5 Zimmerpflanzen für wenig Licht

5 kamerplanten voor weinig licht

Niet alle kamerplanten hebben veel licht en warmte nodig. Denk maar aan alle plantensoorten die gedijen op de bodem van een regenwoud en niet worden blootgesteld aan zonlicht. Hoewel veel kamerplanten de voorkeur geven aan een zonnige standplaats, doen ze dat niet allemaal. Veel kamerplanten kunnen ook tegen weinig licht. En dat is maar goed ook, want stel je eens voor hoe de donkere plekken in je appartement eruit zouden zien zonder groene natuurlijke schoonheden. Iedereen weet dat planten licht nodig hebben om te groeien, maar hier laten we je zien welke kamerplanten geschikt zijn voor weinig licht!

Weinig licht - geavanceerde mechanismen van de natuur

Waarom hebben planten überhaupt licht nodig? het is eigenlijk heel duidelijk: Zonder licht is er geen fotosynthese en zonder fotosynthese is er geen groei. Door het invallende licht verrichten ze ware wonderen.

close-up of several daisies bending towards the setting sun

Een kleine uitweiding: Fotosynthese

Het klimaatschadelijke co2Stroomt langs de onderkant van het blad naar het binnenste van het blad, waar het samen met water wordt gebruikt om de zuurstof te produceren die is voor ons van levensbelang. Het chlorofyl (groen plantenpigment) in de chloroplast absorbeert zonlicht. Zonder deze zonne-energie zou het proces van fotosynthese niet kunnen plaatsvinden. Deze energie zet koolstofdioxide en water om in zuurstof en glucose. De zuurstof komt weer vrij in het milieu, terwijl glucose (dextrose) door de plant wordt omgezet in zetmeel en voor zijn eigen behoeften wordt gebruikt. Door dit chemische proces zijn zij de helden van onze natuur!

De lichtintensiteit van (kamer)planten

Maar is het echt zo eenvoudig? laten we bij het begin beginnen. Het is bekend dat planten die aan meer zonlicht worden blootgesteld, beter en sneller groeien. Ze zijn voortdurend in concurrentie met elkaar. Op de meest uiteenlopende landschappen zoals bossen, weilanden en velden ontnemen ze het licht van elkaar doordat ze dicht op elkaar groeien. Maar ook planten hebben geleerd om te gaan met deze omgevingsomstandigheden. Zo kunnen ze zich aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden en toch efficiënt fotosynthese uitvoeren.

two large potted plants in a room

Planten die worden blootgesteld aan een lage lichtintensiteit worden ook wel schaduwplanten genoemd. In tegenstelling tot zonneplanten hebben ze slechts een deel van de normale hoeveelheid licht nodig om te gedijen. De behoefte aan licht verschilt per plant. Daarom is de juiste standplaats voor kamerplanten het allerbelangrijkste, zodat ze zich prettig voelen. In de loop van het artikel laten we u voorbeelden zien van kamerplanten voor weinig licht.

De klassieke plaatsen voor kamerplanten voor weinig licht in je huis

Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, heeft je appartement vaak meer schaduwrijke locaties dan de meest zonnige en lichtovergoten locaties. Slaapkamers op het westen of oosten of zelfs donkere gangen zijn typische plekken waar minder zonlicht komt.

Tip: Zodra je het kunstlicht uitdoet, ontdek je geschikte schaduwplekken voor je kamerplant. De plaatsen waar alleen gedimd licht beschikbaar is, zijn zeer geschikt voor uw toekomstige schaduwplanten.

Je kunt uw appartement in principe vergelijken met een natuurlijk landschap. Naast plekken met veel zonlicht zijn er ook schaduwrijke plekken. Dus waarom zou je je eigen huis niet ombouwen tot een natuurlijk plantenparadijs?!

licht-3

Waar vind je hoekjes voor je kamerplant in je appartement?

Plaatsen met weinig licht in uw appartement kunnen bijvoorbeeld gangen, noord- en oostramen zijn of juist hoeken in de van het raam afgekeerde kamer, kortom plaatsen waar weinig of geen licht komt. . Kamerplanten die op deze locaties staan, vinden de donkere lichtomstandigheden zeer comfortabel en willen helemaal geen fel zonlicht op hun bladeren ervaren.

Tip: Je kunt een simpele vuistregel onthouden voor dergelijke kamerplanten: Ze moeten minimaal 2,5 meter verwijderd zijn van het dichtstbijzijnde raam!

Pluspunt van kamerplanten die minder licht verdragen

Niet dat ze alleen weinig zonlicht nodig hebben, nee, kamerplanten voor weinig licht hebben ook geen intensieve verzorging nodig en misschien komt u daar wel van pas. Omdat ze nooit aan direct zonlicht worden blootgesteld, hoef je je geen zorgen te maken over waterverlies uit de bodem en je plant. In de regel slaan kamerplanten met weinig licht water heel goed op en je hoeft ze maar één keer per week water te geven. Nu staat niets het natuurlijke plantenparadijs van uw appartement meer in de weg!

