Aussaat & Keimung: Wie aus Saatgut neue Pflanzen entstehen | Botanicly-Botanicly

Zaaien en ontkiemen: hoe niejee planten zijn gemaakt van zaden | Botanicly

De lente is net om de hoek en de eerste warme zonnestralen worden niet alleen niejee geesten in ons wakker: het wordt eindelijk weer groen in de flora. De perfecte tijd om te beginnen met het zaaien van je plantzaden. In dit artikel zullen we je vertellen welke voorwaarden belangrijk zijn voor de ontkieming van de zaden en wat er precies gebeurt.

botanicly_Keimung

Waarom planten ontkiemen in het voorjaar

zodat kieming niet plaatsvindt onder ongunstige omstandigheden, bijvoorbeeld tijdens de winter ontwikkelen veel zaden alleen hun kiemvermogen na een rustfase - de zo -aangedane kiem rust. Om wakker te worden, hebben de zaden bepaalde stimuli uit hun omgeving nodig. De belangrijkste voorwaarden voor kieming zijn water, zuurstof en geschikte verlichtingsomstandigheden. De optimale temperatuur kan heel verschillend zijn, afhankelijk van het type zaad. In principe bevorderen echter constante temperaturen kieming.

unter- of bovengrond?

Velen weten het niet, maar met zaden wordt een onderscheid gemaakt tussen licht - en donkere ziektekiemen. Donkere komkommer heeft duisternis nodig, daarom moeten hun zaden meestal een paar centimeter onder het aardoppervlak liggen. Daarentegen kunnen de zaden van de lichtbacties najeelijks worden bedekt met de aarde. Omdat ze meestal erg klein zijn, bevatten lichte ziektekiemen niet voldoende voedingsstoffen en daarom te weinig energie om een ​​dikke laag grond te laten groeien.

In elk zaad Sectie -ENG ">

Het plantenembryo bevindt zich in het zaad. Het wordt omgeven door de zaadschaal en dus beschermd tegen externe invloeden. De meeste zaden bevinden zich in een droge overlevingsstaat. Voordat een plant uit het embryo kan ontstaan, moet het zaad water absorberen en opzwellen. Het water mobiliseert de reserves die zijn opgeslagen in het weefsel van voedingsstoffen. Ze worden afgebroken met behulp van zuurstof en dienen als een energiebron. Bovendien brak de zwelling de zaadschaal en maakt het dus gemakkelijker om te groeien.

Groei begint

Eerst groeit de kiemwortel in de grond, vertakt en vormt wortelhaar. Zodra de wortel in de grond is verankerd, komen de spruitas met de eerste bladeren uit het zaad. Wortel- en spruitas groeien in tegengestelde richtingen. De groeirichtingen hebben betrekking op de zwaartekracht: de wortel groeit naar de zwaartekracht, de spruitas ervan weg. Met behulp van licht kan de jonge zaailing nu energie genereren via fotosynthese en is het niet langer afhankelijk van de beperkte reservestoffici's in het zaad.

Voor de ontkieming van je plantzaden moet je ervoor zorgen dat je de aarde altijd vochtig houdt. Het is het beste om te slagen met een spuitfles of door zorgvuldig water. Dit vermijdt de laag van de aarde die je zaad bedekt, en de zaden blootgesteld. Als je je plantpotten op de vensterbank plaatst, krijgt de jonge zaailing voldoende licht om in een gezonde plant te groeien.

Met dank aan Laura Götzinger voor dit gastpost.

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.