Alles wat u moet weten

Over plantenverzorging

Je hebt een nieuwe vriend gevonden! We zijn blij dat je de weg naar hier hebt gevonden en meer wilt weten over de zorg voor je groene huisgenoot.

Basis plantenkennis

Deze kant op

Extra planttips

Deze kant op

herinnering aan plantenverzorging

Deze kant op

FAQ für Happy Plants:

zonneschijn
Alles over licht

De zon is de energiebron voor planten. Dit komt door wat bekend staat als fotosynthese. De planten gebruiken de energie van de zon om koolhydraten op te bouwen.

Licht geeft ze energie. Planten gebruiken deze energie om suikers en zetmeel te maken. Dit is het voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Dus zonder licht kunnen ze niet groeien.

Zonder licht kunnen planten niet fotosynthetiseren en Vervolgens geen energie produceren.
Planten nemen zonlicht, water en koolstofdioxide op en zetten deze om in glucose en zuurstof.

Gemiddeld is er dus na gemiddeld een week een chlorofylafbraak te zien. Maar het hangt sterk af van het type plant. Als je geluk hebt, dan een week.

De volgende symptomen zijn typerend voor planten bij weinig licht: de plant verliest bladeren, nieuwe worden niet gevormd of nieuwe bladeren zijn veel kleiner. Bonte bladeren, dat wil zeggen tweekleurige of veelkleurige bladeren, worden helemaal groen.

De meeste planten hebben minimaal 10 uur licht nodig om te voorkomen dat ze in slaap vallen. Maar nogmaals, het hangt af van het type plant.

Krijgt de plant bij te weinig licht veel water en voedingsstoffen, dan wordt hij geil: de nieuwe scheuten worden lang en dun en kunnen zichzelf niet meer onderhouden.

Ja. Wanneer een blad echt te veel licht krijgt, ontstaan ​​er vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen die eiwitten, membranen en het DNA in de cel aantasten. De cellen sterven dan af. Met name de bovenkant van de plant kan worden aangetast. De oplossing hier is om te voorkomen dat de plant te veel direct zonlicht krijgt.

water
Alles over casten

Water is net zo belangrijk voor planten als voor ons: water zorgt voor gezonde, versterkte cellen. Dit betekent dat water ook een raamwerk is voor planten. Als het watergehalte daalt, droogt de plant uit en begint te verwelken.

Als je ondanks de tips niet zeker bent, hebben we hier een handig blogartikel voor je.

Planten bevatten veel meer water dan organisch materiaal. Water is verantwoordelijk voor de celdruk (uitzondering: houtachtige planten). Water transporteert voedingsstoffen en zorgt voor verkoeling.

nee Veel planten kunnen amper een week zonder water. Dit kan echter ook variëren afhankelijk van de plantensoort. Als de tweede vakantieweek aanbreekt, nemen de robuuste planten vaak afscheid van het hiernamaals. Alleen cactussen en vetplanten kunnen langer zonder water.

Kamerplanten met een matige waterbehoefte krijgen ongeveer een keer per week water, zoals platanen, bloeiende begonia's, camelia's of anthuriums. Kamerplanten die weinig water nodig hebben, zoals cactussen of vetplanten, verdragen korte periodes van droogte.

Als een plant niet genoeg water krijgt, zullen de bladeren en stengels zacht worden en beginnen te verwelken. Als ze geen water blijft krijgen, sterft ze door het gebrek aan water. Planten hebben constant water nodig voor een breed scala aan stofwisselingsprocessen.

Ja. Als planten te veel water krijgen, is dat vaak schadelijker dan droogte. De wortels beginnen te rotten omdat ze niet zoveel vloeistof kunnen opnemen. Je plant zal dan verdrinken.

De verkleuring van de bladeren wordt vaak geïnterpreteerd als een gebrek aan water, in feite is vaak het tegenovergestelde het geval. De plant hoeft pas water te krijgen als de bovenste laag aarde (ongeveer 3 cm) is opgedroogd. Als het papperig is of zelfs als er vocht uit spuit als je er lichtjes op drukt, is het te waterig. Tap in dit geval overtollig water af en laat de grond drogen.

