Bougainvillea Pflege: Schneiden, Gießen, Überwintern-Botanicly

Bougainvillea verzorging: Knippen, water geven, overwinteren

Hij bloeit in een grote diversiteit aan kleuren en betovert je appartement of balkon met een kleurrijke sfeer. De bougainvillea is niet bepaald een van de gemakkelijk te verzorgen kamerplanten, maar springt bij iedereen in het oog met zijn sterke en unieke bloemen. Geen kijker kan langs haar lopen zonder haar te verwonderen. Wij laten u zien hoe een optimale bougainvillea verzorging werkt zodat deze ook samen met u haar prachtige bloemen ontwikkelt. In dit artikel leer je alles over het knippen, water geven en overwinteren van je kamerplant.

De geschiedenis van bougainvillea

Bougainvillea beschrijft niet per se een plant, maar een heel plantengeslacht met 10 tot 18 verschillende soorten. We noemen ook wel bougainvillea triplet bloemen. De kamerplant dankt zijn ongebruikelijke en frans klinkende naam aan de franse zeeman en rondvaarder louis antoine de bougainville, die de plant in de 18e en 19e eeuw plantte. Waarschijnlijk voor het eerst ontdekt in de 19e eeuw. De tropische klimheester komt oorspronkelijk uit een klein gebied langs de andes in ecuador en brazilië.

Het uiterlijk van tropische bougainvillea

In het wild groeien bougainvilles vooral in zomerdroge bossen. Ze behoren tot de klimplanten maar vormen geen speciale klimorganen zoals andere planten. Aan de andere kant schuiven ze tot een hoogte van maximaal vijf meter met hun lange scheuten, die lichte doornen hebben. Als de bougainvilleaverzorging goed is, kunnen je planten de hele zomer bloeien in heldere en sterke kleuren (wit, geeloranje, roze, paars, rood). De naam triplet komt van het feit dat elke bloem drie schutbladen heeft met in het midden een roomwitte buisvormige bloem. Als de planten in de zomer in hun volle pracht bloeien, verdwijnen de puntige bladeren er bijna helemaal onder. Vanwege hun vorstgevoeligheid moeten ze als kuipplant of als kamerplant worden gebruikt.

rote-blc3bcten-e1534253382803

Bougainvilleaverzorging: Zo eenvoudig is het

Voor de juiste bougainvillea verzorging moet je op een paar dingen letten. We nemen de belangrijkste dingen met je door.

De juiste bougainvillea-locatie

Bougainvillea heeft zeker voldoende zon nodig op zijn Locatie. Want op een gedeeltelijk schaduwrijke en koele plaats vormt de plant veel minder bloemknoppen. Wil je de bougainvillea buiten (vanaf mei wanneer de zonnestralen sterker zijn), zorg dan dat de standplaats beschut is tegen regen en wind. In uw appartement is bijvoorbeeld een lichte, verwarmde serre zeer geschikt.

In de winter moet je je plant zeker beschermen tegen vorst en zet hem daarom in de herfst op een lichte plek in je appartement. Het kan zijn bladeren verliezen, maar je hoeft je geen zorgen te maken, want ze zullen in de lente weer ontkiemen.

BougainvilleaAarde: Ze houdt van doorlatend

Bij optimale bougainvilleaverzorging moet het substraat ook goed zijn. Gebruik structureel stabiele en doorlatende potgrond met voldoende mineraalgehalte. Door een beetje klei aan het substraat toe te voegen, wordt je plant erg blij. De licht zure grond zou idealiter een ph tussen 6,0 en 6,5 moeten hebben. Controleer daarom altijd vooraf de verpakking van de potgrond. Als de ph niet in dit bereik ligt, kan de bougainvillea zich niet gezond ontwikkelen.

BougainvilleaWatergift: De plant heeft relatief veel water nodig

Je bloeiende bougainvillea heeft een hogeWaterbehoefte. Op zeer warme dagen moet je hem daarom 's ochtends en 's avonds water geven. Als de plant te weinig water heeft, verliest hij heel snel zijn groene bladeren en groeit hij niet meer.

Tip: Zelfs als je de plant elke dag water moet geven, afhankelijk van de temperatuur, vermijd dan wateroverlast in de pot. Dit leidt op den duur tot wortelrot. Zorg er daarom voor dat de bovenste laag aarde een beetje droog is voor de volgende watergift.

