Botanische Familienplanung - Vermehre Deine Pflanzen!

Botanische gezinsplanning - vermeerder uw planten!

Kan je plantpot wat krapper worden en groeien je planten sneller dan je ze kunt verpotten? dit is de ideale gelegenheid om planten te vermeerderen. Dat kan niet alleen met kruiden of zaden, maar ook met je kamerplanten in huis. Zelf kamerplanten kweken en vermeerderen is eenvoudig, goedkoop en duurzaam. Bovendien word je dol op een plant die je zelf hebt gekweekt als je de ontwikkeling ervan begeleidt en is het ook een leuk idee om cadeau te doen.

De verschillende manieren van plantenvermeerdering

Er zijn verschillende manieren om kamerplanten te vermeerderen. Maar in het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen generatieve en vegetatieve vermeerdering. Generatieve voortplanting is door zaden. Vegetatieve vermeerdering houdt in dat delen van de moederplant wortel schieten en daaruit nieuwe planten ontstaan. De nieuw gekweekte planten hebben hetzelfde genetische materiaal en dezelfde eigenschappen als de moederplant en bloeien daardoor eerder. Voor de vermeerdering van kamerplanten is vegetatieve vermeerdering van bijzonder belang.

Vermeerdering door stekken

Plantverzorging omvat regelmatig snoeien om een ​​krachtige groei te garanderen. Je kunt deze sectie ook gebruiken om je planten te vermeerderen.

Je kunt de berkenvijg (ficus benjamina) vermeerderen met topstekken. Hier wordt het bovenste onhoutachtige deel van de plant afgesneden. De onderste bladeren op de stek worden verwijderd, omdat dit de verdamping van het bladoppervlak vermindert, het snijden kost minder energie en vormt dus sneller wortels.

De dieffenbachia is geschikt als stengelstek. De stengelsnede is een onderdeel van de stevigere stengel, die gLepelplant mag hebben. Het moet niet te zacht zijn, maar ook niet te houtachtig en ongeveer 7 tot 20 cm lang. De bovenkant van de plant wordt afgesneden, waardoor alleen de bladloze stengel overblijft. Dit kan in verschillende stukken worden gesneden om te worden beworteld. De snede moet worden gemaakt onder een stengelknoop. De ufo plant, ook wel pilea genoemd, kan worden vermeerderd vanuit een enkel blad, oftewel bladstekken. Doe het blad in een glas warm water, dat indien mogelijk dagelijks moet worden ververst. Hoe dichter het blad bij de stengel werd afgesneden, hoe groter de kans op succes. Op de coupe ontstaat een wondweefsel, waarop zich later de wortels vormen. Deze wondincisie moet drogen voordat de sectie in water wordt ingebracht. Zodra uw plant wortels heeft gevormd, moet u ervoor zorgen dat er geen wortelkluiten worden gevormd.

Niet alle planten die als kop- of stengelstekken gebruikt kunnen worden, zijn ook geschikt voor bladvermeerdering. Een dieffenbachia-blad kan bijvoorbeeld niet in een glas water worden gekweekt.

Nieuwe planten uit uitlopers

Varens en bamboe behoren tot de soorten planten die zichzelf voortplanten door uitlopers van de moederplant te vormen. Deze vormen onafhankelijke wortels waaruit nieuwe planten ontstaan. Je kunt de uitlopers omleiden naar een nieuwe pot totdat ze voldoende aan de grond vastzitten. Je moet ze niet vooraf van de moederplant scheiden, anders zijn ze niet sterk genoeg en gaan ze dood. Het kan echter voorkomen dat de uitloperplanten niet zo sterk zijn als de moederplant, dus u moet uitlopers niet te vaak van plant tot plant opkweken.

Afdeling van de onderstammen

Voortplanting door de onderstam te verdelen is vooral handig voor planten die erg dicht groeien, zoals wanneer het tijd is om te verpotten. Anders zouden de bladeren van de plant uiteindelijk met elkaar interfereren.

Deze manier van vermeerderen werkt bijvoorbeeld met de gele rozet (calathea musaica) om de gele rozet te vermeerderen, verwijdert u de plant inclusief de kluit en verdeelt u deze voorzichtig in meerdere stukken. De afzonderlijke delen moeten zoveel mogelijk onderstam en vezelwortels behouden. Je kunt de verdeelde planten dan meteen opnieuw planten en ze normaal blijven verzorgen. Het is het beste om zowel de oude als de nieuwe pot te voorzien van verse aarde.

Als planten wortel schieten

Welke soort vermeerdering je ook kiest, zorg ervoor dat je alleen gezonde en goed groeiende moederplanten gebruikt zodat de vermeerdering werkt. Het is ook belangrijk om schoon en scherp snoeigereedschap te gebruiken om te voorkomen dat je je plant verwondt of kneust. Voordat u de nieuwe plant oppot, kun je de wortels een beetje bijknippen om een ​​goede vertakking te bevorderen. Je kunt de plant dan ofwel planten en licht water geven, ofwel direct in vochtige grond zetten. De grond moet voedingsarm zijn, je kunt ook speciale kweekgrond gebruiken. Afhankelijk van het type plant kan het zich vrij snel ontwikkelen op een lichte maar niet zonnige standplaats en beneden kamertemperatuur. Je kunt na ongeveer 3 - 5 weken zien of het rooten is gelukt.

Het kan soms handig zijn om een ​​plastic zak over de plant en pot te doen om een ​​hogere luchtvochtigheid en warmte te creëren zoals in een kas. Hiervoor zijn speciale glazen of kunststof bellen geschikt, maar ook foliezakjes die over de plant en pot worden geplaatst en met een huishoudelastiek aan de pot worden bevestigd. Om schimmelvorming te voorkomen, dient u de zak dagelijks op te tillen en de plant te luchten. Let op: U moet dit b. V. Probeer dit bijvoorbeeld niet op een vetplant of een cactus, deze verdragen geen hoge luchtvochtigheid.

Nu heb je veel geleerd over het vermeerderen van je kamerplanten. Uw BotanischeGezinsplanning kan beginnen!


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.