In de winter moeten uw planten zeker minder water krijgen. Verminder de watergift met ongeveer de helft. Dit betekent dat als je normaal twee keer per week water geeft, het in de winter voldoende is als je maar één keer per week water geeft.

U kunt uw plant het beste in de vroege ochtenduren water geven met oud kraanwater of direct met regenwater op kamertemperatuur. Je kunt hier absoluut niet fout mee gaan!

eten
Wat u moet weten over bemesten

Omdat kamerplanten in potten relatief weinig aarde hebben, is regelmatig bemesten extra belangrijk om mooie, gezonde bloemen en bladeren te krijgen.

Bemesting verbetert de voeding van planten en bevordert de plantengroei. Daarnaast wordt het robuuster en minder vatbaar voor ziekten en plagen.

De meststof in de grond houdt het een tijdje vol, maar na verloop van tijd kunnen de planten niet meer voldoende voedingsstoffen uit de grond halen. Tekorten aan voedingsstoffen in planten verhogen het risico op het oplopen van ziekten of plagen. Regelmatig bemesten is daarom belangrijk, maar alleen tijdens de groeifase.

Overbemesting leidt vaak tot uitdroging van de plant. Tekenen zijn gele of bruine uiteinden van de bladeren of geelachtig verkleurde bladeren. Stop in dit geval de volgende bemesting totdat de plant is hersteld en "spoel" de grond zodat de meststof wordt verdund. Giet vervolgens het resterende water af.

Voor groene planten raden wij vloeibare meststof aan . Dit zit bijzonder snel vast en sijpelt in elk hoekje, waardoor je plant het gegarandeerd snel opneemt.

Huismiddeltjes zoals koffiedik zijn ook geschikt en worden door de meeste planten goed verdragen. In ons blogartikel lees je hoe het koffieresidu wordt gebruikt.
Maar als je geen koffiedrinker bent, hebben we hier ook nog een paar huismiddeltjes voor je op een rijtje gezet .

Bemesten doe je best alleen tijdens de groeifase tussen maart en september. De enige uitzonderingen zijn planten die bloeien en groeien in de winter, zoals kerststerren of geluksklavertje. Hiervoor hebben ze meestal andere rusttijden. Maar in principe hebben veel kamerplanten baat bij een bemesting om de 14 dagen.

Daarom hebben we hier een paar handige tips voor je:
• Alleen bemesten als de grond niet helemaal droog is
• Volg zeker de doseerinstructies op de meststof
• Merk op dat sommige plantensoorten minder kunstmest nodig hebben, zoals orchideeën

FAQ für super Happy Plants:

Meer ruimte
Info over verpotten

Verpotten verbetert de stabiliteit en uw plant krijgt meer ruimte voor de wortels en kan optimaal blijven groeien. In ons blogartikel staat een stapsgewijze handleiding voor je!

In de regel is de pot na twee jaar volledig doorgeworteld en is het grootste deel van het substraat "opgebruikt", waardoor de plant meer ruimte en verse grond nodig heeft. Als u niet verpot, worden de bladeren bruin of kunnen er andere gebreksverschijnselen optreden, afhankelijk van het ras.

De nieuwe pot mag niet meer dan 4 cm groter zijn dan de oude. Het geeft stabiliteit aan kamerplanten en biedt voldoende ruimte voor nieuwe wortels. Let er bij aankoop ook op dat er een afwateringsgat is zodat overtollig water kan weglopen.

Voor de meeste planten werkt een te grote pot averechts. Het water kan zich verzamelen op plaatsen waar de wortels niet kunnen komen kan bereiken, wat resulteert in een hoog vochtgehalte in de baal en rotting van de wortels.

Over het algemeen kunnen planten dat wel kan het hele jaar door worden verpot, maar de start van de groeifase in het voorjaar is bijzonder geschikt. Uiterlijk als de grond volledig is geworteld, moet u een nieuwe pot voor uw plant vinden.

De juiste potten, verse aarde, een vel krantenpapier om eronder te leggen - en je bent klaar om te gaan!

Ja! Direct na het verpotten is het belangrijk dat de plant goed water krijgt. Dit zorgt ervoor dat de plant goed grip krijgt.

Ja! U kunt ook commerciële potgrond gebruiken voor uw planten.

