Bonsai richtig gießen Anleitung: 5 Expertentipps

Waterbonsai correct gebruiken Instructies: 5 tips van experts

Belangrijke onderhoudsinstructies voor de bonsai

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten bonsai verkrijgbaar, zowel als binnenbonsai als buitenbonsai. Ze hebben allemaal een andere verzorging, een andere geschikte standplaats en andere meststoffen nodig. Een bonsai water geven is niet eenvoudig en kan voor veel miniatuurboombezitters problemen opleveren. Maar met onze instructies en deskundige tips kan er niets fout gaan.

Tip 1: Hoe vaak moet je de bonsai water geven?

Aangezien het waterverbruik van uw bonsai afhangt van de omgevingstemperatuur, het licht en natuurlijk de grootte van de boom, zijn er geen vaste regels voor de frequentie van het water geven bonsai. Het kan niet gezegd worden dat de bonsai regelmatig een keer per dag, 3 keer per week of vergelijkbare tijden water nodig heeft.

Hoe herken je het juiste moment om de bonsai water te geven? De beste tijd herken je aan de ondergrond. Je moet je bonsaiboom water geven als de grond in de bonsaipot droog is. Je kunt het zien aan de heldere aarde.

De beste tijd om een ​​bonsai water te geven is wanneer de grond zo droog is dat er gaten ontstaan ​​tussen de grond en de pot. Als de stengels van de bladeren slap worden, is dit ook een teken om de bonsai water te geven. Als de grond nog vochtig is, hoef je je bonsai voorlopig geen water te geven.

Ein kräftiger, gesunder Bonsai

Tip 2: Bonsai water geven of onderdompelen?

Helaas is het nog steeds controversieel welke methode het beste is voor bonsai. We raden echter altijd aan om van bovenaf te gieten.

Bonsai altijd water van bovenaf

De bonsai moet altijd van bovenaf worden bewaterd totdat de hele grond doorweekt is. Het gietwater komt uit het afvoergat van de bonsaipot. Giet het overtollige water echter direct weg zodat uw bonsai geen natte "voeten" krijgt. Als je je bonsai niet goed water geeft, d.w.z. de grond is niet helemaal nat, krijgen de diepere wortels geen water. Als de diepere wortels geen water krijgen, kunnen takken en bladeren afsterven.

De onderdompelingsmethode

Bij deze methode dompel je de bonsaipot volledig onder water. Gebruik deze techniek echter alleen als je de bonsai in een compacte, harde kleigrond hebt geplant. Dit geldt meestal alleen voor binnenbonsai, omdat ze uit subtropische gebieden komen en de klei een geschikt substraat is voor dit klimaat.

Wasser zum gießen des Bonsais

Tip 3: Waterkwaliteit

Het water voor Bonsai mag niet te kalkhoudend zijn. Te veel kalk in het gietwater kan op de lange termijn leiden tot een onbalans in de opname van voedingsstoffen door uw bonsai. Het water in Berlijn is bijvoorbeeld erg kalkhoudend, dus gebruik niet te vaak kraanwater.

Tip: Je kunt stilstaand water uit de supermarkt gebruiken of een waterontharder gebruiken of gewoon regenwater gebruiken om bonsai water te geven.

Een ander ding om op te letten is de juiste temperatuur van het gietwater. Het water moet ongeveer dezelfde temperatuur hebben als de aarde. Als je bonsai water opneemt dat te koud of te warm is, kan dit de boom beschadigen.

Tip 4: Bonsai vergeten water te geven?

Als uw bonsai een ernstig gebrek aan water heeft, is het zinvol om deze naast de normale bonsaibewatering ook met water te besproeien. Sommige harige wortels kunnen beschadigd raken, waardoor het moeilijk is om water uit de grond op te nemen. Door de bladeren te douchen krijgt de boom wat meer frisheid. Deze methode mag echter alleen in noodgevallen worden gebruikt, onder normale omstandigheden is het besproeien van de bladeren nogal ongeschikt.

Tip 5: Bonsai spuiten?

Verwijder regelmatig stof en vuil van de bladeren.Dit kan met een spuitfles, maar gebruik hier geen koud en hard water. Maar niet te vaak sproeien, als er te lang vocht op de bladeren blijft, wordt de kleine plant vatbaar voor schimmelziekten.

Den Bonsai mit Wasser besprühen

Wilt u meer weten over bonsai? Bekijk dan onze artikelen over Bonsaiverzorging en bonsai snoeien.

In onze shop vind je een aantal prachtige bonsai soorten als je altijd al met het idee hebt gespeeld om er een aan te schaffen.

.

.

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.