Die 5 besten Mittel gegen Wollläuse-Botanicly

De 5 beste remedies tegen wolluis

Mealybugs Achtergrond: Het leven van wolluizen

Mealybugs worden vaak ook wolluizen genoemd en komen zowel binnen als buiten op planten voor. De kleine diertjes, tussen één en twaalf millimeter groot, komen over de hele wereld voor.

In Centraal-Europa komen de citruswolluis en de langstaartwolluis echter het meest voor.

Hoe beschadigen wolluizen de plant?

Mealybugs beschadigen de plant door hun zuigende activiteiten, bijvoorbeeld op hun bladeren, de stengel of de wortels. Maar dat is niet het enige dat de plant schaadt.

De kleine dieren scheiden ook gifstoffen uit via hun speeksel. Dit remt het groeiproces van de nog gezonde plant.

Mealybugs detecteren

Eigenlijk zie je duidelijk de aangetaste delen van de plant: kleine, witte webjes omringen de diertjes. Deze wasachtige substantie dient als bescherming. Bovendien scheiden wolluizen, net als bladluizen, honingdauw af als afvalproduct.

Deze kleverige zoete substantie wordt sterk aangetrokken door roetdauw. Als dit het geval is, heeft uw plant niet alleen last van wolluis, maar heeft hij ook last van roetzwam. Een dubbele last dus!

Als de bladeren van uw plant zijn aangetast, worden ze meestal geel en krullen ze op totdat ze eraf vallen. Als de besmetting heel erg is, kan de plant zelfs doodgaan, maar zover komt het natuurlijk niet met onze middelen tegen wolluis!

Waar komen wolluizen vandaan?

Helaas verschijnen wolluizen vaak met onjuiste zorg of onjuiste sitevoorwaarden. Daarom is het des te belangrijker om er speciale aandacht aan te besteden. Droge lucht en een te warme of te donkere locatie zijn gunstig voor aantasting door wolluizen.

Deze problemen treden meestal op in de wintermaanden, wanneer er vaak droge verwarmde lucht in de kamers is. Daarnaast voelen de beestjes zich ook bijzonder prettig in grond die overbemest is met stikstof.

Tip: Zorg er altijd voor dat uw huis goed geventileerd is en behandel de plant niet met kunstmest.

Huismiddeltjes tegen wolluizen - Top 5

Hier presenteren we onze vijf remedies tegen wolluis. Waarschijnlijk heb je al een aantal huismiddeltjes in huis. Zo niet, dan is dat geen probleem, want deze dingen haal je gemakkelijk in de supermarkt of in het tuincentrum.

1. Knoflook

Een bewezen remedie tegen wolluizen is het knoflookafkooksel. Om dit huismiddeltje te maken, moet je eerst 50 g verse knoflook heel fijn hakken.

Giet er vervolgens 1,5 liter kokend water overheen. Laat het brouwsel ongeveer 30 minuten staan. Daarna kun je het door een zeef gieten. Als het brouwsel is afgekoeld, kun je het met een spuitfles op de aangetaste plant aanbrengen.

2. zeepoplossing

Los 2 eetlepels zachte of kwarkzeep op in een liter water. Je kunt dan een doek bevochtigen met de oplossing en de aangetaste plant ermee afvegen. Als alternatief kunt u de oplossing in een spuitfles doen. Zorg er altijd voor dat het middel niet op de aarde in de pot komt.

3. Paardestaart

Gedroogde heermoes is ook erg goed voor het bestrijden van wolluis. Kook ongeveer 20 g van het kruid in een liter water gedurende 30 min.

Daarna moet je de thee laten afkoelen en door een zeef gieten. Daarnaast kun je ook een scheutje plantaardige olie toevoegen. Spuit vervolgens de oplossing op met de spuitfles.

4. Melissa Geest

Meng wat citroenmelisse met water en voeg de oplossing ook toe aan een spuitfles. De alcohol die erin zit is een perfect middel tegen wolluis.Het lost de wasachtige buitenste laag van de luizen op en laat ze bloot

5. Brandnetelbrouwen

Voor het brouwsel moet je 1 kg verse brandnetels in een bak met 10 L kokend water gieten. U moet nu de afgedekte container drie dagen laten trekken (bij voorkeur één keer per dag roeren). Je kunt het brouwsel vervolgens door een zeef schenken, zoals bij het heermoeskruid, en in een spuitfles gieten, waarmee je de aangetaste delen van de plant kunt besproeien.

Voorbeeld: wolluis orchideeën

Zit er een witte laag op uw orchidee? Merk je bovendien al lang dat de bladeren beginnen te verwelken? Dan is de kans groot dat je plant besmet is met wolluis.

Om ervoor te zorgen dat de plaag zich niet verder verspreidt, zijn er ook eenvoudige biologische middelen tegen wolluis. Deze geeft u altijd de voorkeur boven chemische producten uit het tuincentrum.

Huismiddeltjes voor orchideeën

Als de besmetting nog niet zo ver gevorderd is, kan een oplossing met olie en afwasmiddel helpen. Eerst en vooral moet je de aangetaste orchidee scheiden van de andere planten om verspreiding van wolluis te voorkomen. Als de bloemen zijn aangetast, moet u ze direct afknippen. Voor de olie-afwasmiddeloplossing moet je 1L water mengen met 2 eetlepels olijfolie en een flinke scheut afwasmiddel. Dan kun je elke dag een spuitfles gebruiken om de oplossing op de plant aan te brengen.

Tip: Als je dit middel tegen wolluis hebt gebruikt, dan helpt een extra verpotting, omdat ook de wortels kunnen worden aangetast. Om dit te doen, moet u de oude grond voorzichtig verwijderen en de wortels met water besproeien. Plant daarna in een nieuwe pot met verse orchideeëngrond.

Voorbeeld: Mealybugs Hortensia's: Het huismiddeltje

© door Madeleine Schäfer, CC BY-SA 3.0

Een mengsel van olie, water en afwasmiddel, vergelijkbaar met de oplossing voor orchideeën, helpt wolluis op de aangetaste plant succesvol te bestrijden.

Hiervoor meng je 12 g paraffineolie en een liter water. Je moet dan tien druppels afwasmiddel aan de oplossing toevoegen zodat deze effectief is tegen wolluis. U kunt een spuitfles gebruiken om de oplossing op de aangetaste delen van de plant aan te brengen.

Voorbeeld: Mealybugs Palms

Naast orchideeën en hortensia's worden palmen ook zeer waarschijnlijk aangevallen door wolluizen. Een plaag aan uw palmboom herken je aan het feit dat de bladeren geel worden en op de grond vallen. Ook is tussen de bladeren de witte wasachtige substantie te zien die de wolluizen beschermt.

Huismiddeltjes voor palmbomen

Om de oorlog aan wolluis te verklaren, kun je een eenvoudig huismiddeltje gebruiken. Maar voordat je dit middel tegen wolluis gebruikt, moet je eerst de plant isoleren om overdracht te voorkomen.

Zet ze op een lichte maar niet te warme plaats. Om het mengsel van alcohol, olie en water te bereiden moet je 15 ml alcohol mengen met 15 ml paraffineolie en een liter water. Gebruik vervolgens een spuitfles om de oplossing met tussenpozen van twee tot drie dagen op de aangetaste delen van uw handpalm te spuiten.

.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.