Die richtige Die Echeveria Elegans - eine besondere Pflanze Die Echeveria Elegans überzeugt nicht nur durch die überwältigende Farbe und Form der Blattrosetten, sie ist mit ihren dickfleischigen Blättern auch in der Lage eine unwah Pflege einfach erklärt

Juiste echeveria elegans-zorg eenvoudig uitgelegd

De echeveria elegans maakt niet alleen indruk met de overweldigende kleur en vorm van de bladrozetten, maar kan met zijn dikke vlezige bladeren ook ongelooflijk veel water opslaan en kan daardoor gemakkelijk overleven op droge plekken. Ondanks de lage waterbehoefte, moet je bij het verzorgen van echeveria elegans op een paar dingen letten. In dit artikel wordt je alles stap voor stap uitgelegd.

Geschiedenis van echeveria elegans

In het engels staat echeveria elegans bekend onder haar elegante namen. De dikbladige plant wordt ook wel mexican snowball, mexican gem of witte mexicaanse roos genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de echeveria elegans uit de mexicaanse woestijn. Het werd beschreven en benoemd door joseph nelson rose in 1905. Het geslacht echeveria omvat iets meer dan 150 soorten en behoort tot de familie crassulaceae. De soorten verschillen vooral in grootte en bladkleur.

Het uiterlijk van de echeveria elegans

Deze groenblijvende struik met zacht behaarde takken kan tot 40 cm hoog worden. De bladeren bereiken een lengte van 2 tot 5 cm, ze lijken verbazend veel op een schop en vallen vooral op door hun licht blauwgroene kleur. Als de echeveria elegans zich prettig voelt bij jou, vormt ze tussen maart en juli een langwerpige, exotische, roze bloem.

stone-2401342_1920-2

De juiste echeveria elegans-locatie

Bij de zorg voor echeveria elegans is de optimale locatie erg belangrijk. Door het weer in mexico is de echeveria elegans gewend aan een zonnige en warme standplaats. In de groeifase van maart tot oktober kun je ze het beste minimaal 4 uur per dag in de zon zetten, hier zou een raam op het zuiden ideaal zijn. De echeveria is erg gevoelig voor vocht, dus een plaats in de badkamer of keuken is ongunstig.

Tip: Als je appartement te donker is en je toch niet zonder de fascinerende echeveria wilt, probeer dan van slecht verlichte hoeken een eyecatcher te maken met moderne plantenlampen. echeveria elegans pflege

Eenvoudig onderhoud? maar natuurlijk!

De zorg voor echeveria elegans verschilt niet veel van andere echeveria-soorten. Hier presenteren we alles waar u op moet letten bij de verzorging ervan in detail:

Echeveria elegans substraat: Zoals in de woestijn

Echeveria elegans, die van warmte en droogte houdt, heeft losse en goed doorlatende grond nodig die nog steeds rijk is aan voedingsstoffen. CactusBodem is hier bijzonder geschikt. Als je geen cactusaarde wilt kopen, kun je 2 delen potgrond mengen met elk 1 deel zand en grind of kleikorrels.

Tip: Om schimmel en rot bij het plaatsen van de rozetten te voorkomen, kun je een ca. 1 cm dikke laag vogelzand of grind op de ondergrond aanbrengen.

Echeveria elegans gießen: Negeer het gewoon

Omdat de echeveria erg gevoelig is voor vocht, moet je hier op een paar dingen letten. De grond moet goed drogen tussen de gietbeurten. Verblekende bladkleur is een teken dat je ze te vochtig houdt. Het is het beste om de echeveria altijd van onderaf water te geven, zo voorkom je dat er direct water op de bladeren komt en daarmee voorkom je rot. Kalkvrij kraanwater of regenwater is zeer geschikt voor de verzorging van echeveria elegans.

Waarop moet worden gelet bij het bemesten van de echeveria elegans

Bij de verzorging van echeveria elegans is niet alleen water geven belangrijk, maar ook bemesting. Als je de echeveria net in de volle grond hebt geplant, hoef je hem eerst niet te bemesten. Pas vanaf het tweede jaar is bemesting nodig, hiervoor is vloeibare mest geschikt, die u direct in het gietwater kunt gieten. Ongeveer elke derde tot vijfde keer kun je een zwakke concentratie mest toedienen. Bemesting moet worden gedaan van april tot september.

