruitpalm gedijen. Zorg ervoor dat de lucht vooral in de winter niet te droog wordt. Mocht dit door verhittingslucht gebeuren, dan kunt u de bladbladeren af ​​en toe met water besproeien. Bij het water geven moet je ervoor zorgen dat de kluit altijd licht vochtig is. Verwijder overtollig water altijd direct. Voor een optimale palmgroei is het aan te raden om de plant elke twee weken te bemesten met een speciale palmmest.

Areca-Goldfruchtpalme-2

5.Aanbevolen palm: Drakenboom

Net als de yuccapalm behoort de drakenboom tot de aspergefamilie (Asparagaceae) Typisch voor de plant zijn de groene, rode of witte randen aan het blad. Drakenbomen die in de natuur leven, ontwikkelen vaak aangenaam geurende bloemen. Helaas laten soorten die als kamerplant (palm) worden gehouden dit zelden zien. Desalniettemin siert de drakenboom niet alleen je woonkamer, maar kan hij ook als mooi plantenornament in werkkamers een prettige sfeer creëren.

Zorgen voor de drakenboom

Afhankelijk van het type drakenboom kan ook de standplaats variëren. Maar je kunt het je nog wel herinneren: hoe minder bladeren de plant heeft, hoe meer zonlicht hij nodig heeft. Over het algemeen houden drakenbomen van een zonnige tot halfschaduwrijke plek zonder direct zonlicht, omdat ze snel verbranden. De gecomposteerde potgrond moet regelmatig worden bewaterd, zodat deze licht vochtig blijft. Er mag echter geen water in de schotel blijven staan. Daarnaast is het raadzaam om elke twee weken vloeibare mest aan de grond toe te voegen. Dit stimuleert de bladgroei.

Tip: Je moet je plant met bepaalde tussenpozen draaien, omdat de bladeren altijd naar de zon toe groeien.

Drachenbaum-e1539094237788-2


Vind je persoonlijke kamerplant

Nu heb je vijf verschillende inspiraties voor palmbomen als kamerplanten. Maar ben je nog op zoek naar de juiste tegenhanger van de groenblijvende tropische schoonheden? Geen probleem, want op onze site vind je een assortiment aan (kamer)planten die perfect zijn afgestemd op jou en je omgeving. Nu is het aan jou om je groene vingers in je handen te leggen en een groene en levendige sfeer te creëren!

Endbild-2-Nov-08-2021-11-37-08-11-AM

.

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.