Die Bananenpflanze und wie Du sie richtig pflegst-Botanicly

De bananenplant en hoe je er goed voor zorgt

Het spannende verhaal van de bananenplant

De bananenplant behoort tot de bananenfamilie (Musaceae). De Zweedse botanicus Linnaeus noemde de plant naar de Romeinse arts Antonius Musa. In de eerste eeuw na Christus brachten Arabieren de banaan naar Afrika. Van daaruit bereikte het rond 1500 de Canarische Eilanden, Europa en Zuid-Amerika.

Er zijn ongeveer 70 verschillende soorten, bijna allemaal uit tropisch en subtropisch Azië en de westelijke Stille Oceaan. In het wild worden bananenbomen zelfs 30 voet lang.

Banaanplanten: de verschillende tropische en subtropische soorten

Dwergrassen zijn het meest geschikt om binnenshuis te houden. Ze worden niet te groot en hebben nog steeds de typische bananenvorm. De roze dwergbanaan (musa velutina) is erg populair.

Het is heel gemakkelijk te verzorgen en perfect als beginnersbanaan. In de zomer kun je ze buiten plaatsen en overwinteren bij zo'n 10-15°C.

Er is ook veel vraag naar de roodbladige banaan (Ensete ventricosum 'Maurelii'). Ze worden 1-3 meter hoog en zijn daarom ideaal voor kuipplanten.

De variëteiten "dwarf cavendish" en "super dwarf cavendish" worden vaak aangeboden, maar ze worden behoorlijk groot en bereiken zeer snel het plafond.

Die richtige Bananenpflanzen Pflege

De juiste locatie voor uw bananenplant

Banaanplanten hebben het hele jaar licht nodig en indien mogelijk zon. Je huisbanaan moet daarom altijd een plekje bij het raam hebben zodat hij voldoende licht en zon krijgt. In de zomer mag het echter niet worden blootgesteld aan direct zonlicht.

Frisse lucht is net zo belangrijk voor de juiste verzorging van bananenplanten als een lichte standplaats. De plant heeft ook veel warmte nodig, zet hem in een ruimte met minimaal 20°C.

Bij de verzorging van de bananenplant is een hoge luchtvochtigheid van groot belang. Als je de mogelijkheid hebt om je bananenplant in de zomer buiten te zetten, zou het perfect voor haar zijn.

Verzorging van bananenplanten: hoe doe je dat!

Het verzorgen van je bananenplant kan zo eenvoudig zijn. Met onze fantastische tips kun je er veilig en probleemloos voor zorgen.

De optimale grond voor je bananenplant

Een bananenplant is zeer aanpasbaar aan de aarde. Het stelt geen speciale eisen en kan zich prima redden met normale potgrond.

Tip: De meeste bananenplanten houden er niet van om te lang nat te staan. Als je wat perliet door de grond mengt, dan is het beter doorlatend en kan het water beter weglopen.

De plant heeft een aantal belangrijke voedingsstoffen nodig. U kunt hier meer over lezen in ons artikel De opname van voedingsstoffen door de plant en waar u rekening mee moet houden.

Hoe vaak moet je je bananenplant water geven

Het water geven van de bananenplant verschilt van variëteit tot variëteit. Sommigen houden van meer, anderen van minder water. Je kamerbanaan mag niet van onderaf worden bewaterd, dus geef hem direct van bovenaf water.

De waterbehoefte is ook afhankelijk van de grootte van de plant, met name van het aantal en de grootte van de bladeren. Hoe groter de bladeren, hoe meer water ze nodig hebben.

Voordat u de plant water geeft, moet het oppervlak van de grond droog zijn. Het mag echter niet uitdrogen. Het beste is om regenwater te gebruiken, want teveel kalk is ongunstig. U dient overtollig gietwater te verwijderen.

Bananaplant bemesten: minder is meer

U wilt niet dat uw bananenplant te groot wordt? Dan moet u de hoeveelheid kunstmest een beetje verminderen. Probeer iets. Sommigen raden aan om elke 2-3 weken te bemesten, anderen zeggen dat maandelijkse bemesting voldoende is.

Je bananenplant verpotten

Verpotten mag bij de verzorging van de bananenplant niet ontbreken.Je bananenplant moet regelmatig verpot worden. Verplant ze pas als de oude pot hem ontgroeid is.

Zodra de wortels uit de watergaten in de vorige pot komen, is het de perfecte tijd om te verpotten. Maar zoals bij alle planten, moet je wachten tot de lente om te verpotten.

Tip: De bananenplant is erg vatbaar voor plagen. Desinfecteer de grond voor het verplanten. Je kunt je aarde bakken in de oven op minimaal 160°C. Een baktijd van 15 minuten zou voldoende moeten zijn.

Overwinter je bananenplant

Banaanplanten hebben ook in de winter veel licht nodig. Overweeg dus om een ​​kweeklamp voor je bananenplant te kopen. Het winterverblijf van je banaan moet een temperatuur hebben van ongeveer 10°C.

Sommige soorten houden echter van een beetje warmer. In de meeste gevallen is de woonkamer niet geschikt. Over het algemeen moet de plaats om te overwinteren vorstvrij zijn en niet langdurig kouder dan 5°C.

In het artikel Overwinterende planten leest u ook meer over overwinteren.

Zo kweek je je bananenplant

Na de juiste plantenverzorging kun je ze gemakkelijk vermeerderen. Dit werkt het beste door uitlopers van de moederplant te nemen. De ideale tijd hiervoor is de lente of de zomer, omdat je het kunt combineren met verpotten.

De wortels van de uitlopers zijn erg gevoelig, dus veel tact is vereist. Scheid de stek van de bananenplant als deze ongeveer half zo groot is als de plant. Gebruik een schoon en scherp mes om de stekken van de bananenplant te scheiden en maak een rechte snede, dicht bij de stengel van de moederplant.

Bewater je uitloper van bovenaf en besproei deze af en toe met kalkarm water. De kleine uitlopers van je bananenplant vinden het eerst lekker knus en warm en een hoge luchtvochtigheid.

Tip: Doe een plastic zak met kleine gaatjes over de pot met de uitloper om de luchtvochtigheid te verhogen.

Is de bananenplant giftig?

Nee, de bananenplant is niet giftig voor mens of dier. In het land van herkomst van de plant worden de bladeren van de bananenplant in de volksmond gebruikt om lokaal voedsel te versieren en in te pakken.

De perfecte kamer voor je bananenplant

Kies een lichte, warme kamer met een hoge luchtvochtigheid. Uw badkamer zou hier perfect voor zijn. Je kunt de bananenplantenverzorging natuurlijk ook naar je woonkamer verplaatsen.

Tips en trucs voor problemen met je bananenplant

Ziet je plant er nogal ziekelijk uit, maar weet je niet waarom? Het verzorgen van de bananenplant is moeilijker in de winter omdat er niet genoeg licht is en het ook koeler wordt. Vooral de droge verwarmingslucht beschadigt de bladeren van de plant. Zorg dus voor voldoende luchtvochtigheid tijdens de wintermaanden.

Bananenpflanzenpflege

Natuurlijk hebben we ook een prachtige bananenplant voor je, waarvan de bladeren de show stelen van elke andere plant. Heeft u interesse in andere kamerplanten? Kijk dan eens in onze winkel.

.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.