Tip: Je kunt ook wat vijverwater gebruiken als natuurlijke meststof, het hoge gehalte aan voedingsstoffen van de algen die het bevat kan je echeveria helpen groeien

Moeten de echeveria elegans geknipt worden

Nee, je hoeft een echeveria niet te knippen. Je kunt eenvoudig droge bladeren eruit trekken, je moet vervaagde bloeiwijzen afsnijden met een mes. Dit maakt de zorg voor de echeveria elegans des te gemakkelijker.

Wees voorzichtig! Het sap van de echeveria is giftig, draag handschoenen om te voorkomen dat het sap op je huid komt.

Echeveria elegans correct verpotten

Jonge echeveria verpot je elk voorjaar in iets grotere potten om de wortelgroei te stimuleren en de plant nieuw leven te geven. Oudere planten kun je gemakkelijk 2-3 jaar in dezelfde pot laten staan. Een teken dat je langzaam moet verpotten, zijn zijscheuten en uitlopers die tot aan de rand van de pot groeien. Pas geplante planten moeten met grote zorg stevig in het substraat worden aangedrukt, waarbij u ervoor zorgt dat de wortels niet worden beschadigd. Meer over verpotten vindt u Hier.

echeveria elegans pflege

Echeveria elegans vermeerderen? makkelijker kan niet

Tot nu toe goed, optimale verzorging van echeveria elegans omvat ook vermeerdering. Je kunt dit bijna als bij toverslag doen, aangezien de rozetten of uitlopers bijna volledig gevormde planten zijn.

Voortplanting door uitlopers

Stap 1: Maak de rozetten voorzichtig los van de moederplant als deze een diameter heeft van 2 tot 3 cm. U dient de onderste bladeren van de rozet te verwijderen, zodat deze later niet gaan rotten op het substraat. Snijd de rozetstelen terug tot een lengte van ongeveer 2 cm.

Stap 2: Zet ze vervolgens in een pot met vochtig succulent substraat. Om de doorworteling te bevorderen kun je een dun laagje kwartszand op het oppervlak strooien.

Stap 3: Zet de vers geplante echeveria elegans op een lichte, niet geheel zonnige plaats en geef ze net genoeg water om het substraat licht vochtig te houden. Na 2-3 weken zijn de uitlopers en rozetten al aan het bewortelen.

Vermeerdering door stekken

Stap 1: Je kunt de echeveria elegans ook vermeerderen met bladstekken. Je gebruikt Lepelplant dat er gezond en vlezig uitziet en scheidt het voorzichtig van de moederplant met een heel scherp mes.

Stap 2: Plaats het nu in een vlakke kom met een licht vochtige ondergrond en strooi er een laag kwartszand van ca. 1 cm op.

Stap 3: Zet tot slot de stekken onbedekt op een lichte plek uit direct zonlicht en geef voldoende water zodat de grond niet volledig uitdroogt. Na ongeveer 2-3 weken zie je aan de basis van het blad kleine worteltjes in het substraat doordringen. Na ongeveer 6 weken kun je de jonge plantjes op een zonnige plek zetten.

Is echeveria elegans giftig?

Vooral het sap van de echeveria elegans is giftig, dus je moet bij het afsnijden en afbreken van de bladeren oppassen dat het sap niet op je blote huid komt. Onaangename ontstekingen kunnen het gevolg zijn. Zet de plant buiten het bereik van kinderen en dieren.

De juiste kamer voor uw echeveria elegans

Het allerbelangrijkste bij de verzorging van de echeveria elegans is de juiste plaats, het is aan te raden de echeveria elegans in een lichtovergoten en droge ruimte te plaatsen. Plaats je echeveria daarom, afhankelijk van de helderheid, in de woon- of slaapkamer met temperaturen van 18 tot 28°c. De badkamer en de keuken zijn eerder ongeschikt, aangezien de echeveria geen overmatige vochtigheid verdraagt.

Wat te doen als je echeveria elegans niet in orde is?

Als de bladeren van je echeveria hun kleur verliezen, heb je ze waarschijnlijk te vaak, te veel water gegeven of op een te donkere plaats gezeten. Laat het gewoon volledig drogen en zet het op een lichtere plaats, het zal daar binnen de kortste keren herstellen.

echeveria elegans pflege

Zoals je kunt zien, is de verzorging van de echeveria elegans heel eenvoudig, je hoeft ze niet te knippen, je hoeft ze niet veel water te geven en je kunt ze gemakkelijk vermeerderen. Moet jouw echeveria elegans niet alleen op de zonnige vensterbank staan? neem dan een kijkje op Onze siteEn laat je inspireren.


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.