In de winter, de belangrijke rustfase van de bougainvillea, moet de watertoevoer worden beperkt. Hierbij is het belangrijk dat de kluit niet helemaal uitdroogt.

giec39fen-e1529398061472

BougainvilleaBemesting: Dit is erg belangrijk, vooral tijdens de bloeiperiode

Niet alleen water geven is belangrijk bij de verzorging van bougainvillea, maar ook bemesting. Van het voorjaar tot de late zomer heeft uw plant elke twee weken een fosfaatrijke vloeibare meststof voor bloeiende planten nodig. Volg altijd de instructies van de fabrikant met betrekking tot de dosering. Na de bloeiperiode kun je de extra voeding volledig stopzetten.

BougainvilleaSnoeien: Een snoeibeurt is goed voor haar

Bougainvilles behoren tot de snijvriendelijke planten. Zonder snoei kunnen meterslange scheuten ontstaan ​​die slechts zwak vertakt zijn en aan de uiteinden bloemen hebben. Snoei ze daarom vóór de rustfase in de winter of voor het volgende voorjaar krachtig terug. Als je de plant regelmatig terugsnoeit, zorgt dit ook over een paar jaar voor een krachtige groei van de leidende scheuten en heeft je bougainvillea geen klimhulpmiddelen nodig. Tussendoor kun je natuurlijk ook verwelkte bloeiwijzen afknippen.

Tip: Maai alleen in het groene en onbeboste gebied.

rosa-klein-e1534253514516

BougainvilleaVerpotten: Beter niet te vaak verpotten

Bij het verpotten dient u er altijd voor te zorgen dat het verse substraat goed gedraineerd is en een laag humusgehalte heeft. Zorg dat de bloempot niet te groot is, anders steekt de bougainvillea teveel energie in het blad in plaats van in de knopgroei. Je kunt de plant elke twee tot drie jaar verpotten nadat je hem uit de winterkwartieren hebt gehaald. Dit staat garant voor een krachtige groei met prachtige kleurrijke bloemen.

Tip: Als je een laag geëxpandeerde klei op de bodem van de pot legt, zal de grond samen met de plantpot nog beter doorlatend zijn.

BougainvilleaVermeerderen: Creëer je eigen bloeiende familie

Zoals bij veel (kamer)planten kun je de bougainvillea vermeerderen door stekken. Deze zijn echter niet erg gemakkelijk te rooten en je moet geduld hebben. Snijd in het voorjaar stekken van ongeveer 30 centimeter lang van de ranken van de plant. Voor een ideale wortelgroei dient u het snijvlak in speciale wortelhormonen (indolylboterzuur) te dompelen. Vervolgens plant je de stekken in een zand-turf mengsel. De temperatuur op de lichte plaats (zonder direct zonlicht) moet altijd een gelijkmatige 24 graden celsius zijn. Als alles goed gaat, zullen de stekken in de komende acht tot tien weken wortels ontwikkelen en kun je ze planten in dezelfde potgrond die je gebruikt voor je volwassen bougainvilles.

rosa-groc39f

Is bougainvillea giftig?

Deze keer kun je er zeker van zijn dat bougainvillea niet giftig is voor mens of dier. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw kat na het eten vergiftigingsverschijnselen krijgt en u zult met haar naar de dierenarts moeten. Het bevat geen giftige stoffen in de stam, bladeren of bloemen en kan daarom ook in een huishouden met kleine kinderen veilig worden bewaard

Tips voor problemen met bougainvillea

Je maakt je zorgen omdat je bougainvillea niet bloeit. Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan zeer eenvoudige onderhoudsfouten. Als de standplaats te licht of te donker is, of de overwinteringsplaats niet de juiste temperatuur heeft, dan kan het zijn dat uw plant in de volgende bloeifase geen of zeer weinig bloemen geeft. Een gebrek aan voedingsstoffen of te vaak water geven beschadigt ook je bloeiende kamerplant. Juist om deze redenen is het erg belangrijk om op de juiste dingen te letten bij het verzorgen van een bougainvillea.

Bloeiende en groenblijvende schoonheden in huis

Wilt u andere planten in huis die het bloeiende, kleurrijke plaatje van bougainvillea afmaken? bekijk dan eens Ons assortiment. Daar vind je nog meer inspirerende schoonheden die bij je thuis passen.


Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.