Die richtige Calathea Pflege einfach erklärt-Botanicly

Legde eenvoudig de juiste Calathea -zorg uit

Het spannende verhaal van de mandmaranten: Calathea

De calathea, ook wel mandmarante genoemd, beschrijft een plantengeslacht met ongeveer 32 soorten. Deze behoren op hun beurt tot de pijlwortelfamilie ( Marantaceae ).

Andere namen voor de calathea in het Duitstalige gebied zijn gewoon Pfeilwurz of Maranta. De natuurlijke oorsprong ligt in tropisch Zuid-Amerika. Daar vooral in het tropisch regenwoud van Brazilië.

De bladeren van de calatheaplant zijn onmiskenbaar. Deels groen, deels roodpaars van kleur met lichte schakeringen. Met zijn generfde bladeren is deze makkelijk te verzorgen kamerplant een echte eyecatcher in huis. In dit artikel wordt eenvoudig uitgelegd hoe u de juiste calathea-verzorging in uw huis gebruikt, zodat u en uw plant een goed geoefend team worden.

Het uiterlijk van de calathea

Alleen al vanwege de decoratieve en kleurrijke bladeren moet je de calathea in huis halen. De bladeren van de tropische plant kunnen tot 60 cm lang worden en variëren afhankelijk van de soort in vorm en patroon.

Ze groeien in een grote verscheidenheid aan kleuren op een nogal onopvallende stam die nauwelijks zichtbaar is. Met een hoogte van 20 tot 40 centimeter behoort de calathea tot de kleine tot middelgrote kamerplanten. De calathea heeft een bijzondere eigenschap: hij kan 's avonds zijn golvende bladeren tegen elkaar rollen en knetteren. In de ochtend rollen ze weer op.

Calathea: De verschillende soorten

De geslachten Calathea kunnen qua vorm en kleur enigszins op elkaar lijken, maar ook heel verschillend zijn. Op onze site vindt u enkele soorten Calathea die worden aangeboden. Deze omvatten Calathea , Calathea Dottie, Calathea Ornata, Calathea Lancifolia en Calathea Rosea Dottie.

Klik hier voor onze Maranten!

De juiste calathea-verzorging: locatie, bemesting, verpotten, etc.

Een goede verzorging is ook essentieel voor de mandmaranthus. Waar u op moet letten bij het verzorgen van Calathea:

De juiste calathea-locatie

Aangezien de calathea oorspronkelijk uit het tropisch regenwoud komt, stelt hij ook bepaalde eisen qua standplaats en temperatuur. Daar groeit hij graag op de grond waar hij goed beschermd wordt tegen het zonlicht door de schaduw van de grotere bomen.

Bij jou thuis houdt ze van warm en vochtig en gedeeltelijk in de schaduw. De woonkamer, slaapkamer of gangen met westelijke oriëntatie zijn zeer geschikt als locatie. Zorg er wel voor dat de kamertemperatuur tussen de 15 en 23 graden is. Hierdoor kan het op lange termijn zijn volle pracht ontplooien.

De juiste calathea-aarde

Voor de juiste verzorging van calathea's moet u er ook voor zorgen dat u de juiste grond voor uw plant gebruikt. Vezelrijke, luchtdoorlatende en humusrijke potgrond is hiervoor het meest geschikt. Goedkope dingen moet je liever vermijden. Het moet hoogwaardige grond zijn met een zo hoog mogelijk humusgehalte.

Als je het geheel mengt met perliet (klein vulkanisch gesteente), bevordert dat de doorlaatbaarheid en het waterbergend vermogen. Ook is het belangrijk dat de pH tussen de 4,5 en 5,5 ligt.

Juiste calathea-watergift

Kalkvrij water (bijv. regenwater) is bijzonder goed voor de calathea. In de maanden april tot en met september moet u uw calathea regelmatig water geven. Omdat de plant relatief veel water nodig heeft, moet je ervoor zorgen dat de grond altijd vochtig blijft en niet uitdroogt. In de wintermaanden mag je de calathea wat minder water geven.