Onze top 5 aanbevelingen voor kamerplanten bij weinig licht

Om je appartement de juiste keuze aan schaduwrijke kamerplanten te geven, zijn er een paar tips waar je op kunt letten bij het kopen. Kamerplanten die weinig licht nodig hebben, hebben vaak relatief grote bladeren. In het wild groeien deze planten vaak in de schaduwrijke ondergroei van bossen, waar ze met hun grote bladeren optimaal gebruik kunnen maken van het resterende licht.

Hier presenteren we onze top 5 kamerplanten voor weinig licht, die worden gekenmerkt door hun gemakkelijke verzorging, esthetische groei en vooral hun lage vraag naar licht.

5e plaats: De prachtige mand marante

De KorbmaranteIs een klassieker voor een minder lichte hoek van je appartement. Met zijn donkergroene tot paarse bladeren en de opvallend lichte nerven en fluweelzachte haren is de plant een unieke schoonheid. Het bijzondere: 's avonds rollen de bladeren zich op en ontvouwen zich 's ochtends weer. De korbmarante houdt van weinig tot middelmatig licht. Omdat de grond altijd een beetje vochtig moet zijn, is een twee keer per week een slokje water goed voor hem. De plant houdt ook van een hoge luchtvochtigheid, dus besproei hem af en toe met een spuitfles vol water. In de zomer is één keer per maand bemesten met vloeibare mest voldoende.

zimmerpflanzen für wenig licht

4e plaats: De pittoreske begonia

In zijn oorspronkelijke habitat, de subtropische gebieden en de regenwouden, gedijt de Begonia albopictaTot een hoogte van 4000 meter. Het wordt gekenmerkt door zijn geschilderde zilverachtige stippen die op de donkergroene bladeren verschijnen. Wanneer hij in bloei staat, produceert hij roze of witte bloemen. De begonia voelt zich ook goed op een weinig tot medium lichte standplaats. Hiervoor is bijvoorbeeld een west- of oostraam bijzonder geschikt. Als je je plant eenmaal per week water geeft met zacht water, zal hij je dankbaar zijn met zijn prachtige groei. In de zomermaanden moet je ze ook om de twee weken bemesten.

zimmerpflanzen für wenig licht

3e plaats: De lichtgroene klimop

De EfeututeIs een klimplant die in zijn natuurlijke omgeving langs bomen of huismuren klimt. Door zijn bladeren, die hij als ranken voortplant, kan hij een hoogte van enkele meters bereiken. Je slaapkamer met weinig tot middelmatige lichtomstandigheden is een perfecte locatie voor de Efeutute. Het is vrij ongecompliceerd omdat het alleen nodig heeft weinig zonlicht en kan ook goed groeien in koele ruimtes. Als je de grond van je plant altijd licht vochtig houdt (twee keer per week een slokje water), dan is er niets dat je tegenhoudt om dat prachtige bladgroen mee naar huis te nemen!

Tip: In de zomer één keer per maand verdunde vloeibare mest geven.

efeutute-e1531479662911-2

2e plaats: De ruisende maranta leuconeura

In de tropische regenwouden ritselt de Maranta leuconeuraZachtjes in het kreupelhout. De witte tot lichtroze bloemen verschijnen in de lente en de zomermaanden. Door haar op een gedeeltelijk schaduwrijke plek in je slaapkamer te plaatsen, krijg je het gevoel van slapen in de natuur. Laat de grond altijd iets uitdrogen voordat u ongeveer twee keer per week water geeft. Hiervoor zijn vooral regenwater of gedestilleerd water geschikt. Net als de meeste andere kamerplanten met weinig licht, moet je ze in de zomer één keer per maand bemesten.

maranta-nov-08-2021-11-35-14-55-am

1e plaats: The happy ufo plant

De Ufo-plantBetovert je huis in een buitenaardse atmosfeer. De groeihoogte is met ca. 30-40 centimeter niet erg opvallend, maar het blad is des te levendiger! de bladeren groeien op dunne bladstelen en hebben de vorm van een Vliegend objectZoals uit een ander sterrenstelsel. Door de dunne stelen lijkt het alsof de bladeren in de ruimte zweven. Het is het beste om ze op een gedeeltelijk schaduwrijke plek te plaatsen. Altijd mooi vochtig houden, dat is de regel die je moet volgen bij het water geven. Zorg ervoor dat de kluit van de plant nooit helemaal uitdroogt. Een keer per maand moet u extra bemesting niet verwaarlozen.

topf-zugeschnitten-nov-08-2021-11-35-20-59-am

Alles in één oogopslag

Nu we een paar suggesties hebben gemaakt, is het aan jou om ze in de praktijk te brengen. Hier zijn nogmaals de belangrijkste dingen:

  • Veel planten verdragen geen direct zonlicht en worden daarom ook wel schaduwplanten genoemd
  • Plaatsen met weinig licht in uw appartement zijn: Gangen, ramen op het noorden en oosten, hoeken die van het raam af zijn gericht
  • Schaduwplanten zijn over het algemeen heel gemakkelijk te verzorgen en hoeven daarom maar één of twee keer per week water te krijgen

Naast onze aanbevelingen vindt u HierAndere suggesties om uw huis te verfraaien met groenblijvende kamerplanten!


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.