Der Zierspargel: Tipps und Tricks – Die richtige Pflege

De sierasperge: Tips en trucs - de juiste verzorging

De oorsprong van deze delicate plant

De sierasperge (Asparagus densiflorus)Vindt zijn oorsprong in Azië en zuidoost-afrika. Sierasperges kwamen voor het eerst naar europa via de botanicus karl sprenger (1846-1917). Daarom heette het vroeger Asparagus sprengeri.

Sierasperges behoren Botanicly gezien tot de aspergefamilie. Daardoor vertoont hij een zekere gelijkenis met de klassieke asperge, Asparagus offincinalis. Voor commerciële tuinders is er echter een duidelijk verschil tussen deze twee planten.

De verschillende soorten

Er zijn honderden soorten bekend in zijn thuisland in Azië en zuidoost-afrika. Het aantal in onze bloemenwinkels is echter beperkt. De meeste van de drie soorten Asparagus densiflorus, asparagus falcatus en asparagus setaceusZijn te koop. Ze verschillen vooral in hun bladgroei en verzorging.

Het uiterlijk van sierasperges

SieraspergesWordt gekenmerkt door zijn onmiskenbaar fijne, dunne bladeren. Botanicly gezien zijn de bladeren echter geen echte bladeren in de traditionele zin, maar zijn ze veranderd in doornen. De bladeren die we als zodanig herkennen zijn metamorfosen, d. W. Z. Ze lijken op kleine uitlopers die uit de ouderplant komen.

Het groeitype en de hoogte varieert afhankelijk van het ras. De sierasperges kunnen tot 100 cm hoog worden. Er zijn variëteiten die rechtop groeien, maar ook variëteiten waarvan de lange scheuten naar beneden hangen.

die richtige zierspargel pflege

Bloem en fruit

Als uw sierasperges optimale standplaatscondities hebben en vooral in de zomer goed verzorgd kunnen worden, dan kunnen er bloemen ontstaan. Deze zijn klein en wit van kleur. Helaas is de aspergebloei niet erg betrouwbaar.

Als de bloeiperiode van de plant in de nazomer voorbij is, ontwikkelen zich de vruchten. Dit zijn kleine rode bessen die aan de plant vastzitten.

Belangrijk: De vruchten van de sierasperges zijn niet geschikt voor consumptie omdat ze zeer giftig zijn.

Sierasperges verzorgen: De juiste verzorging in huis

Zoals bij alle kamerplanten is een goede verzorging essentieel voor sierasperges. Als je een gezonde plant in huis wilt hebben, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je sierasperges zullen je dankbaar zijn met een prachtige groei.

De juiste locatie

Hier hangt het af van wat voor sierasperges je hebt. Het ras Asparagus densiflorusKan ook in de schaduwGroeien, in tegenstelling tot de andere soorten . Ze geven de voorkeur aan een iets helderdere locatie om voldoende licht te krijgen.

Ze mogen echter ook niet in de brandende directe zon staan. Een gedeeltelijk beschaduwde plek is vaak de juiste locatie.

Asparagus setaceusStaat 's winters het liefst op een koele plek met rond de 10 graden. De andere soorten daarentegen kunnen gemakkelijk overwinteren in ruimtes met hogere temperaturen.

Tip: Zorg ervoor dat de plant op zijn standplaats nooit helemaal zonder licht zit. Dit leidt tot bladverlies.

Water geven en bemesten

De aarde mag nooit helemaal droog zijn. Integendeel: De kamerplant moet het hele jaar door altijd gelijkmatig vochtig worden gehouden. Toch kun je de plant in de wintermaanden wat minder water geven dan in de zomer, omdat het hier minder water verdampt.

In de zomermaanden is het belangrijk dat je de plant één keer per week van voldoende voeding voorziet. In de winter is het voldoende als u eenmaal per maand bemest.

Tip: Als de lucht in het appartement erg droog is, kun je uw sierasperges ook af en toe met water besproeien

Regelmatig verpotten voor een gezonde groei

De pot van je plant moet erg ruim zijn, want sierasperges hebben graag ruimte. U moet hem echter om de 2-3 jaar verpotten om een ​​gezonde groei te garanderen. Want na deze tijd heeft de plant nieuwe verse grond nodig om de voedingsstoffen die hij met zijn wortels bevat te kunnen opnemen. In ons artikel Het correct verpotten van kamerplantenVindt u handige tips.

De juiste snede

De onderhoudsvriendelijke sierasperges hebben in principe geen speciale snoei nodig. Als bladeren verwelkt zijn, kun je ze natuurlijk afknippen.

Tip: Als u uw sierasperges lange tijd vergeet water te geven en de bladeren beginnen te verwelken, hoeft u zich geen zorgen te maken! een radicale snoei helpt hierbij: Snij het blad terug tot net boven de grond en zet de plant dan op een warme plek. Extra vochtigheid kan ook helpen.

die richtige zierspargel pflege

Opkweek van sierasperges: Opkweek per afdeling

Als u uw sierasperges wilt verpotten, kun je deze eenvoudig vooraf verdelen (mits het een bossige plant is). Als de wortels te veel aan elkaar plakken, kun je een scherp mes gebruiken om te helpen. Eenmaal gescheiden kan elke plant in zijn eigen pot worden geplant. Zo makkelijk is het om een ​​nieuwe kleine sierasperge te hebben.

Opmerking: Uw sieraspergestekken moeten altijd dezelfde standplaatsomstandigheden hebben als de moederplant.

Als alternatief kun je ook de zaden in de vrucht zaaien, idealiter in het voorjaar. Hier moet de zaaitemperatuur maximaal 20 graden zijn. Dan beginnen de zaden snel te ontkiemen.

Is sierasperge giftig voor katten?

Ja, in ieder geval is het decoratieve aspergegeel voorwaardelijk giftig voor katten. Officieel behoort de sierasperge tot de giftige kamerplanten, maar niet alle delen Van de plantZijn giftig.

De bessen die tijdens of na de bloeiperiode ontstaan, zijn zeer giftig. De bladeren en bladstelen zijn daarentegen niet giftig.

Daarom moet ervoor worden gezorgd dat de bessen niet door uw huisdieren worden gegeten. Deze zijn ook niet eetbaar voor mensen.

De ziekten van sierasperges

Als je merkt dat de bladeren van je plant geel beginnen te worden en op de grond vallen, is dit vaak een teken van droge lucht. Als u uw sierasperges goed verzorgt, kun je een aantasting door plantenplagen voortijdig voorkomen.

Tip: Zorg dat er altijd voldoende luchtvochtigheid in de ruimte is. Als dat het geval is en de bladeren blijven vallen, dan kan het ook zijn dat de plant te weinig voedingsstoffen heeft.


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.