Tip: Vermijd droge ballen en wateroverlast.

Als je iets goeds voor je plant wilt doen, kun je hem af en toe met lauwwarm water besproeien. Dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in de kamer. Als het bijzonder warm is, dan moet je dit natuurlijk vaker doen.

De juiste calathea bemesting

In tegenstelling tot de waterbehoefte is de behoefte aan voedingsstoffen voor calathea-verzorging niet bijzonder hoog. In de hoofdgroeifase geef je ze ongeveer elke vier weken vloeibare mest in de helft van de concentratie.

Zorg ervoor dat het fluoridegehalte in de meststof laag is. Daarnaast houdt de calathea niet van een te hoge zoutconcentratie.

Correct snoeien van calathea's

U hoeft niet veel aandacht te besteden aan het snijden. Als u verwelkte of verdroogde bladeren ziet, kunt u deze gemakkelijk afsnijden met een scherp mes. Het is het beste om het blad altijd direct boven de grond aan de basis te verwijderen. Als je plant een bloeiende calathea is, dan moet je natuurlijk ook de uitgebloeide bloemen afknippen.

Tip: Natuurlijk kunt u uw calathea ook terugsnoeien als u te lange scheuten ontdekt. U kunt maximaal tweederde van de lengte inkorten. De lente is hiervoor het beste.

Juiste calathea verpotten

Het voorjaar is de beste tijd om calathea te verpotten. Omdat de wortels van de plant relatief langzaam groeien, hoef je ze maar om de twee tot drie jaar te verpotten. Als de wortels van nature eerder uit de grond of pot groeien, dan plant u uw calathea eerder in een grotere bloempot.

Tip: Omdat de calathea plant een platgewortelde plant is, zorg er altijd voor dat de pot breder is dan hoog.

Om te verpotten, tilt u de plant voorzichtig uit de pot en controleert u op zieke of rotte wortels. Snijd ze vervolgens af met een scherp mes. Als je de kluit voorzichtig met je vingers uit elkaar trekt, gaat het planten makkelijker. Laat tot slot een rand van twee centimeter onder de rand van de pot zodat de grond niet tot aan de bovenkant volloopt.

Juiste calathea-voortplanting

Natuurlijk omvat calathea-verzorging ook vermeerdering. Als je een mooi groot exemplaar van de plant hebt dan kun je deze gebruiken om te vermeerderen met kopstekken. Februari tot maart is de beste tijd om dit te doen.

Als je een zo bossig mogelijke plant wilt, zorg er dan voor dat de scheuten tussen de drie en zes bladeren hebben en plant drie of vier planten samen in één pot. Gebruik altijd een schoon en scherp mes om de hoofdstekken van de moederplant te verwijderen. Zorg ervoor dat je de grond van de jonge plantjes altijd gelijkmatig vochtig houdt. Dit bevordert een goede beworteling.

Is de calathea een giftige plant?

Je kan zeker rusten. De calathea is niet giftig voor katten, honden of kinderen, aangezien het een van de absoluut niet-giftige kamerplanten is. Zelfs als honden en katten kunnen braken na het eten, is dit ongevaarlijk.

Tips bij problemen met de calathea

Te veel vocht is niet goed voor de calathea. Dit kan leiden tot wortelrot. Als de bladeren geel worden en afvallen, is dat een indicatie.

Verpot de zieke plant dan direct in een nieuwe pot met vers en droog substraat. Net als andere kamerplanten kan ook de calathea worden aangevallen door spintmijten.

Als dit het geval is, moet u de bladeren van de calathea-plant afdouchen en de luchtvochtigheid op de locatie verhogen. Daar houden plantenplagen niet van.


Wilt u nu uw eigen calathea hebben of uw collectie uitbreiden? Kijk dan hier:


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.