We raden echter een mengsel aan van kokossubstraat en normale in de handel verkrijgbare potgrond.

D liever niet! Ook als het makkelijker zou zijn.
Daar zijn verschillende redenen voor: De bloempot van kunststof of klei heeft een gat in de bodem waardoor overtollig water in de plantenbak kan weglopen. Dit voorkomt wateroverlast en het rotten van de wortels.

Veel kleine baby's
Alles over voortplanting

De plantenkenners onder ons vermeerderen hun planten om meerdere exemplaren van een soort te hebben en vooral om de kleintjes te kunnen zien groeien. Geen must, maar toch leuk! Ook hier hebben we artikelen voor u in onze blog, waarin u zelf kunt lezen.

Nieuwe planten kweken uit stekken! Met de vermeerdering door stekken krijg je een exact genetisch beeld van de moederplant - deze is als het ware gekloond. Daarom worden veel soorten en tuinvormen van veel bomen en struiken, vaste planten, balkon- en kamerplanten vermeerderd door middel van stekken. Daarnaast is het een vrij eenvoudige methode.

In principe kunnen bijna alle planten die geschikt zijn voor vermeerdering door middel van stek het hele jaar door vermeerderd worden. De groeifase in het voorjaar is hiervoor echter bijzonder geschikt.

Het verschil tussen stekken en uitlopers is dat een stek een stukje scheut is dat van de plant is afgesneden. Een uitloper is een nieuwe uitloper, zoals een mini-me van de plant, die vlak naast de moederplant groeit.

De uitloper moet voldoende groot zijn en volwassen bladeren hebben. Als je er een hebt gevonden, kun je hem voorzichtig van de moederplant scheiden met een scherp, gedesinfecteerd mes. Dan kunt u uw uitloper in een pot met losse grond zetten.

De scheut moet minimaal 10-20 cm lang zijn en meerdere bladeren hebben. Als je er een hebt gevonden, kun je deze afknippen met een scherpe, gedesinfecteerde schaar. Daarna moet je de interface een paar uur laten drogen voordat je je stekje in een glas water kunt leggen.

nee Een wortelpoeder is niet absoluut noodzakelijk. Veel planten zijn heel gemakkelijk te vermeerderen en hebben deze ondersteuning niet nodig. Als je planten hebt die traag of moeilijk wortel schieten, kun je ze helpen met huismiddeltjes.
• Kaneel: dompel de snijkant gewoon in kaneel en plant hem vervolgens in aarde. Kaneel heeft een antibacteriële werking en houdt ongedierte op afstand
• Appelciderazijn: Meng een eetlepel appelciderazijn in zes kopjes water en doe het snijwerk in het mengsel. Appelciderazijn stimuleert de wortelgroei, maar pas op dat je niet te veel gebruikt, anders gaat de stek dood
• Honing: Verwarm 200 ml water en los hierin een lepel honing op en laat afkoelen, laat de stekken een nacht in het mengsel staan. Als alternatief kun je de interface dun insmeren met honing. Honing heeft een antibacteriële werking en houdt ongedierte op afstand

Veel kamerplanten kunnen in een paar eenvoudige stappen worden vermeerderd. Dit zijn bijvoorbeeld klimop, berkenvijg, monstera, zebrakruid, drakenboom, echte aloë...

Hier geht's zu unserem Pflegenewsletter:

Vragen over je bestelling?

Oh nee! Neem zo snel mogelijk contact op met de klantenservice met uw bestelnummer via info@botanicly.de en volg onze stapsgewijze instructies voor het retourneren!

Elke plant is uniek, dus er kunnen kleine variaties in grootte en vorm zijn.

Elk type plant heeft andere verzorging nodig. Op onze website staan meestal verzorgingstips op de respectievelijke productpagina's. Mocht u echter nog twijfels of vragen hebben, dan kunt u altijd persoonlijk contact met ons opnemen via info@botanicly.com . Of neem gewoon een kijkje op onze blog .

Ja! Wij werken uitsluitend samen met geselecteerde kwekers en veredelaars die kwalitatief hoogwaardige planten aanbieden en letten op hun ecologische voetafdruk. Lees hier meer over onze missie.

heb je nog een vraag? Schrijf ons!

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.